ADD: De (r)evolutie van de mens | Verheijden Consult

ADD: De (r)evolutie van de mens

ADD: De evolutie van de mens

Veranderingen vinden plaats via evolutie of revolutie. Als mensen sneller veranderen dan gemiddeld, dan wijken ze af van wat als normaal beschouwd werd. Zo kan ik me herinneren dat mijn ouders mijn muziekstijl niet konden waarderen! Een paar decennia geleden werden Dolle Mina’s en hippies heel raar en met afkeurende blikken bekeken. Gelukkig hebben die revoluties stand gehouden en zijn er grote veranderingen doorgevoerd. We zijn vrijer geworden en we zijn als mens en maatschappij sterk gegroeid.

Momenteel vindt er weer een revolutie plaats. Zoals je wel weet worden we overvoerd met enorme hoeveelheden informatie, data, mogelijkheden, indrukken en emoties. Ons brein past zich hier op aan. Bij de een wat sneller, bij de ander wat langzamer. Het vreemde is dat de mensen die zich heel snel aanpassen nu met afkeurende blikken bekeken worden!

Mensen met ADD zijn veel sneller geëvolueerd dan de rest. Ze zijn helemaal klaar voor de toekomst. Ze kunnen ontzettend veel tegelijk waarnemen en ze kunnen grote hoeveelheden indrukken verwerken. Hoe mooi wil je het hebben. Het vreemde is echter dat ze nu als gestoord neergezet worden. Ze moeten afgeremd worden!!

Volgens diverse websites die over ADD gaan, zouden ADD-ers gestoord zijn (nou ja in ieder geval een stoornis hebben). Hun hersenen zouden niet goed werken en ze zouden hun aandacht niet vast kunnen houden. ADD-ers zouden een aandachts-stoornis hebben! Snap jij het nog? Ze zijn juist super goed in alles tegelijk aandacht geven! 

ADD-ers zouden aan de pillen moeten zodat ze weer in de pas lopen met degenen die slechts één ding tegelijk aandacht kunnen geven en die het hoge tempo niet bij kunnen houden. Gelukkig is er een wondermiddel uitgevonden. Maar helaas wordt het verkeerd gebruikt. Dat wondermiddel heet Ritalin.

Het wonderbaarlijke is dat Ritalin mensen met ADD afremt en mensen zonder ADD juist versnelt. Helaas wordt het middel verkeerd gebruikt, want het wordt vooral voorgeschreven aan mensen met ADD. Het zou juist voorgeschreven moeten worden aan alle andere mensen, zodat ze het hoge tempo en de vele indrukken beter aankunnen.

Als alle niet-ADD kinderen en leraren op school aan de Ritalin zouden gaan, dan zouden de lessen veel korter en spannender zijn. Dan zou je alle vakken tegelijk kunnen geven. Dan zou het verhoogde leertempo beter afgestemd zijn op de hoge verwachtingen van de huidige en toekomstige maatschappij.

Grappig genoeg krijg ik regelmatig de vraag van mensen met ADD of ze wel geschikt zijn om een NLP training te volgen. Ze zijn bang dat ze hun aandacht er niet bij kunnen houden!! Als ik ze uitleg hoe een NLP-training (en NLP-coaching) werkt, dan voelt het of ze in een warm nest thuiskomen.

In een NLP-training worden alle zintuigen namelijk overvoert met indrukken. De meeste mensen kunnen dit bewust niet volgen en zullen overschakelen op onbewust leren (dat is de kracht van een NLP-training). Echter iemand met ADD krijgt eindelijk de hoeveelheid input die bij zijn tempo en capaciteiten past!!

Lees over de NLP-training Zelf-Leiderschap

 

Reacties (4)

 • anon

  Wil je iets weten over prikkels? En hoeveel er tegelijkertijd binnen kan komen? Voordat we iemand een stempel opdrukken van „dom” „stom” of voorzien van wat voor etiket ook, voorzichtig want je weet het maar nooit ... google/kijk eens naar "Carly Fleischmann”.

  jun 13, 2016
 • anon

  Ik heb het even gegoogeld: Wat een prachtige aanvulling. 

  Ik was even zo vrij om twee uitspraken van haar website te kopiëren:

  I think people get a lot of their information from so-called experts but I think what happens is that experts can’t give an explanation to certain questions.

  If a horse is sick, you don’t ask a fish what’s wrong with the horse.

  jun 13, 2016
 • anon

  Lees vaak je stukken, maar hier sla je toch echt compleet de plank mis. Ritalin zorgt ervoor dat een ADD juist wel uit zijn schulp kruipt. een ADHD wordt juist minder druk en impulsief. Ik heb van beiden 1 in huis en in de rest vcan de familie aan beide kanten zit ofwel ADHd of ADD. we zouden een mooi onderzoeks-gezin kunnen zijn wat dat betreft. Allen hoog intelligent, echter deze eigenschap (geen stoornis) is erg lastig voor hen zelf en hun omgevinfg. daarbij dient gezegd te worden dat een ADD geen vervelend gedrag vertoont voor zijn omgeving. Vlat helemaal weg en als je niet oppast simpelweg vergeten.
  wat ik dus wil zeggen is dat ADHD en ADD twee verschillende dingen zijn die ook op genetisch vlak verschillen. Het is geen stoornis maar een eigenschap die je mee krijgt bij je geboorte. Afhankelijk van je andere eigenschappen (IQ etc..., humor is leuk , antisociale aanleg en alle andere zaken) krijg je je persoonlijkheid. Deze persoonlijkheid zal ook nog gevormd en bij geschaafd worden door de omstandigheden waarin je opgroeit. Beetje autisme erbij en een gewelddadig gezin waar je in opgroeit, geeft uiteindelijk een heel ander persoon.

  Verder geëvolueerd is onzin, ADD en ADHD bestonden vroeger ook. alleen een ADHD of ADD werd en niet zo oud. Velen verongelukten al veel eerder omdat ze nou eenmaal vaak risicovol gedrag vertonen. Een ADD let vaak niet goed op en is ook zo getroffen door een ongeluk. Ook tegenwoordig is dit met auto rijden nog vaak het geval.

  Maar ach, mensen willen zichzelf als iets bijzonders zien en maken van deze eigenschap dus weer iets bijzonders. Niet een eigenschap maar de hele persoon maakt dat iemand uitblinkt ergens in of juist helemaal niet.

  en ADD is een lastige eigenschap, om de simpele reden dat die mensen de neiging hebben zich helemaal terug te trekken. Velen krijgen ook stempel autisme. sommigen pratehn ook gewoon helemaal niet.

  jun 14, 2016
 • anon

  Heb zelf ook add heb zelfs moeite om de mails bij te houden ik heb nog van een half jaar ongelezen soms pak ik er een maître uit maar dan ook zoveel tekst.. daarom vraag ik me idd af of ik zo cursusdag en of nlp wel wat voor mij is.. gezien de prijzen wat het kost durf ik de stap niet te nemen en krijg al enkele jaren de mailtjes.. ben nog steeds niet om..

  jul 05, 2016

Plaats je reactie

Jos Verheijden

Jos Verheijden:

"Het is mijn missie mensen te inspireren te werken en leven in vrijheid en overvloed. Effectief leren omgaan met onzekerheden en tegenslagen. Dat doe ik via training, coaching en mijn blog".

Lees meer over Jos

 

Wil je direct meer energie?

De Gouden Vraag E-book

Download gratis jouw E-book