Afzeiken of inspireren: Wat wil jij?

Ik heb me de afgelopen weken laten verleiden om het nieuws en de actualiteiten een beetje te volgen. Nou, ik ben er weer helemaal klaar mee. Wat een asociaal gedoe allemaal. De ‘bestuurders’ van ons land (die ons grote voorbeeld zouden moeten zijn) zeiken elkaar af in de 2e kamer. Mark Rutte wordt persoonlijk aangevallen omdat hij te charmant en te positief is. De oppositie is alleen maar aan het tegenwerken en afzeiken om de regering te laten vallen. Nu weer een nieuwe 'hervormer' als leider van de PvdA. Wilders met zijn idiote website om buitenlanders aan te geven. Pechtold met slogans als plakbandregering (of zoiets). Alleen maar geruzie. 
Volgens mij is het juist hard nodig om er sámen de schouders onder te zetten.

Waar zijn we nou mee bezig?

Hoe willen wij als zelfbenoemde volwassenen nou een voorbeeld zijn voor onze kinderen? Hoe moet de jeugd nou nog weten hoe ze met elkaar en hun omgeving moeten omgaan? Ik kan me heel goed voorstellen dat ze zich terugtrekken achter hun computer en op Facebook hun ‘vrienden’ opzoeken. Daar is het in ieder geval veilig en kun je vervelende dingen ‘wegklikken’. En dan klagen veel ouders dat hun kinderen alleen maar facebooken, twitteren en sms-en. Ben maar blij dat ze hun eigen plekje nog hebben. Wij zijn als ‘volwassenen’ blijkbaar niet voldoende in staat om ze dat te bieden.

Om te overleven in deze hyperactieve wereld heb je het nodig om rust te vinden. Leuke dingen te doen. Om te leven is het van het allerhoogste belang dat je weet wat JIJ nou eigenlijk wilt. Wie je wérkelijk bent. Dat je jouw missie helder voor ogen hebt. Jouw ‘reden van bestaan’. Als je dit weer helder hebt, dan weet je wat je moet doen. Wat jouw pad is. Welke kant je op moet kijken om energie te krijgen. Om weer vol te gaan leven. En er ook echt van te genieten.

De reden waarom ik dit artikel vrij agressief begon(en heb laten staan is omdat het zo voelde. Ik voelde ook echt die boosheid. Die werd plotseling aangewakkerd ná het zien van onderstaand filmpje op Youtube (een soort van bewustwording). Ik werd er weer zo door geraakt, dat de tranen in mijn ogen stonden (watje). Het gaat over hoe je mensen kunt inspireren. Hoe je de vonk bij mensen weer kunt aanwakkeren. Hoe je het samen zo ongelooflijk leuk kunt hebben. Hoe je anderen laat zien hoe het ook kan.

Het filmpje betekent voor mij dat je de wereld positief kunt veranderen. Inspireren betekent voor mij dat je ZELF je ideale leven leidt. Dat je lekker je eigen ding doet. Vrij bent. Geniet van je werk en je leven. Dat je straalt. Andere mensen pikken dat op en gaan met je mee. Zij steken andere mensen weer aan. Gewoon omdat ze het fijn vinden. Ben je bewust van je invloed op je omgeving, je kinderen , je collega’s, je buren en alle mensen die je tegenkomt. Maar doe het niet voor hen: doe het voor jezelf. Laat het vonkje maar overspringen, zodat die ander zijn eigen ding op zijn eigen manier kan doen. Zich veilig en vrij voelt om zijn eigen missie te volgen.

 

 

Reacties (7)

 • anon

  Jos, ik kan me je boosheid voorstellen. Ik heb om diezelfde reden inmiddels mijn televisie de deur uitgedaan en koop alleen nog maar de krant als ik er echt zin in heb en sla dan alle artikelen over, waar ik geen zin in heb.

  Het is mooi om te lezen dat dit filmpje je ontroerd, maar je weet toch wel dat dit een flashmob is en dat al deze mensen ervoor betaald zijn. Desalniettemin zet het in ieder geval een heel positieve intentie in de wereld en dat is wat anders dan al die politici, bestuurders die elkaar continu op de kop zitten. Alhoewel ik ook van hen nog wel denk dat zij een positieve intentie hebben.

  Heb jij dat niet ooit geschreven? Dat je ook van iedereen die jou irriteert, moet bezien vanuit de positieve intentie die hij/zij in de wereld probeert neer te zetten…

  Net als de maker van bovenstaande flashmob.

  Hartelijke groet, Do

  mrt 26, 2012
 • anon

  Het is versterkend om iemands intentie van zijn gedrag te scheiden. Onder elk gedrag zit namelijk een positieve intentie. Je kunt ook nog een stap verder gaan en van de theorie uitgaan dat iedereen die op je pad komt er is om jouw leerdoel cq uitdaging te triggeren. Dus; om te leren wat je van deze mensen te leren hebt. 

  dec 07, 2012
 • anon

  ik vind het in je artikel (behalve de positieve inhoud dan) vooral fijn om te zien dat ook een gerenommeerd coach niet altijd vrij is van “agressieve” gevoelens, om welke terechte redenen dan ook en dat dat best oké is. neemt veel van mijn eigens twijfels en onzekerheden weg, zeker nu ook ik de “coaching tour” opga… dank voor zoveel openheid.

  mrt 26, 2012
 • anon

  In het leven gaat het er om dat je jezelf steeds blijft ontwikkelen. Soms in grote stappen, soms in kleinere. Alles is constant in beweging en in verandering. Als je zelf aan de bal blijft, dan zal je ontwikkeling een kant opgaan die het best bij jou past.

  Als je je missie (je reden van bestaan) helder hebt, dan kun je veel makkelijker accepteren dat je er nog niet bent. Vanuit een houding van 'niet-weten' (in het hier en u dus) zul je dan de mooiste stappen zetten.

  dec 07, 2012
 • anon

  Geweldig!!! Ik heb het ook niet droog kunnen houden hoor!

  jun 27, 2012
 • anon

  Geen complimenteren zonder afzeiken, geen medewerking zonder tegenwerking.
  De polariteiten van het leven, geen goed zonder kwaad, geen licht zonder donker.
  Zie het als een leerproces, de uitersten worden nu getoond om er van te leren.
  Het einddoel is belangrijk, de weg er naar toe veel belangrijker, dat is leren. En ja, wat sneller leren zou wel fijn zijn in deze tijden.

  jun 27, 2012
 • anon

  Dank voor je wijze les. Als je leeft in de geest van de TAO (de Chinese filosofie en levenswijsheid) dan accepteer je de dualiteit van het leven. Dan accepteer je dat er afzeikers zijn en inspirators. Klopt helemaal.

  Wat critici over de TAO zeggen is dat als je het te letterlijk neemt, dat je dan niet verder groeit. Als voorbeeld wordt dan het verschil in economische groei in het westen en het oosten genoemd. De vraag is of dat klopt. Maar oké; als je het economisch stukje mag isoleren, dan zou het kunnen kloppen. Blijft toch de vraag open of dat dan ook voor het gehele welzijn opgaat.

  Ikzelf ben prima is staat om deze dualiteit te accepteren, maar laat me soms toch aardig triggeren. Dat is voor mij weer een nieuw startpunt (Wake-Up-Call) om weer heel helder te hebben waar ik voor sta. Waar ik mijn energie en kracht vandaan haal.

  dec 07, 2012
Jos Verheijden

Jos Verheijden:

"Het is mijn missie mensen te inspireren te werken en leven in vrijheid en overvloed. Effectief leren omgaan met onzekerheden en tegenslagen. Dat doe ik via training, coaching en mijn blog".

Lees meer over Jos

 

Zo krijg je
direct meer energie

De Gouden Vraag E-book

Download gratis jouw E-book