De (on-)zin van To-Do lijstjes | Verheijden Consult

De (on-)zin van To-Do lijstjes

De (on-)zin van To-Do lijstjes

We hebben het al zo druk en moeten al zoveel van onszelf en onze omgeving. En of dat nu komt omdat je jezelf die druk oplegt of omdat er tijdsdruk op ligt: het feit blijft dat we het overzicht en de kern dreigen te verliezen. In dat geval wordt geadviseerd om een To-Do lijstje te  maken. Of zelfs méérdere To-Do lijstjes. Dan weet je tenminste wat je allemaal nog moet doen! Misschien klopt het wel dat je hiermee overzicht krijgt, maar je wordt tegelijkertijd óók geconfronteerd met het feit dat je nog zoveel MOET.

To Do or To Finish

Om die reden was ik een paar jaar geleden zo blij met het geweldige idee om een To-Finish lijstje te maken. Daarin zet je alleen wat er die dag klaar moet of afgerond moet zijn. In ieder geval is dat lijstje al veel korter dan een To-Do lijstje. Tenzij je gewoon je gehele To-Do lijstje er in zet omdat álles nou eenmaal belangrijk is. Vermoeiend hoor, want je MOET nog steeds zoveel.

Als een lijstje je eraan herinnert dat je nog zoveel móet, dan is de kans groot dat je het allerbelangrijkste vergeet: Je eigen energie, ofwel JEZELF. Als je beseft dat alles wat we móeten van buiten onszelf komt, dan is de kans groot dat je jezelf te kort doet. Dat geldt ook als je jezelf de druk oplegt om alles af te móeten werken. Dat heeft gewoon met opvoeding en maatschappij te maken.

Zet je stemming en energie voorop

Het allerbelangrijkste is om je eigen energie en stemming voorop te plaatsen. Nou is het echt niet erg om eens een keer over je grenzen heen te gaan, maar door de aanhoudend hoge verwachtingen is de kans groot dat je veel te vaak (of zelfs constant) over je grenzen heen gaat. Dan wordt je ‘motortje’ aangedreven door adrenaline en ben je jezelf aan het uitputten. Dan neemt een constante stress je systeem over. Na een tijdje heb je dit niet meer in de gaten en denk je dat je goed bezig bent. Dan denk je dat het enthousiasme en gedrevenheid is. Dat het erbij hoort. Dat je zo bent.

Een paar weken terug kreeg ik de behoefte om weer eens een To-Do lijstje te maken. Ik merkte echter onmiddellijk dat ik er stress bij voelde. Nou dan maar een To-Finish lijstje. Maar dat gaf ook direct stress. Ik kreeg zo’n gevoel van: “Rot op, ik richt mijn eigen leven wel in!” Dus eerst maar eens een nachtje erover slapen, dan biedt de oplossing zich wel aan.

Doe alleen iets als je er zin in hebt

Die oplossing kwam in de vorm van een nieuw lijstje met de geweldig energie gevende naam: ‘Als je zin hebt’. Ik heb uren in een deuk gelegen van het lachen vanwege deze geniale vondst. Het lijstje geeft me de handvatten om mijn plannen te ordenen én de vrijheid om er aan te beginnen wanneer IK zin heb. Het werkt fantastisch: Probeer eens of zo’n lijstje werkt voor JOU!

Terugkijkend op het ontstaan van het ‘Als je zin hebt lijstje’ is de kern dat ik mezelf, mijn energie en mijn stemming de hoogste prioriteit geef. Dit is het gevolg van mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Als JIJ óók aan jezelf wilt werken, volg dan eens een training waarin je dichter bij jezelf komt en blijft. Bedenk eens wat dat JOU zou kunnen opleveren!


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos