Creativiteit in een crisis | Verheijden Consult

Creativiteit in een crisis

creativiteit in een crisis

Tijdens een crisis is creativiteit (om uit de crisis te komen) vaak ver te zoeken en moeilijk te pakken. Terwijl het juist een voorwaarde is om te overleven en sterker uit een crisis te komen. Het maakt in aanpak geen verschil of het om een economische, een gezondheid, een relationele of een werk gerelateerde crisis is. Veel mensen kiezen automatisch een aanpak die de oplossing moeilijker maakt, terwijl je juist een creatieve en spontane aanpak wilt hebben. Dat komt omdat je dezelfde manieren wilt gebruiken om uit de crisis te komen, waarmee je er juist ín bent gekomen. Probeer eens iets anders!

Het probleem bij een crisis is dat we naar een oplossing zoeken.

Hè? Ja je leest het goed…. In een crisis is de oplossing namelijk zó ver weg, dat je hem niet ziet, dat hij ongrijpbaar en niet helder is. Bovendien zoek je meestal naar een oplossing die past bij je aanpak die tot de crisis heeft geleid. Dus als je zo’n oplossing zou vinden, dan zou je snel weer in een vergelijkbare crisis belanden.

In een crisis zoeken we vaak naar schuldigen. Naar oorzaken. Liefst natuurlijk naar oorzaken die buiten onszelf liggen. Het ligt altijd aan de overheid, de banken, je partner, de concurrentie, je capaciteiten… Noem maar op. Zolang je anderen (externe oorzaken) de schuld blijft geven van jouw ellende, zul je in de slachtofferrol en de crisis blijven hangen.

Wat je nodig hebt is leiderschap, creativiteit en helderheid.

Je wilt weer in de flow komen. Want dan heb je weer creatieve ideeën. Dan weet je automatisch wat je volgende stap is. Dan kom je in beweging naar een nieuwe (misschien wel ongekende) situatie. Dan komen ‘uit het niets’ plotseling frisse kansen tevoorschijn. Dan sta je weer aan het roer van je eigen leven.

Nou zou ik je graag willen uitleggen hoe je dit voor elkaar krijgt.
Maar ik ben bang dat je het niet zult snappen….

De oplossing is namelijk zo simpel dat je hem waarschijnlijk direct zou verwerpen. Voor het geval je ergens een beetje creatieve, speelse, blije of versterkende energie in je lijf kunt voelen, dan concentreer je hier eerst maar eens op.

Doe dit nu éérst voordat je verder leest. Nu dus.

Oké. Mooi. Je hebt nu dus de juiste aanpak gevonden! Super. Zo simpel is het dus!!

Hoezo is het zo simpel?!

Ik zal het maar even uitleggen voordat je denkt dat je helemaal gek wordt (of dat ik dat ben). Wat je zojuist gedaan hebt is ‘verder lezen’. Als het uit nieuwsgierigheid was dan zit je helemaal op het juiste pad. Als het meer een automatisme was of als je geen zin had om even te voelen, dan heb je nog wat te leren. Dan zit je hier goed.

Het allerbelangrijkste (bij welke crisis ook) is dat je zo veel mogelijk (in het NU) contact maakt met je goede gevoel. Het beste is om het goede gevoel op te roepen dat je zult ervaren als alle problemen definitief zijn opgelost, alles weer geweldig goed loopt en je het perfecte leven leeft. Zorg dat je dit gevoel constant oproept zodat het steeds sterker wordt.

De afspraak die je vervolgens met jezelf maakt is dat je alleen iets gaat doen (bedenken of veranderen) als de positieve energie heel krachtig in het NU aanwezig is. Je doet alléén díe dingen die je in dit energieke moment ‘aangereikt’ krijgt. Dat is wat we creativiteit noemen. Gewoon doen wat voortkomt uit een goed gevoel. Dit is wat flow is.

Dit stapje is altijd in de goede richting en altijd versterkend.

Je gaat je nóg beter voelen. Dan zet je gewoon weer een stapje. En weer een. Dit is wat we ‘momentum’ noemen. Een groeiende positieve energie. Dit is wat flow is.

Mogelijk kun je deze aanpak zelf al toepassen. Anders kom je gewoon voor een training of coaching. Mijn hele aanpak is ingericht om vanuit elke situatie in flow te komen. Dit is wat je wilt! Dan weet je hoe je in elkaar steekt en hoe jij met stress omgaat.


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos