De basis voor Dienend Leiderschap

Dienend leiderschap

Dienend leiderschap is volgens sommigen een hype die wel weer overwaait. Een nieuwe management stijl die alle andere vervangt. Dat maakte me erg nieuwsgierig en ik ben op onderzoek uitgegaan. Wat maakt dienend leiderschap nou zo uniek of anders dan al die andere stijlen?

Mijn conclusie is dat dienend leiderschap niet een bepaalde stijl van leidinggeven is zoals bij de vier stijlen van het situationeel leidinggeven. Het is meer een levenshouding. Hoe je als mens in je werk en je leven staat. Het is de basis om, ongeacht de stijl, verantwoord leiding te kunnen geven.

Het tegenovergestelde van dienend leiderschap is de inmiddels verguisde graaicultuur. Managers die alleen aan zichzelf denken of die aandeelhouderswaarde belangrijker vinden dan het welzijn van mensen. Mogelijk zijn we dit een beetje beu en is het tijd voor een frisse wind. Mogelijk past dienend leiderschap daarom helemaal in deze tijd, waarin openheid zeer gewaardeerd wordt.

Wat me opvalt is dat dienend leiderschap eigenlijk de normaalste zaak van de wereld is. Een dienend leider is gewoon een prettig mens. Maar dan zowel in het leven áls in het werk. Iemand die je waardeert en waar je graag voor werkt. Iemand die het beste in je naar boven haalt. Gewoon omdat hij in jou geïnteresseerd is en snapt dat we het samen moeten doen.

Vorige week had ik een heel prettig gesprek met Alex van den Berkt. Hij is directeur van een installatiebedrijf en een dienend leider. Hij draagt het dienend leiderschap niet alleen op het werk maar ook daarbuiten uit. Bekijk het interview en haal er uit wat jij hier van kunt leren:


Ps. Bekijk ook mijn andere blog over dienend leiderschap en lees meer over mijn trainingen:

Lees verder over mijn training en coaching

 

Reacties (2)

 • anon

  Mooie en treffende bijdrage.
  De graaicultuur wordt gedreven door angstige ego's, die altijd tekort (denken te) komen. Het ego is zelf geen leider, maar een lijder. Laten wij ons door dat ego lijden, dan veroorzaken en ondervinden we leed.
  Als we ons bewust willen worden van het ego in onszelf en de ander, dit ego vervolgens accepteren en loslaten, dan kunnen we het langzamerhand overstijgen.
  En ons ontwikkelen van graaiende lijders tot dienende leiders.

  jun 14, 2013
 • anon

  Na 42 jaar op een werkvloer te hebben gefunctioneerd heb ik een treurige eindconclusie.Er zijn maar weinig mensen met echt goede leidingevende capaciteiten.
  Er wordt maar wat aangerommeld en zeer slordig met mensen op werkvloeren omgegaan.Ik heb na die 46 jaar maar 1 droevige eindconclusie ,een mens is helemaal niet geboren om te werken.In vroeger tijden was men een meester in het vak en men werd daar ook naar betaald.Tegenwoordig betalen we in bijna 95% van alle werknemers aanwezigheidspremie.En men heeft altijd wel zo de mond vol van werkvloeren
  maar het merendeel is verscholen bezig achter zijn of haar beeldscherm met de o,zo belangrijke sociale media.Laat me niet lachen in dit land,pfffffff echt werken is voltooid verleden tijd voor de meesten.

  aug 20, 2013
Jos Verheijden

Jos Verheijden:

"Het is mijn missie mensen te inspireren te werken en leven in vrijheid en overvloed. Effectief leren omgaan met onzekerheden en tegenslagen. Dat doe ik via training, coaching en mijn blog".

Lees meer over Jos

 

Zo krijg je
direct meer energie

De Gouden Vraag E-book

Download gratis jouw E-book