De juiste balans tussen werk en privé | Verheijden Consult

De juiste balans tussen werk en privé

Balans werk - privé

Vroeger zette ik me altijd af tegen 'ambtenaren': Om vijf uur staat het eten op tafel, dus moet je klokslag half vijf bij de prikklok staan. Dus moet je om vier uur geen telefoon meer oppakken. Anders ben je mogelijk niet om half vijf weg. Ik was zelf een keiharde werker die geen grenzen kende. Nou ja tot mijn burnout dan… Nu ik wat ouder ben, twijfel ik steeds meer of ze niet altijd al gelijk hadden. Ps. Ik denk het niet hoor, maar toch eens goed om te bekijken of ze misschien op sommige vlakken wel eens een goed punt gehad zouden kunnen hebben.

Waar het feitelijk om gaat is, of je wel helder hebt met wie je nou eigenlijk ‘getrouwd’ bent. Ben je ‘getrouwd’ met je werk of met je partner? Vind je je werk belangrijker, of toch eigenlijk je leven, gezondheid, relatie en kinderen?

Welke vraag wil je stellen?

Misschien is de vraag waar je het meest bang voor bent. Ben je meer bang voor je baas en je inkomen, of ben je meer bang voor je gezondheid, partner en kinderen. Ik zie vaak dat mensen met een burnout plotseling niet meer bang zijn voor hun inkomen, maar voor hun gezondheid. Mensen die in een echtscheiding verwikkeld zijn, worden zich vaak bewust dat ze het goed verkloot hebben en zijn plotseling niet meer bang voor hun baan, maar voor hun relatie. Soms kunnen ze nóg niet kiezen.

Of moeten we wat positiever zijn en bekijken waar je energie van krijgt. Krijg je meer energie van je werk of meer van je relatie? Zit er meer uitdaging in je werk of meer in je relatie? Wordt je op het werk meer gewaardeerd dan thuis? Wordt je scherper gehouden op het werk of meer in je thuissituatie? Hoe houd je dan scherp hoe je het beste je tijd kunt verdelen?

Of zit het hem toch meer in de hoeveelheid problemen die je moet oplossen. Meestal vragen problemen het eerste en meeste om aandacht. Als er op het werk meer problemen zijn dan thuis, zal je aandacht makkelijker naar het werk gaan. Maar ja als je dan ’s avonds thuiskomt en je kinderen snappen hun huiswerk niet; heb je dan nog wel energie om dát probleem op te lossen?

Het gaat uiteindelijk allemaal om balans

Mogelijk is de balans werk – privé maar een onderdeel van de totale behoeften-balans. Anthony Robbins heeft veel onderzoek gedaan naar motivatie en komt tot een heel opmerkelijke conclusie. Hij heeft gekeken naar behoeften van mensen en daar een rangorde aan kunnen geven:

De belangrijkste menselijke behoefte is ‘zekerheid’. Het opmerkelijke is dat op plaats twee ‘onzekerheid’ staat. De verklaring is eigenlijk heel simpel: Als 'zekerheid' is ingevuld, ga je jezelf vervelen. Door de onzekerheid op te zoeken, kom je weer in actie!

Mogelijk hebben de klassieke 'ambtenaren' teveel de zekerheid opgezocht en mensen met een burnout teveel de onzekerheid. Waar kies jij voor:

Een baan voor het leven, of je leven voor een baan?

Mensen die de stap zetten om meer in het NU te leven, zullen ook de 'saaiheid' hiervan ervaren. Leven in het NU betekent onder andere dat je het laat lopen zoals het loopt, dat je laat gebeuren wat er gebeurt. We zoeken de spanning (onzekerheid) op door UIT het NU te gaan. Dat doen we door te piekeren over mogelijke problemen, door te blijven hangen in oude trauma’s of door krampachtig vast te houden aan zekerheden die er niet zijn.

Mijn tip is om jouw totale balans in zekerheid en onzekerheid eens heel goed te onderzoeken. Een mooie manier is om eens een paar weken helemaal ‘NIETS’ te doen en te ervaren wat dat met je doet. Mogelijk ben je er in je vakantie niet aan toegekomen: Doe het dan gewoon NU: De frisse wind in je hoofd komt vanzelf terug.

Wil je dit samen met gelijkgestemden aanpakken, dan is het slim om een training of coaching te volgen. AL mijn trainingen gaan over hoe je weer terug in je kracht komt, dichter bij jezelf en het 'hier en nu' blijft. Dat vereist wel dat je NU zelf in actie komt!


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos