Het belang van jezelf goed voelen

Het belang van jezelf goed voelen

Jezelf goed voelen is de basis voor succes in je werk, relatie, welzijn, communicatie en leven. Helaas denken veel mensen dat ze éérst succes moeten hebben om zich goed te voelen. Het is precies andersom: Eerst jezelf goed voelen, dán volgt het succes automatisch. Dus de vraag die je jezelf kunt stellen is: “Hoeveel tijd en energie spendeer ik aan mezelf goed voelen?” En besteed je er alleen tijd aan als het écht nodig is, of ook als je helemaal lekker in je vel zit?

Stel dat het niet zo lekker loopt in je relatie: Geef je dan je partner de opdracht dat die zich moet aanpassen? Of neem je ruimte voor jezelf en ga je éérst met jezelf aan de slag. Als je dit doet zal je relatie automatisch beter worden.

Stel dat je een communicatietraining overweegt: Wil je wat technieken leren om beter over te komen? Of zorg je dat je éérst zelf helder in je hoofd bent. Als je dit doet zul je vanzelf de juiste woorden gebruiken (zelfs zónder optimale technieken).

Stel dat jezelf niet goed voelt: Ga je jezelf dan afzetten tegen mensen die wél volop genieten? Of ga je nú eerst in jezelf investeren? Oók als het zogenaamd niet kan vanwege hypotheek, werk, kinderen, verplichtingen of welk excuus ook. Alleen JIJ kan jou goed laten voelen.

Stel dat het financieel niet goed gaat: Vergeet je dan alles waar je voor staat en offer je alles op om financieel weer op orde te komen? Of zorg je dat je éérst in een stemming bent om open te staan om te ontvangen wat er al is?

Zorg dus éérst dat je lekker in je vel zit. Ik heb hier al vele blogs met tips en adviezen over geschreven. Lees ze nog eens na. En nog eens. En nog eens. Net zolang tot je merkt dat je het begint te snappen en er iets mee wilt doen.

Het beste advies en de beste aanpak is om hulp van anderen in te schakelen. De reden is heel simpel: We zijn nauwelijks in staat om bij onszelf te herkennen waardoor het spaak loopt. We herkennen vaak wel de problemen die we ervaren, maar weten niet wat we kunnen doen om te veranderen.

Bekijk de training Zelf-Leiderschap

 

Reacties (2)

 • anon

  Tijdens het programma " Sophie in de mentale kreukels" werd gezegd dat we vergeten zijn dat we ons ook rot mogen voelen. Dat vond ik zo'n eyeopener. Onder invloed van oa social media lijkt het of ieders leven perfect moet zijn terwijl het ook heel leerzaam is om je soms naar te voelen. Dat hoort er ook bij.
  Ik ben het eens met de inhoud van deze blog, hoor (en lees ze met plezier)
  maar het triggerde me even om deze reactie te plaatsen :-) !

  mrt 28, 2017
 • anon

  Iedereen mag zich rot voelen en zal dat ook zeker doen (de een wat meer en vaker dan de ander). Ik vind het echter geen doel op zich (de psychiater in het programma staat er om bekend dat hij nogal depri doet). Het leven is bedoeld om overvloedig, prettig, fijn, gezond, vrij enz te zijn. Alles wat daarvan afwijkt is niet zoals het bedoeld is. Je rot voelen is voor mij het signaal om weer terug in het hier en nu te komen en weer te beseffen dat je van het padje af bent. Vervolgens weer vrolijk aan jezelf werken en weer terug in je kracht komen!

  Ps. Waar hij op doelde was dat de verwachtingen via social media zo hoog gespannen zijn dat het niet meer realistisch is. Ook dat is een signaal dat mensen weer terug in het nu moeten komen en aan zichzelf gaan werken. Persoonlijke ontwikkeling is een doorlopend proces.

  mrt 29, 2017

Plaats je reactie

Jos Verheijden

Jos Verheijden:

"Het is mijn missie mensen te inspireren te werken en leven in vrijheid en overvloed. Effectief leren omgaan met onzekerheden en tegenslagen. Dat doe ik via training, coaching en deze blog".

Lees meer over Jos

 

Deel dit artikel op LinkedIn