Nederlanders zijn soms net Chinezen | Verheijden Consult

Nederlanders zijn soms net Chinezen

De ‘boerenwijsheden’ die ons Nederlanders zo nuchter houden, komen vaak sterk overeen met de oude Chinese wijsheden uit de TAO. Ik ben geen neerlandicus, maar ik denk niet dat het om plagiaat gaat. Mogelijk waren onze voorouders slimmer dan we dachten, of waren ze gewoon heel erg praktisch ingesteld. Je kent ze wel de spreekwoorden: ‘Na regen komt zonneschijn’ of ‘Wrijving geeft glans’ of ‘op ieder potje past een dekseltje’ of ‘het kan vriezen en het kan dooien’. In de TAO hebben ze het over ‘de dualiteit van het leven’. Dat klinkt natuurlijk veel mooier, maar snappen we wel wat dat betekent ‘dualiteit’?

Wat is dualiteit?

Normaal gesproken leg ik dualiteit uit als zijnde twee aspecten die aan elkaar verbonden zijn. Als het regent, dan gaat daarna de zon weer schijnen. Als het dag wordt, dan wordt het ook weer nacht. Als je plezier kunt hebben, dan kun je ook verdriet hebben. Het een kan niet zonder het ander. Iets heeft slechts betekenis in relatie tot iets anders. In China noemen ze dat Yin en Yang.

Alles is dus relatief en krijgt slechts een betekenis als er een contrast is. Kijk maar in het plaatje hiernaast. De balk in het midden lijkt te verlopen in grijswaarde, maar dat is niet zo. Het contrast met de achtergrond zorgt er voor dat we een verloop zien. Hij krijgt zijn betekenis door het contrast met zijn omgeving.

Meestal leg ik ‘dualiteit’ uit als zijnde twee waarheden. Ik noem ze de ‘basis-dualiteit’ en ‘de dualiteit die wij er van maken’. Dat er een basis dualiteit bestaat, dat kunnnen we vaak wel theoretisch uitleggen. De vraag is of we ook wérkelijk begrijpen dat we een situatie alleen maar vervelend kunnen vinden als we weten wat prettig is. Dat we iets alleen maar mooi kunnen vinden omdat we weten wat lelijk is.

Leer accepteren dat er altijd dualiteit zal zijn

Het probleem ontstaat doordat wij dat niet altijd willen accepteren (dit is de dualiteit die wij er van maken). Dus dat we ons gaan verzetten tegen de nacht (of de dag). Dat we chagrijnig worden als het regent, in de file staan, de buren herrie maken of als je kinderen niet luisteren. Dat het niet loopt zoals je het bedacht had (heel vervelend voor controlefreaks).

Bij mij viel er een kwartje toen ik een wat meer dramatische uitleg over dualiteit tegen kwam. Die stelde dat het één het ander automatisch oproept. Dus als je wilt doorrijden, je dan automatisch een file of tegenliggers tegenkomt. Dat als je lekker wil slapen, de buren ruzie gaan maken. Dat als je in de tuin wilt gaan zitten, je eerst het gras moet maaien. Dat als je vrede wilt, er oorlog komt.

Dat was de reden waarom ik op een ochtend breed lachend in de file stond, terwijl ik veel te laat was. In Eindhoven hebben ze een ontmoedigings-verkeersbeleid dat er op gericht is om mensen hun auto uit te pesten. Dus toen ik op een ochtend door Eindhoven moest en ik in een enorme file terecht kwam, moest ik aan deze uitleg van dualiteit denken.

Schenk je aandacht alleen aan wat de moeite waard is

Het gaf me zo’n rust om te beseffen dat ik (het vervelende gevoel bij) een file zelf oproep. Gewoon doordat ik laat was en snel wilde doorrijden. Door die rust verdween de filestress direct uit mijn hoofd en kon ik heerlijk ontspannen aanschuiven in de rij. Het besef van ‘het komt zoals het komt’ voelde heerlijk.

Hetzelfde zie je bij competitie. In de sport is dat wel leuk, maar in het dagelijks leven slaat het vaak nergens op om de beste, de leukste, de slimste, de slankste te willen zijn. Want ook al ben je de beste van de wereld; er komt altijd iemand die beter is. Yin en Yang weet je nog. Alles is relatief.

Je bent alleen de slimste omdat er dommere zijn. Je bent alleen de baas omdat er medewerkers zijn die jou accepteren. Je bent alleen ondernemer als er klanten zijn die jouw spullen kopen. Je bent alleen de beste omdat er slechtere zijn. Je bent alleen de slankste omdat er dikkere zijn.

Wat is de nieuwe norm?

In de gouden eeuw was mollig in de mode; nu is maatje 36 de norm. Begin 1900 was je een goede baas als je werknemers dreigde met ontslag; nu wordt je er zelf voor ontslagen. Financieel onafhankelijk kun je worden door heel veel geld te hebben, maar ook door je uitgaven te beperken.

Als alles dan toch relatief is, wanneer ga je er dan nu voor kiezen om gewoon je eigen leven te leiden? Gewoon je eigen ding te doen? Te genieten van alles wat zich aandient? Gewoon lekker in het moment te blijven?


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos