Achter het masker | Verheijden Consult

Achter het masker

Ik kwam op Youtube een mooi filmpje tegen van beroemdheden die hun sociale angst overwonnen hebben. In de keiharde wereld van de showbizz lijkt het me toch niet makkelijk om toe te geven dat je spreekangst hebt of de deur niet uit durft. Of is het juist typisch Amerikaans? Bijvoorbeeld Kim Basinger. Toch één van de allermooiste vrouwen op deze wereld en dan met name in de film ‘My stepmother is an alien’. Ze heeft zes maanden binnen gezeten omdat ze de deur niet uit durfde.

Of Barbra Streisand. Toch een van de allerbeste zangeressen ter wereld (nou ja; vind ik dan). Ze had enorme moeite met zichzelf. Ze was alleen gefocust op kritiek en was gigantisch perfectionistisch. Of Ricky Williams. Een sportheld met enorme sociale angsten. Of Donny Osmond die zo bang was om af te gaan, dat hij bijna flauwviel op het podium. Zo zullen er nog wel meer sterren zijn in het zonovergoten Hollywood.
 


Van de ene kant natuurlijk heel heftig allemaal, van de andere kant kun je hier ook weer veel van leren. Mensen kijken vaak enorm op naar de ´groten der aarde´. Naar sterren, vips, koningen, koninginnen, topsporters. Maar ook naar hun baas, of hun directeur.

Leer van de sterren

Wat je van de sterren kunt leren is dat als zij dit soort angsten kunnen krijgen, dat jij het ook mag. En dat als zij er van af kunnen komen, dat jij het ook kunt.

Het is natuurlijk mooi om ´voorgangers´ te hebben. In de evolutie blijken mensen hun grenzen te verleggen nadat iemand iets speciaals bereikt had. Een nieuwe norm gesteld had. De lat wat hoger gelegd had. Zo gaan we als mensheid in stappen vooruit.

Maar de keerzijde is dat veel mensen zichzelf onnodig naar beneden halen. Zich afmeten aan deze helden. Want het blijken ook maar gewoon mensen te zijn. Hun exceptionele resultaten waren het gevolg van hard werken, veel oefenen, doorgaan en keuzes maken.

Sociale angsten

Extreem hard werken en perfectionisme zijn meestal het gevolg van traumatische ervaringen in het verleden. De genoemde sociale angsten zouden best wel een burnout kunnen zijn. Een burnout uit zich vaak in dit soort symptomen.

Volgens onderzoek is spreekangst de meestvoorkomende sociale angst. Angst voor de dood is de tweede. Dat bracht de komiek Jerry Seinfeld op het idee dat je bij een begrafenis beter in de kist kunt liggen dan dat je een toespraak moet houden……

Dus doe gewoon je eigen ding. Leef je eigen leven. Maak plezier. Zoek leuke mensen op. Werk lekker ontspannnen in je eigen tempo. Zoek het werk, het bedrijf en de branche die het beste bij jou past. Ikzelf ben van mening dat als je dit allemaal doet, dat je op een gezonde manier bezig bent.


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos