Eindelijk erkenning voor burn-out | Verheijden Consult

Eindelijk erkenning voor burn-out

aandacht voor burnout

Of het nu wetenschappelijk aangetoond is of niet: Als je burn-out symptomen ervaart dan voelt dat zwaar en deprimerend. Het punt is echter dat die erkenning belangrijk is om goede zorg in te richten. De geestelijke gezondheidszorg is immers ingericht op basis van (liefst wetenschappelijk) bewezen symptomen en standaard oplossingen. Dus als je bepaalde klachten hebt dan wordt een bepaalde gestandaardiseerde aanpak voorgeschreven. Dat is eigenlijk niet te doen bij een complex geheel als burn-out. Daarom loopt de zorg enorm achter en krijg je als patiënt vaak te maken met wachttijden, stapels vragenlijstjes en wat simpele tips van net afgestudeerde psychologen.

Gelukkig trekken veel therapeuten en coaches zich hier weinig van aan en hebben hun eigen methode ontwikkeld. Bijna allemaal hebben ze zelf een burn-out achter de rug en vertalen ze hun kennis en ervaring naar een methode. Helaas weet je als cliënt vooraf niet wat je kunt en mag verwachten.

Inmiddels hebben de media interesse voor burn-out en zijn er diverse programma’s op tv te zien waarin mensen met burn-out aan het woord komen. Dit zorgt er in ieder geval voor dat burn-out op de agenda komt te staan. Heel goed.

Gelukkig is de inhoudelijke kennis ook steeds beter geworden. Zo kwam ik een nieuwsitem van RTL Nieuws tegen waarin duidelijk en goed uitgelegd wordt wat burn-out eigenlijk is. Althans dat vind ik dan op basis van mijn kennis en ervaring! Kijk maar eens:
 


Wat veel mensen (en hulpverleners) niet begrijpen is dat een burn-out geen probleem is maar een oplossing. Als je midden in een burn-out zit dan zul je hier anders over denken: Je ervaart immers de heftige symptomen en je wilt hier snel van af.

Het lukt je niet om die symptomen los te laten. Zelfs niet als je een week of een maand gaat rusten. Dat is toch echt wel een probleem. Toch?! Deze gedachtegang klopt alleen voor mensen die (potentieel) burn-out zijn. Je wilt immers zo snel mogelijk terug naar je oude leventje.

Daar zit hem de crux: Dat oude leventje heeft tot de uitputting geleid. Dus als je daar aan vast wilt houden dan zul je nooit herstellen. Daarom is het advies (zelfs op RTL Nieuws) om professionele hulp in te schakelen. Je komt hier zelf namelijk nooit uit.

Dan is er ook een giga verschil in de effectieve aanpak van burn-out bij ondernemers en medewerkers. De ene groep moet je vaak afremmen en de andere moet je juist op gang helpen. Beide is goed, maar het vereist heel andere kwaliteiten van de burn-out specialist. Check dat vooraf om zeker te zijn dat je de juiste hulp krijgt.


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos