Kun je een burnout krijgen van Kerstmis? | Verheijden Consult

Kun je een burnout krijgen van Kerstmis?

burnout van kerstmis

Kerstmis lijkt de beste tijd om een burnout te krijgen. Niet alleen vanwege de vele eetmomenten met je familie, maar ook vanwege alle voorbereidingen, verplichtingen en verwachtingen. Maar als je gelooft dat je van Kerstmis een burnout krijgt, heb je het goed mis. Kerst Mis!... Een burnout krijg je namelijk alleen als je jarenlang structureel over je grenzen heen gaat. Kerstmis duurt maar een paar dagen, dus dat kan nooit de oorzaak zijn. De reden waarom Kerstmis vaak als argument gebruikt wordt, houdt geen stand en is dezelfde reden waarom mensen een burnout krijgen: Chronisch tekort aan aandacht voor jezelf!

Burnout en hartproblemen van kerstmis

De reden waarom mensen met Kerstmis een burnout of hartproblemen krijgen, heeft als oorzaak dat ze vóór het einde van het jaar nog alles af willen ronden. Het werk moet nog af. De omzet moet nog even binnengehaald worden. Facturen moeten de deur uit. Dat project moet persé afgerond zijn. De kerstpakketten moeten perfect zijn. De eindejaarsborrel moet nog geregeld worden…… (zucht) ….

Als typische burnout kandidaat ben je prima in staat om het lang vol te houden. Dat doe je immers al jaren. Dus de kerst haal je wel. Maar dan valt de stilte, dan komen de irritaties over je schoonmoeder, je zus die altijd zo zeurt, het eten dat niet lekker is. Dit is het moment dat je omvalt. Dit is de druppel die de emmer doet overlopen.

Maar ja omvallen; daar heb je nu geen tijd voor. Nu is het kerstvakantie. Hier heb je zó naar uitgekeken (... zucht...). Een hele week vrij om bij te tanken, De accu op te laden. Leuke dingen te doen. Op wintersport te gaan met je gezin. En warempel; bij sommigen werkt het. Zie je wel; het gaat wel weer (ook zo’n typische uitspraak van een potentiële burnout kandidaat).

Begin januari ga je weer aan het werk.

Eigenlijk was je kerstvakantie te kort en te vol gepropt. Maar ja; het moet! De manier van opstarten verschilt nogal van persoon tot persoon. De een kan totaal niet meer opstarten. Die heeft zondag avond/nacht enorme hartkloppingen en paniekaanvallen. De  ander stort pas na een paar dagen werken compleet in. Burnout!

De kerstvakantie en januari is de periode dat Google overbelast raakt door het aantal zoekopdrachten naar ‘burnout symptomen’. Als BurnoutCoach is het natuurlijk mijn werk om jou van je burnout af te helpen. Maar ik zou veel liever iets leukers met je doen. Samen aan je persoonlijke ontwikkeling werken bijvoorbeeld. Verder groeien. Uitblinken.

Ik zou het fijn vinden als je tijdig zou onderkennen dat je ‘fout’ bezig bent. Dat je veel eerder naar de signalen van je lijf, familie, vrienden en collega’s zou luisteren. Dat je veel eerder onderkent dat je beter NU kunt reageren. Dat je aan jezelf gaat werken nu het nog gaat. Aan persoonlijke ontwikkeling doen.

Dus ik kan een burnout voorkómen!?

Waarschijnlijk niet; dat lukt bijna niemand. Als typische burnout kandidaat weet je namelijk zeker dat jij géén burnout krijgt. Je blijft tot het einde zeggen dat het wel lukt. Dat als je dit en dat afgerond hebt, dat je dán wel gaat rusten en tijd voor jezelf gaat nemen. De last van vermoeidheid, pijntjes, koortslippen, griepjes en vage klachten neem je voor lief. Alsof dat de prijs van jouw succes is...

Als je al zo ver burnout bent dat je nu toch écht iets moet gaan doen, dan ben je hier hartelijk welkom hoor. Want ook al is je burnout nog zo heftig; met de juiste begeleiding ben je snel weer hersteld. Ik help je daar graag bij. Neem gewoon contact op.


Gratis Live Webinar

Live Webinar

Gratis Live Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos