Wat je aandacht geeft zal groeien

Geef je aandacht aan wat je wilt

Als je met deskundigen urenlang over een probleem kunt praten, dan zal het wel een serieus probleem zijn. Hoe kun je er anders urenlang over praten?! Maar als een deskundige geen energie wil steken in jouw ‘probleem’ maar liever bespreekt wat je eigenlijk wél wilt, dan ontstaat er een heel andere energie. Dan zie je plotseling nieuwe mogelijkheden.

Zo werkt het ook met de stelling “alles is mogelijk”. Heel vaak krijg je de bevestiging dat het niet waar kan zijn. Je hebt al zo vaak te horen gekregen dat niet alles mogelijk is, dat je het niet meer durft te geloven. Je durft niet meer het kind te zijn dat oneindige mogelijkheden ziet. Dat elke fantasie heel echt kan aanvoelen. Dat je kunt genieten. Dat alles mogelijk is.

Vergelijk het eens met de radio commercial van Marktplaats. Ze beweren dat iedere 15 seconden een nieuwe advertentie geplaatst wordt. Dat wil je best geloven. Echter ze ontkrachten dit verhaal met de laatste zin in de commercial: "Dit zijn CIJFERS die er niet om LIEGEN". Je bewuste snapt wel wat ze bedoelen, maar je onderbewuste neemt slechts waar dat de cijfers liegen.

Het grote probleem van een probleem is, dat we er (onbewust) zoveel energie in steken. Alles wat we energie of aandacht geven zal groeien. Het probleem zal dus groeien, maar ook steeds echter gaan aanvoelen. Het zal zich vastzetten in je systeem. Letterlijk zelfs: Je verstevigt in je hersenen de neurologische verbinden die dit probleem tot een probleem maken. Alleen al door er over te praten of te piekeren zal het sterker worden.

Gerichte energie cq aandacht is de sleutel tot succes

Een oplossing voor een probleem is om ervan uit te gaan dat alles mogelijk is. Dan kun je je aandacht aan alles andere geven dan aan het probleem. We kunnen de oneindige mogelijkheden niet waarnemen. We kunnen het alleen maar geloven en voor echt aannemen. En daar komt al weer direct het volgende probleem om de hoek kijken. Alles wat we voor echt aannemen is weer een beperking van de oneindige mogelijkheden.

Alles waar je energie of aandacht aan geeft zal groeien. Als je aandacht geeft aan de mooie kanten van je geliefde, zal de liefde tussen jullie groeien. Als je waardering geeft aan de wilde toekomstplannen van je kind, zal hij er energie in stoppen en ze mogelijk realiseren. Als je energie stopt in je ideeën zullen ze realiteit worden. 

Als je energie stopt in ongekende mogelijkheden, zullen die gaan groeien en zichtbaar en tastbaar worden.

Hieronder vind je een heel heftig voorbeeld van iemand die gelooft in oneindige mogelijkheden. Iemand die al zijn energie in mogelijkheden stopt en laat zien hoe het werkt. Maar ook iemand die precies weet wat beperkingen zijn. Het gaat over Nick Vujicic. Nick is geboren zonder armen en benen. Dan heb je alle reden om depressief te worden en het bijltje erbij neer te gooien. Hij heeft dit allemaal overwonnen en is nu een van de meest positieve motiverende sprekers in de wereld.

 

 

Reacties (5)

 • anon

  Dat was weer een rechtstreekse aanval op 'alles dat mensen belemmert en laat verzuren'. Prima! Ga vooral zo door.

  apr 15, 2013
 • anon

  Let op dat ik nooit iets zal aanvallen dat ik niet wil (lees anders de blog nog eens goed); als je 'alles wat belemmert en verzuurt' gaat aanvallen, dan ga je daar juist energie aan geven. Dan zal het dus alleen maar meer gaan belemmeren en verzuren.

  Richt je aandacht en energie dus op wat je wél wilt. Bijvoorbeeld wat je zou kunnen doen als alles mogelijk is, of waar je blij van wordt.

  apr 15, 2013
 • anon

  Wat te doen als anderen je gedrag deels afwijzen, omdat je nooit weet wat er nu weer gelogen is of wat waar is. En in dit geval is de cient bezig hierdoor zijn zoveelste realtie te verliezen. Deze cilent heeft dit probleem van kinds af aan en is nu 54. Leuk verhaal geloven in wat wel positief is zoals energie steken in wat je wel wil!!! Nou daar red je het lang altijd niet mee hoor. Maar ik vind overigens wel!!! Dat je moet vechten voor dingen, en niet je leven lang moet vechten tegen dingen.

  apr 15, 2013
 • anon

  Ik heb te weinig informatie over deze cliënt en zijn situatie om hier een specifiek antwoord op te kunnen geven. Door in de coaching de aandacht te vestigen op wat wél goed gaat, kan hij mogelijk de kracht opbouwen om goed met zijn situatie om te gaan.

  Algemeen gesteld zijn er natuurlijk situaties denkbaar die een specifieke aanpak vereisen. Denk hierbij aan mensen met een verslaving of borderline. Ik ben hier niet in gespecialiseerd.

  Mensen met zwaar (ontwikkelings-) trauma kunnen ook prima de waarheid verdraaien. Dat is dan hun overlevings-strategie. Dan werkt een oplossingsgerichte aanpak uitstekend en zul je zeker bovengenoemde elementen inbouwen. Dit is zeer specialistisch werk: Zoek hiervoor een gespecialiseerde trauma-therapeut.

  apr 15, 2013
 • anon

  Beste Jos,

  Dank je voor je artikel.
  Deze keer wil ik redelijk kort :) reageren : ik geef aandacht aan het loslaten van controle vanuit ' een intuitief weten' dat alles verandert , dat we weerstand tegen pech loslaten en eruit leren, aan de groei van onvoorwaardelijke liefde (de liefde die klappen kan aanvaarden en voortgaat ) en vertrouwen, overvloed en vrede in de wereld en vooral het blijven zien van al wat wel goed gaat. Gaat het nu goed met uw gezondheid ?

  PS Vandaag net een grote vochtplek ontdekt op de muur, maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik mijn achterbuur heb leren kennen en we gaan samenwerken om het in orde te brengen :)
  Kortom ik focus mij erop dat de zon er altijd is en laat de wolken gewoon passeren, maar dat gaat zoals bij elke mens allicht met ups en downs. 't is het leerproces en de groei dat volgens mij telt.

  hartelijke positieve groet

  mei 02, 2013
Jos Verheijden

Jos Verheijden:

"Het is mijn missie mensen te inspireren te werken en leven in vrijheid en overvloed. Effectief leren omgaan met onzekerheden en tegenslagen. Dat doe ik via training, coaching en mijn blog".

Lees meer over Jos

 

Zo krijg je
direct meer energie

De Gouden Vraag E-book

Download gratis jouw E-book