Voor wie moet jij jezelf bewijzen?
22 december 2022 

Voor wie moet jij jezelf bewijzen?

Veel mensen moeten zichzelf dagelijks bewijzen. Daar kun je heel ver mee komen, maar het kost ook veel negatieve energie. Zoveel zelfs dat je er burnout van kunt worden. Daarom kunnen we veel van deze mensen en hun bewijsdrang leren. Of je nu ondernemer, leidinggevende, P&O manager, burnout, overspannen of ouder bent: Zorg dat je aanstuurt op groei en ontwikkeling en niet op het eindresultaat. Misschien denk je dat het toch écht om het resultaat gaat. Dat klopt. Maar wil je dat jouw medewerkers of kinderen zich kapot werken en in een burnout belanden of dat ze zich ontwikkelen tot mensen die op een gezonde wijze een waardevolle bijdrage en resultaat leveren?

Bewijsdrang ontstaat in je opvoeding: Als je bijvoorbeeld nooit complimenten hebt gehad, als je steeds kritiek kreeg, als je rapportcijfers nooit hoog genoeg waren, als andere kinderen het altijd beter deden, als je al heel jong volwassen moest zijn, als je ouders ziek of afwezig waren, als de mening van de buren belangrijker was dan de jouwe, dan kan het zomaar zijn dat je extreem je best bent gaan doen om aandacht, waardering en complimenten van je ouders te krijgen.

Onder bewijsdrang ligt een verborgen verlangen

Dat verlangen vertaalt zich naar hoe je als volwassene werkt en leeft. Je hebt niet in de gaten waarom je jezelf steeds moet bewijzen of misschien gebruik je deze woorden niet eens. Maar feit is wel dat je steeds de beste wilt zijn, dat je persé moet winnen, dat je complimenten wilt afdwingen, dat je niet tegen kritiek kunt en dat je jouw motivatie haalt door je aan uitdagingen vast te klampen.

Zoals gezegd kun je daar heel ver mee komen. Veel van mijn burnout-cliënten zijn succesvolle ondernemers, gerespecteerde managers en hardwerkende professionals. Velen moeten zich nog dagelijks bewijzen om hiermee, geheel onbewust, aandacht en waardering van hun ouders te krijgen. Als mensen je vertellen dat ze zich uitsluitend voor zichzelf willen bewijzen, dan weet je nu wat er achter zit!

Wat kun je als ouder doen?

Als je ouder/opvoeder bent dan is het belangrijk om je kinderen op te voeden door met name aandacht te geven aan hun inspanning en hun vermogen om te groeien en dingen voor elkaar te krijgen. Geef ze complimenten voor de manier waarop zich ontwikkelen. Stimuleer zelfstandigheid en laat ze zelf oplossingen bedenken. En steun en complimenteer ze daarbij! Dan geef je ze het beste mee.

Wat kun je als manager doen?

Zorg voor een veilige omgeving waarin mensen zich prettig voelen om te experimenteren en zelfstandig zaken op te pakken, waarin je met name hun inbreng en hun vermogen om oplossingen te vinden waardeert, waarin je mensen kleine stapjes leert zetten. Maar besef je ook dat je geen coach of therapeut bent en dat je niet gaat zitten wroeten in het brein van je medewerkers.

Wat kun je zelf doen?

Als je al burnout, overspannen, overwerkt of moe bent, dan is het slim om mijn specialistische hulp in te schakelen. Ik leg heel snel de kern van je vermoeidheid en bewijsdrang bloot en ik weet ook wat we moeten doen om de gezonde balans weer te herstellen. Normaal gesproken kom je er zelf niet uit omdat je ook hierin wilt bewijzen dat je het zelf wel kunt! Neem gewoon contact op.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.