NEE-zeggen is NIET assertief! | Verheijden Consult

NEE-zeggen is NIET assertief!

Assertiviteit komt van binnenuit

Veel mensen met een lage assertiviteit willen leren om NEE te zeggen. Dat is een heel slecht plan en zou ik ten zeerste afraden. Waarschijnlijk past NEE-zeggen helemaal niet bij jou, omdat je gewoon een prettig mens bent. Je wilt juist JA zeggen tegen alle leuke dingen, mensen en situaties. In je leven heb je geleerd om jezelf aan te passen aan omstandigheden. Dat is normaal. Alleen heb jij geleerd om in bepaalde situaties minder assertief op te treden. Dat was indertijd waarschijnlijk nuttig. Nu niet meer.

Maar als je nu zou leren om óver dit gedrag heen 'NEE' te schreeuwen, dan is dat heel ongezond voor je. Het is beter om de oorzaak van je lage assertiviteit los te laten en te gaan reageren vanuit je innerlijke kracht. Hierdoor zul je alleen nog maar in situaties komen waarin je JA hoeft te zeggen tegen alles wat je wél wilt. Dát is wat je wilt leren!

 

Nee zeggen is geen goed plan

Ik spreek regelmatig mensen in mijn praktijk, in coaching en trainingen, die zeggen dat ze willen leren om ‘’nee’’ te zeggen.

Ik weet echter niet of dat wel zo’n goed idee is, want nee zeggen lijkt me geen goed plan.

Misschien ken je wel mensen die veel nee zeggen; dat zijn vaak mensen zijn die een beetje chagrijnig zijn, negatief zijn, niet lekker in hun vel zitten. Het zijn mensen die eigenlijk een beetje aan het overleven zijn.

Dus op het moment dat je nee wilt leren zeggen, dan zeg je eigenlijk dat je beter wilt leren overleven. Overleven lijkt me echter geen goed plan. Daar kan het leven niet voor bedoeld zijn.

Het leven is bedoeld om overvloedig te zijn, leuk te zijn, aantrekkelijk te zijn. Het is bedoeld om leuke mensen te ontmoeten,  leuke dingen te doen, leuke collega’s te hebben en leuke projecten te doen. Daar is het leven voor bedoeld, lijkt mij.

Wat is nou eigenlijk je échte leerdoel?

Het echte leerdoel is om te leren ‘’ja’’ te zeggen. Toevallig had ik er vanmorgen een gesprek over met een cliënt en ik bedacht ter plekke een geweldig mooie metafoor. Die wil ik even met je delen:

Op een gegeven moment ging het erover dat we soms wel eens op hete kolen zitten. Zoals je weet; hete kolen daar moet je niet op gaan zitten. Maar toch zijn er heel veel mensen die hebben geleerd om op die hete kolen te blijven zitten. Dat hou je natuurlijk maar beperkt vol, op een gegeven moment krijg je allemaal brandblaren enzovoort. Je wilt er vanaf.

Wat je eigenlijk vraagt als je wilt leren ‘’nee’’ zeggen is dat je vraagt “ik wil leren om langer op die hete kolen te blijven zitten”. Dat kan, maar ik weet het niet hoor; het is niet mijn ding.

Dus als je nou eens zou leren hoe je anders met die hete kolen zou kunnen omgaan! Zodat je eigenlijk leert om op het moment dat je hete kolen ziet , dat je denkt “wow, daar komen hete kolen”en dat je van tevoren al denkt van ik ga iets anders doen. Ik ga eens een andere kant op. Ik ga eerst eens leuke dingen doen.

Dus dat je de keuze maakt, dat voordat de situatie al komt, dat je eigenlijk al een andere keuze maakt. De grap is dat als je niet op die hete kolen zit, dat je kiest voor leukere situaties, leuke dingen, leuke overtuigingen, leuke waarden en leuke visies.  Alles wat energie geeft! Zodat je dus niet hoeft te leren om te overleven.

Je wilt leren leven ipv overleven

Je leert juist om meer te ‘’leven’’. Als je naar mijn training of coaching komt dan vind ik het veel interessanter om samen te kijken hoe je meer kunt leren ‘’leven’’. Hoe kun je meer dingen aantrekken die bij jou passen? Hoe kun je meer situaties creëren, organiseren, regelen die bij je passen!

Zeg JA tegen het leven

Als je in leuke situaties zit, hoef je alleen maar ‘’ja’’ te zeggen. Jouw hele brein, jouw hele mindset, visie, waarden, identiteit en overtuiging zullen dan positief naar de wereld kijken. Als je alles zó stroomlijnt en zo herschikt dat je alleen nog maar aan het leven bent, dan denk ik dat we een leuk plan hebben of doel hebben om na te streven.

Dus het plan is dat als je met een probleem zit, dat we niet gaan kijken van wat is nou eigenlijk het probleem. We gaan het niet helemaal uitdiepen, alle oorzaken en alle achtergronden achterhalen. Dat kan natuurlijk wel, maar dat is niet zo heel gezellig! Dus dat doen we maar beter niet.

We gaan eerst eens kijken hoe heb je eigenlijk leren overleven. En kan dat niet anders? Kan dat niet veel leuker? Een oplossingsgerichte aanpak of een NLP aanpak die gaat veel meer uit van waar zit jouw kracht, wat is nou eigenlijk de kern van jouw persoon, visie, missie en waarden. Hoe kunnen we die weer helemaal naar boven halen en hoe kun je zo krachtig en sterk worden dat je je kwaliteiten weer inzet.

Dat je je mindset zo richt dat je alleen maar leuke dingen doet en leuke mensen ontmoet. Dat je alleen maar ja hoeft te zeggen. Dat lijkt me het leukste (en het maakt mijn leven ook leuker als coach als trainer!). Het maakt jouw leven gegarandeerd leuker omdat je gewoon alleen maar hoeft te leven en gewoon alleen maar leuke dingen hoeft te doen.


Gratis Live Webinar

Live Webinar

Gratis Live Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen en mensen inspireren om onafhankelijk en vrij te zijn. Ik leer je effectief om te gaan met onzekerheden en tegenslagen. Dat doe ik via mijn coaching, Live Inspiratie Sessies, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos