Angst voor angst | Verheijden Consult

Angst voor angst

Eigenlijk is het vreemd dat je angst kunt hebben voor angst. In principe is angst een heel natuurlijke emotie. Als je in een bedreigende situatie komt, dan ervaar je angst. Prima overlevingsmechanisme. Stel dat je heel ontspannen zou blijven staan als er een trein op je afkomt als je net stil staat op een spoorwegovergang. Dat lijkt me niet zo handig voor jou en voor de treinmachinist. Maar het is heel anders als je bang wordt terwijl je gewoon voor de slagbomen staat te wachten. Dat heeft geen nut en is niet logisch.

Waar komt angst voor angst vandaan?

Over het algemeen gaat het om irreële angsten die niet te controleren zijn en die zichtbaar zijn voor anderen. Stel dat je bang bent om te blozen. Dan gaat het nooit om een angst voor het blozen in situaties waarin iedereen zou blozen.

Als je een blunder maakt, dan gaan de meeste mensen blozen. Als iemand je heel verliefd aankijkt, dan gaan de meeste mensen blozen. Deze reacties geven vertrouwen. Je laat je emoties hiermee zien. Dat betekent dat je te vertrouwen bent.

Blozen is niet altijd fijn

Maar als je gaat blozen bij een voorstelrondje, als iemand gewoon een vraag aan je stelt, dan is het wel even anders. Als er eigenlijk niets aan de hand is, dan is blozen een heel vervelende reactie. Mensen snappen het niet en gaan ervan uit dat je staat te liegen, dat je iets verbergt. Dat betekent dus dat je niet te vertrouwen bent.

Daarom probeer je uit alle macht te voorkomen dat je gaat blozen. Maar ja; hoe meer je het probeert te voorkomen, hoe meer het zal gebeuren. Je wordt dan zo bang om te gaan blozen dat je dus een angst voor de angst ontwikkelt hebt. Je bent dus niet zozeer bang voor de situatie zelf, maar dat je weer ongewenst gaat blozen.

Bij een hoogtevrees komt dit veel minder voor.

De meeste mensen met hoogtevrees zijn alleen bang als ze naar een hoogte gaan. Als het niet hoeft, dan blijf je gewoon beneden. Je kunt situaties makkelijk vermijden. Het wordt pas lastig als je een baan krijgt op de tiende verdieping. Dan wordt je bang om naar je werk te gaan. Niet vanwege je baan, maar vanwege de hoogte. Je komt er niet meer mee weg om beneden te blijven. Je krijgt angst voor de angst.

Wat kun je er aan doen?

Bij lichtere angsten kun je zelf al het een en ander doen. Op deze blog vind je al veel informatie en zelfs concrete technieken. Lees: de zenuwen gieren door je lijf. Als de angst geen grote impact heeft op je leven, dan is het makkelijker dan wanneer je leven bepaald wordt door je angsten. Lees ook: Je bent niet je angsten.

Bij sociale angsten moet je gewoon naar een specialist die je ervan af helpt. Dit is te complex om zelf aan te pakken. Zoek bij voorkeur een gespecialiseerde FobieCoach die werkt op basis van NLP en traumatechnieken. De reden hiervoor is, dat NLP-coaches ervan uitgaan (in tegenstelling tot klassieke therapeuten) dat je heel snel kunt veranderen. Je kunt kiezen voor individuele coaching of een groeps- of online training.

Als je bang bent dat je nooit meer van je angst af komt, dan kan ik je geruststellen: Iedereen kan gewoon heel snel van zijn angsten loskomen. Gewoon aanpakken!!


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos