Hoe stress je gezond kan maken | Verheijden Consult

Hoe stress je gezond kan maken

stress

Negatieve stress is erg ongezond en op den duur zelfs levensbedreigend. Je kunt er burnout van worden en het kan hartproblemen veroorzaken. Positieve stress doet echter precies het tegenovergestelde; het laat je hart beter functioneren en zelfs regenereren. Dit blijkt allemaal uit recente onderzoeken. Van de andere kant wisten we dit binnen NLP al veel langer. We hebben het dan over angst of passie.

Angst

De stress die je krijgt van angst (voorstelrondjes, werkdruk, financiële druk, onzekerheid) produceert een stresshormoon dat je lijf klaar maakt voor dreigend gevaar. Prima voor vecht/vlucht reacties, maar ongezond als je er langer in blijft. Mensen met burnout hebben heel lang hoge stress ervaren en zijn daardoor uitgeput geraakt. De angst vertelt je systeem dat je jezelf moet beschermen. Je keert jezelf naar binnen en je sluit je af voor je sociale omgeving. Je hart gaat op slot.

Passie

De 'stress' die je van passie krijgt (denk aan jezelf onoverwinnelijk voelen of een uitdagende situatie ingaan) produceert het hormoon oxytocine. Dit zorgt voor verbinding en vriendschappelijke en romantische gevoelens. Maar het wordt ook geproduceerd bij het stressgevoel in uitdagende situaties. Passie geeft je moed en het vertelt je systeem dat je jezelf mag openstellen. Je bent klaar voor actie. Je keert jezelf naar buiten en je zoekt hulp en bevestiging. Je hart gaat open.

NLP en Oplossingsgericht Werken

In gewoon Nederlands komt het er op neer dat je beter een uitdagend leven kunt leiden, dan proberen om ellende te voorkomen. Dat je beter het sociale contact kunt opzoeken, dan alles alleen willen doen. Dat je jezelf beter op positieve zaken kunt richten, dan op negatieve.

Dit is de basis van NLP en het Oplossingsgericht Werken. Het is niet voor niets dat al mijn trainingen en coaching hier op gebaseerd zijn! Het is fijn dat nu ook de wetenschap keihard aantoont dat dit werkt.

Wetenschappelijke onderbouwing

Ik vond een hele mooie TED-talk over dit onderwerp. Het geeft een mooie wetenschappelijk onderbouwde uitleg over hoe stress je kan verzwakken, maar óók kan versterken en gezond maken.

 

Wil je meer passie in je leven?

Overwin je angst, schraap je moed bij elkaar en leer in Lead2Flow hoe je met NLP en een oplossingsgerichte mindset heel eenvoudig oxitocine aanmaakt en volledig van het leven gaat genieten. Omdat je meer in flow bent en uitdagingen positiever benadert zal je persoonlijke effectiviteit een boost krijgen. Dat wil jij toch ook!? 


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos