Burnout en "Het Nieuwe Werken" | Verheijden Consult

Burnout en "Het Nieuwe Werken"

werken

Het Nieuwe Werken impliceert dat je je eigen tijd en ruimte indeelt om je werk zo optimaal mogelijk te kunnen doen. Je krijgt veel vrijheden en verantwoordelijkheden. Je mag feitelijk doen wat je wilt, zolang je jouw targets maar haalt. Hoe mooi kan werken en leven zijn!! Dat wil toch iedereen.... toch!?

Dan komt bij mij, als burnout-coach, toch de vraag naar boven hoe je omgaat met de typische persoonlijkheidskenmerken die leiden tot burnout. Hoe gaan “potentiële burnout-kandidaten” om met deze vrijheden en verantwoordelijkheden. Of werken hun kwaliteiten juist tegen?

Ik ben benieuwd naar je mening.

In Nederland hebben zo'n 10% (ps inmiddels in 2019 zo'n 17%!!!) van de werkenden last van burnout verschijnselen. Zal dat met Het Nieuwe Werken juist meer of minder worden? Geef je reactie op onderstaande vragen (of deponeer een stelling). Zo kunnen we samen een toegankelijke database vullen om burnout bij #hnw terug te dringen. Als we kijken naar de belangrijkste oorzaken van overspannen of burnout, dan klinkt het heel logisch dat deze juist tegen werken als je meer vrijheden krijgt:

Perfectionisme:

Vanwege eerdere ervaringen in je leven ben je heel druk bezig om alles perfect af te leveren, je doet je uiterste best om geen fouten te maken, je probeert kritiek te voorkomen. Als 'sociale controle' ontbreekt en je jouw eigen maatstaf moet vormen, is de kans groot dat je veel te veel tijd en energie steekt in je projecten. Hoe herken je dit bij jezelf?

Controlegedrag:

Mensen die graag controle houden, zijn juist bang om de controle te verliezen, om het overzicht kwijt te raken, om vaste structuren los te laten en om anderen teveel ruimte te geven. Ze hechten aan vast omlijnde taken, een vaste werkplek, een leidinggevende die vertelt wat ze moeten doen. Wat is jouw angst als je de controle verliest?

Loyaliteit:

De meeste, slecht georganiseerde, Nederlandse bedrijven bestaan nog vanwege de loyaliteit van hun medewerkers. Ze lossen de organisatorische problemen wel weer op (dit lijkt soms wel een management cultuur). Mensen met een sterke loyaliteit kunnen vaak moeilijk omgaan met een teveel aan vrijheden en kunnen oude structuren vaak moeilijk loslaten. Hoe ga jij om met alle vrijheden?

Verantwoordelijkheidsgevoel:

Als je jezelf overal verantwoordelijk voor voelt, heb je de valkuil om vast te lopen in minder gestructureerde omgevingen. Bij Het Nieuwe Werken delen je collega's hun eigen tijd en ruimte in. De kans is groot, dat je probeert om alle losse eindjes aan elkaar te knopen, om boos te worden als je niet meteen antwoord krijgt, het zelf maar te doen (zonder je collega een kans te geven). Hoe voorkom jij dat pro-actief gedrag een valkuil wordt?


Gratis Live Webinar

Live Webinar

Gratis Live Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos