Burnout ontstaat en verdwijnt niet zomaar | Verheijden Consult

Burnout ontstaat en verdwijnt niet zomaar

burnout

Niet iedereen krijgt een burn-out. Meestal zijn het de meest betrokken en hard werkende medewerkers en managers die een burnout krijgen. Maar het werk op zich is zelden de wérkelijke oorzaak van de klachten. Ik herken een aantal achterliggende oorzaken die tot burnout kúnnen leiden. Je hebt bepaalde (werk-)omstandigheden nodig om daadwerkelijk last te krijgen van jouw persoonlijkheidskenmerken. Je hoeft alleen maar aan jezelf te werken! De omgeving past zich aan jouw groeistappen aan.

Van burnout symptomen kun je redelijk snel herstellen als je effectief aan de oorzaken werkt en nu de juiste actie onderneemt. Ik heb een top 14 vastgesteld van de meest relevante oorzaken achter een burnout.

De vijf belangrijkste oorzaken van burnout zijn:

  1. Perfectionisme en controle moeten houden
  2. Overdreven loyaliteit
  3. Te groot verantwoordelijkheidsgevoel
  4. Gebrek aan assertiviteit en leiderschap
  5. Onverwerkte emoties en gevoelens

Je wilt snel van je futloosheid, vermoeidheid, concentratieproblemen, griepjes, depressieve gevoelens en andere vage klachten af. Als je jezelf nu aanmeldt kunnen we meestal binnen twee weken een traject opstarten. Of je nu overspannen of burnout bent; Je wilt je immers snel weer fit en gezond voelen en verder gaan met je werk en leven.

Voor wie?

Ik richt me op ondernemers met burn-out symptomen, stress, sociale angsten of ernstige vermoeidheidsklachten. Zelf ben ik volledig van een burnout hersteld en spreekt dezelfde taal als jij.

Hoe pakken we het aan?

Vanaf het begin sta jij zelf aan het roer: je werkt actief aan je herstel en je terugkeerproces. Mijn begeleiding is optimaal en uniek en zorgt ervoor dat je niet terugvalt in de oude gewoontes die tot de burnout hebben geleid.

Enkele reacties van oud-deelnemers:

Perfectionisme

"Het is opmerkelijk hoe snel ik van mijn burnout afgekomen ben. Mijn bedrijfsarts had voorspeld dat het heel lang zou gaan duren. Ze heeft mij complimenten gemaakt voor het supersnelle herstel. Ik denk nog vaak terug aan onze 'boswandeling' waarin ik zo'n diepgaande inzichten opdeed over mijn gedrag en mijn burnout. De andere deelnemers ben ik heel dankbaar voor hun geduld met mijn perfectionisme en vasthoudendheid (zeg maar gerust eigenwijsheid). Ik ga weer lekker verder mijn mijn carriere en mijn leven."
Toon

Bedrijfsopvolging

"Nadat ik de familiebedrijven had overgenomen van mijn vader, zakte ik steeds verder weg in vermoeidheid, negatieve gedachten en zelfkritiek. Mijn vrouw en kinderen hadden niets meer aan me (terwijl ik mijn gezin eigenlijk bovenaan zette). In het burnout traject heb ik al mijn oude patronen kunnen herkennen en kunnen omzetten naar versterkend gedrag. Ik sta weer stevig als een huis. Ik heb inmiddels mijn vijfde bedrijf opgestart en ik werk nog steeds maar 10 uur per week. Ik kan de directeuren lekker hun eigen gang laten gaan en alles aan hen overlaten. Collega's snappen er niets van. Eigenlijk zijn ze gewoon jaloers dat ze niet in staat zijn om gewoon los te laten en te genieten van je bedrijven. Werken is hartstikke mooi en dat wil ik graag zo houden. Ik ga lekker netwerken (op de golfbaan) en genieten van het leven. Ik ben eeuwig dankbaar voor de grondige groeistap die ik gemaakt heb."
Pieter

Verantwoordelijkheid

"Dat ik uiteindelijk met een burnout thuis zou komen zitten, had ik vooraf nooit kunnen bedenken (achteraf is het wél duidelijk). In het burnout traject heb ik geleerd om eerst mijn eigen problemen aan te pakken en dan pas naar anderen te gaan wijzen. Je zult het niet geloven, maar terwijl ik eerst altijd overal achteraan holde en ik alles zelf moest opknappen (dodelijk vermoeiend), komen mijn collega's nu naar mij toe om te vragen of ze iets voor me kunnen doen!!!"
Marc


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos