Het effect van eenvoudige antwoorden | Verheijden Consult

Het effect van eenvoudige antwoorden

eenvoudige antwoorden

Als mensen aan me vragen wat ik doe, dan zou ik kunnen zeggen dat ik ‘coach’ ben. Maar dan doe ik precies het tegenovergestelde van wat ik werkelijk doe. Door te zeggen dat ik een coach ben, fixeer ik de aandacht en sluit ik alle andere mogelijkheden UIT. Als ik zeg wat ik écht doe, dan sluit ik alle mogelijkheden juist IN. Wat ik doe? Ik leer mensen de belangrijkste vaardigheid in het leven: Het effectief omgaan met onzekerheden en tegenslagen.

Bij voorstelrondjes, op recepties, op de camping of waar je ook mensen ontmoet, krijg je standaard twee vragen: “Wie ben je?” en “Wat doe je?” Bij de eerste vraag vertel je meestal je naam. Bij de tweede je beroep. Als je jouw antwoorden serieus neemt, dan perk je jezelf wel heel erg in. Als je van binnen in lachen uitbarst, dan houd je (in ieder geval voor jezelf) alle mogelijkheden open.

Wie ben je?

Stel, bij ‘Wie BEN je?’ vertel je hoe je HEET!! Als je bijvoorbeeld zegt ‘Ik heet Louis’, dan hebben mensen meteen een beeld van wie je bent. Sommigen denken aan Louis van Gaal als succesvol voetbalcoach, anderen denken aan zijn botte reacties bij interviews, anderen hebben een hekel aan voetbal. Maar gaat het nu nog over wie je bent of over voetbal?

Wat doe je?

Stel, bij ‘Wat DOE je?’ vertel je wie je BENT!! Als je bijvoorbeeld zegt ‘Ik ben coach’, dan vormt de ander direct een beeld bij wat je doet en reageert bijvoorbeeld met: “Oh ja, mijn zoontje heeft eens een hele slechte voetbalcoach gehad… een drama...” Dit is dus het beeld dat die ander nu ook bij jou vormt. Maar gaat het nog over wat JIJ doet?

Misschien is het een idee om eens stil te staan bij wie je bent en wat je doet?!

Wie je bent en wat je doet is natuurlijk veel meer dan wat je ooit kunt omschrijven. Je kunt slechts een heel klein stukje van jezelf laten zien. Ik kan me voorstellen dat je op een receptie een ander stukje laat zien dan wanneer je thuis met je partner bent. Toch?!

Houd het gezellig

Misschien kun je het wat makkelijker maken en bijvoorbeeld op een voetbalfeestje vertellen dat je dezelfde voornaam als Van Gaal hebt. Of dat je ongeveer hetzelfde doet als de coach van ons nationale voetbalteam…

Dan hoef je niets uit te leggen en heb je toch een gezellige avond met nieuwe vrienden. Dan laat je ieder zijn eigen beeld vormen en lig jij van binnen in een deuk van het lachen omdat je weet dat je oneindig veel meer bent dan wat die anderen ooit kunnen bedenken.


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos