Burnout van Kerstmis | Verheijden Consult

Burnout van Kerstmis

burnout van kerstmis

Kerstmis is de beste tijd om een burnout te krijgen. Niet alleen vanwege de vele eetmomenten met je familie, maar ook vanwege alle voorbereidingen, verplichtingen en verwachtingen. Maar degene die geloven dat je van Kerstmis burnout wordt; die hebben het goed mis. Kerst mis!... Burnout wordt je namelijk alleen als je jarenlang structureel over je grenzen heen gaat. Kerstmis duurt maar een paar dagen, dus dat kan nooit de oorzaak zijn. De reden waarom Kerstmis vaak als argument gebruikt wordt, houdt geen stand en is dezelfde reden waarom mensen burnout worden: Chronisch tijdgebrek!

De reden waarom mensen met Kerst burnout worden of een hartinfarct krijgen, heeft vaak als oorzaak dat we vóór het einde van het jaar nog alles af willen ronden. Het werk moet nog af. De omzet moet nog even binnengehaald worden. Facturen moeten de deur uit. Dat project moet persé afgerond zijn. De eindejaar borrel moet nog geregeld worden……. (zucht)…..

Typische burnout kandidaten zijn prima in staat om het lang vol te houden. Dat doen ze immers al jaren. Dus de kerst halen ze wel. Maar dan valt de stilte, dan komen de irritaties over je schoonmoeder, je zus die altijd zo zeurt, het eten dat niet lekker is. Dat is het moment dat mensen omvallen. Dat is de druppel die de emmer doet overlopen.

Maar ja omvallen!; daar heb je nu geen tijd voor. Nu is het kerstvakantie. Hier heb je zó naar uitgekeken. Een hele week vrij om weer bij te tanken, De accu weer opladen. Leuke dingen doen. Op wintersport met je gezin. En warempel; bij sommigen werkt het. Zie je wel; het gaat wel weer (ook zo’n typische uitspraak van een potentiële burnout kandidaat).

Begin januari ga je weer aan het werk. Eigenlijk was je kerstvakantie te kort en te vol gepropt. Maar ja; het moet! De manier van opstarten verschilt nogal van persoon tot persoon. De een kan totaal niet meer opstarten. Die heeft zondag avond/nacht enorme hartkloppingen en paniekaanvallen. De  ander stort pas na een paar dagen werken compleet in. Burnout!

De kerstvakantie en januari is de periode dat Google overbelast raakt door het aantal zoekopdrachten naar ‘burnout’. Als BurnoutCoach is het natuurlijk mijn werk mensen van hun burnout af te helpen. Maar ik zou veel liever iets leukers doen. Samen aan je persoonlijke ontwikkeling werken bijvoorbeeld. Verder groeien. Uitblinken.

Ik zou het fijn vinden als mensen veel eerder zouden onderkennen dat ze ‘fout’ bezig zijn. Dat ze veel eerder naar de signalen van hun lijf, familie, vrienden en collega’s zouden luisteren. Dat je veel eerder onderkent dat je beter NU kunt reageren. Dat je aan jezelf gaat werken nu het nog gaat. Aan persoonlijke ontwikkeling doen.

Kun je een burnout voorkómen?

Waarschijnlijk niet; dat lukt bijna niemand. Een typische eigenschap van potentiële burnout kandidaten is namelijk dat ze zeker weten dan ze géén burnout krijgen. Ze blijven tot het einde zeggen dat het wel lukt. Dat als ze dit en dat opgelost hebben, dat ze dán wel gaan rusten en tijd voor zichzelf nemen. De last van vermoeidheid, pijntjes, koortslippen, griepjes en vage klachten nemen ze gewoon voor lief. Alsof dat de prijs van succes is...

Als je al zo ver burnout bent dat je nu toch écht iets moet gaan doen, dan ben je hier welkom hoor. Want ook al is je burnout nog zo heftig; met de juiste begeleiding ben je snel weer hersteld. Ik help je daar graag bij. 

 

Lees meer over mijn aanpak van burnout

 

Plaats je reactie

Jos Verheijden

Jos Verheijden:

"Het is mijn missie mensen te inspireren te werken en leven in vrijheid en overvloed. Effectief leren omgaan met onzekerheden en tegenslagen. Dat doe ik via training, coaching en mijn blog".

Lees meer over Jos

 

Wil je direct meer energie?

De Gouden Vraag E-book

Download gratis jouw E-book