Assertiviteitstraining: NEE zeggen werkt averechts

Nee zeggen

Mensen verwarren assertiever worden vaak met leren ‘NEE’ zeggen. Maar je wilt helemaal geen NEE zeggen. En tegelijk wil je ook geen JA zeggen. Moeilijk hoor: Wat moet ik dan wél doen? Hoe wil ik dan wél zijn? WIE wil ik dan wél zijn. Het antwoord op deze vragen is meestal: “Mezelf zijn”. Eigenlijk is dat best wel een interessant antwoord, want je bent al vanaf je geboorte jezelf. Als je altijd al jezelf was; hoe kan het dan dat je nu weer jezelf wilt zijn? Het antwoord is heel simpel: Tegelijk met het opgroeien bouw je ook allerlei belemmeringen op. We maken allemaal vervelende dingen mee. Daar is niets mis mee, maar soms nemen we vervelende ervaringen iets te serieus en gaan we er mee aan de haal. Dan leer je jezelf aan om minder assertief te reageren.

Stel dat je zou leren om NEE te zeggen.
Als je geleerd hebt om minder assertief te reageren en nu gaat leren om keihard NEE te zeggen, dan ga je dit gedrag juist bevestigen en versterken. Dan ga je jezelf overschreeuwen. Dan kom je nóg verder van jezelf af te staan. Dat lijkt me géén goede oplossing. Elke assertiviteitstraining waarin je leert om NEE te zeggen zou verboden moeten worden.

NEE zeggen levert een averechts effect op.
Als je een lage assertiviteit hebt, wil je het liefst dichter bij jezelf en bij anderen komen. Je wilt meer in het contact komen en blijven. Door NEE te zeggen ga je juist úit het contact. Als je niet oppast wordt je nog een oude zeurpiet die niets wil, overal kritiek op heeft en eenzaam en verlaten zijn oude dag moet slijten. Dan word je zo iemand die overal NEE tegen zegt. Dat wil je toch niet?!

Maar ja, ik hoor je al denken; Wat moet ik dan wél doen? Want nu zeg ik vaak JA als ik eigenlijk NEE wil zeggen. Ik doe vaak dingen tegen mijn zin in. Ik laat me makkelijk door anderen beïnvloeden. Ik laat me overrompelen. Ik kan niet voor mezelf opkomen. Anderen zien me niet staan. Mijn carrière stagneert omdat iedereen me voorbij loopt. De oplossing is heel eenvoudig: Je hoeft alleen maar de betekenis van 'vervelende' ervaringen te veranderen (het gaat er immers niet om wat je meemaakt, maar hoe je er mee omgaat). Wat je hiermee bereikt, is dat je weer terugkomt bij wie je werkelijk bent. Bij jezelf dus! Dat geldt ook voor jou!!

Het loslaten van vervelende ervaringen kan op allerlei manieren, maar je wilt het liefst een methode gebruiken die makkelijk werkt en die je energie geeft en je versterkt. De meeste loslaat-technieken werken probleemgericht. Dat betekent dat je jezelf op een vervelende ervaring concentreert en dan de lading loslaat. Dat werkt prima voor compacte en overzichtelijke problemen. Maar omdat een lage assertiviteit een brede oorzaak heeft, ben je wel erg lang op je problemen aan het concentreren. Dat wil je helemaal niet.

In mijn training Zelf-Leiderschap leer je met oplossingsgerichte NLP-technieken sterker en krachtiger te worden. Je gaat weer contact maken met jezelf en anderen. Je leert hoe je dicht bij jezelf komt en blijft. Je problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Niet door knetterhard aan je problemen te werken, maar door volledig in je kracht te komen. Door JA te zeggen tegen alles wat JIJ wilt. Door JA te zeggen tegen wie je wérkelijk bent. Op deze manier werkt JA zeggen altijd positief en versterkend. Dat wil jij toch ook!

Bekijk de training Zelf-Leiderschap

 

Reacties (2)

 • anon

  Beste Jos..allereerst dank voor het toesturen van mails waarmee je mij toch telkens weer aan het denken zet.

  zo mocht ik in 2016 een relatie hebben..in deze relatie die van vriendschap overging in een intieme relatie bleven conflicten ons niet gespaard.
  er waren situaties waarin ik mij door de ander gedwongen voelde om dingen te zeggen of te doen waarmee ik mij niet geheel prettig in voelde...en in plaats van Nee of juist Ja zeggen kreeg ik de ingeving om dank je wel toe te passen.
  hiermee ontstond verwarring bij de ander want hoezo dank je wel....ik heb je immers net beledigd??
  dank je wel en vervolgens vraag ik om een toelichting wat de ander er toe brengt een mening over mij uit te spreken.
  Ondanks ik mij met deze houding totaal kwetsbaar opstel..voelt de ander dat het zinloos is nog verder te willen zoeken en wat vaak gebeurt...de ander durft zich ook te laten zien met al zijn zwakheden

  jan 09, 2017
 • anon

  WOW, dit is een hele krachtige aanpak. Mijn complimenten. 

  Het gaat inderdaad niet over JA en NEE zeggen, maar over hoe je in je kracht blijft. En het mooie is dat je anderen daar dus in meeneemt!!

  Als ik nog een uitdaging mag meegeven: Probeer eens om op momenten dat er wat spanning lijkt op te bouwen om je partner te vragen: "Hoe kan ik je helpen?"

  En dan uiteraard meteen doen wat ze gedaan wil hebben (geen excuses!).

  jan 10, 2017
Jos Verheijden

Jos Verheijden:

"Het is mijn missie mensen te inspireren te werken en leven in vrijheid en overvloed. Effectief leren omgaan met onzekerheden en tegenslagen. Dat doe ik via training, coaching en mijn blog".

Lees meer over Jos

 

Zo krijg je
direct meer energie

De Gouden Vraag E-book

Download gratis jouw E-book