Assertiviteitstraining: NEE zeggen werkt averechts

Assertiviteitstraining: NEE zeggen werkt averechts

Nee zeggen

Mensen verwarren assertiever worden vaak met leren ‘NEE’ zeggen. Maar je wilt helemaal geen NEE zeggen. En tegelijk wil je ook geen JA zeggen. Moeilijk hoor: Wat moet ik dan wél doen? Hoe wil ik dan wél zijn? WIE wil ik dan wél zijn. Het antwoord op deze vragen is meestal: “Mezelf zijn”. Eigenlijk is dat best wel een interessant antwoord, want je bent al vanaf je geboorte jezelf. Als je altijd al jezelf was; hoe kan het dan dat je nu weer jezelf wilt zijn? Het antwoord is heel simpel: Tegelijk met het opgroeien bouw je ook allerlei belemmeringen op. We maken allemaal vervelende dingen mee. Daar is niets mis mee, maar soms nemen we vervelende ervaringen iets te serieus en gaan we er mee aan de haal. Dan leer je jezelf aan om minder assertief te reageren.

Stel dat je zou leren om NEE te zeggen.

Als je geleerd hebt om minder assertief te reageren en nu gaat leren om keihard NEE te zeggen, dan ga je dit gedrag juist bevestigen en versterken. Dan ga je jezelf overschreeuwen. Dan kom je nóg verder van jezelf af te staan. Dat lijkt me géén goede oplossing. Elke assertiviteitstraining waarin je leert om NEE te zeggen zou verboden moeten worden.

NEE zeggen levert een averechts effect op.

Als je een lage assertiviteit hebt, wil je het liefst dichter bij jezelf en bij anderen komen. Je wilt meer in het contact komen en blijven. Door NEE te zeggen ga je juist úit het contact. Als je niet oppast wordt je nog een oude zeurpiet die niets wil, overal kritiek op heeft en eenzaam en verlaten zijn oude dag moet slijten. Dan word je zo iemand die overal NEE tegen zegt. Dat wil je toch niet?!

   Bekijk ook mijn video: NEE zeggen is niet assertief

Maar ja, ik hoor je al denken; Wat moet ik dan wél doen? Want nu zeg ik vaak JA als ik eigenlijk NEE wil zeggen. Ik doe vaak dingen tegen mijn zin in. Ik laat me makkelijk door anderen beïnvloeden. Ik laat me overrompelen. Ik kan niet voor mezelf opkomen. Anderen zien me niet staan. Mijn carrière stagneert omdat iedereen me voorbij loopt. De oplossing is heel eenvoudig: Je hoeft alleen maar de betekenis van 'vervelende' ervaringen te veranderen (het gaat er immers niet om wat je meemaakt, maar hoe je er mee omgaat). Wat je hiermee bereikt, is dat je weer terugkomt bij wie je werkelijk bent. Bij jezelf dus! Dat geldt ook voor jou!!

Loslaten

Het loslaten van vervelende ervaringen kan op allerlei manieren, maar je wilt het liefst een methode gebruiken die makkelijk werkt en die je energie geeft en je versterkt. De meeste loslaat-technieken werken probleemgericht. Dat betekent dat je jezelf op een vervelende ervaring concentreert en dan de lading loslaat. Dat werkt prima voor compacte en overzichtelijke problemen. Maar omdat een lage assertiviteit een brede oorzaak heeft, ben je wel erg lang op je problemen aan het concentreren. Dat wil je helemaal niet.

Ontwikkel je persoonlijke kracht

In mijn programma Persoonlijke Kracht leer je met oplossingsgerichte NLP-technieken sterker en krachtiger te worden. Je gaat weer contact maken met jezelf en anderen. Je leert hoe je dicht bij jezelf komt en blijft. Je problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Niet door knetterhard aan je problemen te werken, maar door volledig in je kracht te komen. Door JA te zeggen tegen alles wat JIJ wilt. Door JA te zeggen tegen wie je wérkelijk bent. Op deze manier werkt JA zeggen altijd positief en versterkend. Dat wil jij toch ook!


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos