Crisis: een geschenk uit de hemel | Verheijden Consult

Crisis: een geschenk uit de hemel

Je moet dankbaar zijn als je in een crisis geraakt. Of het nu de economische crisis, een burnout, een echtscheiding of een ziekte is; een crisis zorgt er voor dat je weer snel terugkomt bij wie je werkelijk bent en wat werkelijk belangrijk is. Als nu midden in een crisis zit, zul je dit nog niet zo ervaren. Maar je weet ook dat als hij straks voorbij is en je terug kijkt naar deze periode, dat je dan weet dat het oké is.

Mensen kunnen zomaar van hun pad af geraken. Je went overal heel snel aan en je gedoogt situaties die niet kloppen. Een crisis is vaak de enige manier om dit te doorbreken. Het is een prachtige manier om weer snel in je eigen kracht te komen.

Mijn definitie van een crisis is:

Crisis: Een plotselinge en gedwongen correctie van scheefgegroeide overtuigingen.

Overtuigingen bepalen wat we zien en waarnemen. Scheefgegroeide overtuigingen geven dus een scheef beeld van de werkelijkheid. Overtuigingen geven een gevoel van zekerheid. De meeste mensen zijn bang om te veranderen en houden vast aan wat ze (denken te) hebben. Bijna alle overtuigingen die we hebben, zijn collectieve overtuigingen. Ze worden gevormd in de systemen (groepen, families, bedrijven) waarin we leven. Elk systeem streeft naar een balans. Maar dat hoeft niet de balans te zijn, die jou versterkt.

Je merkt niet dat je aan het scheefgroeien bent. Je kúnt het niet zien, of je wílt het niet zien. Er is blijkbaar een hogere macht nodig om je te helpen inzien dat het niet goed gaat. Daarom is een crisis een geschenk uit de hemel. Als je het goed aanpakt kom je er altijd beter uit. Een crisis is vaak nodig om oude patronen te doorbreken en werkelijk iets te gaan doen. Of het nu een (dreigende) burnout, angststoornis of 'post traumatisch stress syndroom' is; mensen zoeken pas hulp als het al niet meer te dragen is.

Kun je een crisis vóór blijven?

In principe wel. De vraag is alleen; hoe weet je zeker dat je op een crisis afstevent?

Voorbeeld: We hebben eens een traject willen ontwikkelen om burnout te voorkomen. We zijn er snel mee gestopt: Iedereen die in de risicogroep zat, was er van overtuigd dat hij geen burnout zou krijgen.

Zolang de zekerheid van je huidige situatie meer oplevert dan de mogelijke voordelen voor de toekomst, zul je NIETS doen. Zelfs als je huidige situatie zeer onbevredigend is, zul je er aan vasthouden. Dit is de zeer sterke kracht die systemen (families, groepen) bij elkaar houdt en voor balans zorgt.

Je dient je eerst bewust te worden van de dreigende crisis. Stel je voor wat er gebeurt als je niets doet. Wat zal er gebeuren als je NU niet zélf verandert. Hoe heftig zal de onafwendbare crisis dan zijn. Wat zal het gevolg zijn voor jezelf, voor je dierbaren, voor je inkomen en voor je gezondheid? Stel je maar eens voor hoe het is als je al in de crisis zit: IS DIT WAT JE WILT?

Als je dat niet wilt: Wat wil je dan wél?

Wordt je weer bewust van je missie, identiteit en waarden. Wie ben je? Wat wil je? Wat vind je belangrijk? Waar wil je voor strijden? Om dat weer te ontdekken, werken we in onze training en coaching met de neurologische niveaus. We doen deze oefening vaak in het bos. Op de heenweg ga je ervaren hoe je van je pad bent afgeraakt. Op de terugweg ga je leren om je missie werkelijk te integreren in je leven. Hoe zul je zijn als je werkelijk volgens je missie zou leven?

Als je niet helemaal lekker in je vel zit, neem dan nu de juiste stappen om weer helemaal op je pad te komen. Doorbreek je huidige patronen. Kom weer tot leven. Neem het heft weer in eigen handen. Je weet al lang welke stappen je hebt te zetten!! Neem nu eindelijk eens een beslissing en ga het DOEN.


Gratis Live Webinar

Live Webinar

Gratis Live Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos