Burn-out vanwege je plek niet kennen | Verheijden Consult

Burn-out vanwege je plek niet kennen

Burnout omdat je jouw plek niet kent

Voor ieder mens is het kennen van zijn plek van wezenlijk belang. Of het nou binnen je familie, op het werk of in de maatschappij is. Als je niet helder hebt wat je plek is, zul je veel energie verliezen en je nooit helemaal gelukkig en vrij kunnen voelen. Natuurlijk zijn er mensen die zeggen dat ze ondanks alles wél gelukkig zijn. Helaas doen ze dat zo krampachtig en directief dat ze zichzelf uitputten. Dan is het meer een overlevings-strategie. Vaak met een burnout  als gevolg.

Meestal kunnen mensen totaal niet verklaren waarom ze onzeker, verdrietig, lusteloos of depressief zijn. Eigenlijk hebben ze alles wat hun hartje begeert, maar ze kunnen er nooit écht van genieten. Als je hier wel eens mee te maken hebt, kijk dan eens dieper naar wat ‘plek’ voor jou betekent.

Kijk bijvoorbeeld eens naar verschillende vormen van rangorde:

Dat kan de rangorde in je ouderlijk gezin zijn. Als er bijvoorbeeld een kind ´niet erkend wordt´. Stel dat het eerste kind in een gezin dood geboren wordt en je ouders zwijgen dit kind dood. Er wordt niet over gesproken, het kind heeft geen plek. Niemand mag het weten. Als jij dan geboren wordt, zul je te horen krijgen dat je de eerste bent. Maar diep van binnen voel je dat er iets niet klopt. Je bent immers de tweede! Op het moment dat je dit ontdekt zul je jouw plek weer terugvinden en weer gelukkig en vrij kunnen zijn.

Het kan ook de rangorde in een organisatie zijn. Als bijvoorbeeld in het organigram staat dat je gewoon medewerker bent, maar de directeur jou jarenlang, vanwege je unieke kwaliteiten, als zijn adviseur behandelt. Je bent zijn sparringpartner en je weet alles van hemzelf, zijn gezin en alle bedrijfsgeheimen. Dan gaat die directeur met pensioen en laat je als ´gewone´ mederwerker achter. De nieuwe directeur steekt uiteraard heel anders in elkaar en ziet jou als gewone medewerker. Je moet weer helemaal opnieuw uitvinden waar je staat en wat jou plek in de oragnisatie is. Een hele klus met veel strijd!

Systemisch werken (Familie Opstellingen)

Het Systemisch Werken (Familie en Organisatie Opstellingen) is een perfecte methodiek om inzicht in rangorde te krijgen en je plek weer terug te vinden. In mijn coaching heb ik deze methodiek volledig verweven. Ik werk met name in het ‘hier en nu’ aan de emoties die je nu ervaart. Alles met als doel om weer lekker in flow te komen. Dat is waar het om draait. Toch!?


Gratis Live Webinar

Live Webinar

Gratis Live Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen en mensen inspireren om onafhankelijk en vrij te zijn. Ik leer je effectief om te gaan met onzekerheden en tegenslagen. Dat doe ik via mijn coaching, Live Inspiratie Sessies, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos