Hoe stress je gezond kan maken | Verheijden Consult

Hoe stress je gezond kan maken

stress

Negatieve stress is erg ongezond en op den duur zelfs levensbedreigend. Je kunt er burnout van worden en het kan hartproblemen veroorzaken. Positieve stress doet echter precies het tegenovergestelde; het laat je hart beter functioneren en zelfs regenereren. Dit blijkt allemaal uit recente onderzoeken. Van de andere kant wisten we dit binnen NLP al veel langer. We hebben het dan over angst of moed.

Angst

De stress die je van angst krijgt (denk aan spreekbeurten en voorstelrondjes) produceert een stresshormoon dat je lijf klaar maakt voor dreigend gevaar. Prima voor vecht/vlucht reacties, maar ongezond als je er langer in blijft.
De angst vertelt je systeem dat je jezelf moet beschermen. Je keert jezelf naar binnen en je sluit je af voor je sociale omgeving. Je hart gaat op slot.

Moed

De stress die je van moed krijgt (denk aan jezelf onoverwinnelijk voelen of een uitdagende situatie ingaan) produceert een heel ander hormoon. Het zogenaamde knuffelhormoon Oxytocine. Het zorgt in principe voor verbinding en vriendschappelijke en romantische gevoelens. Maar het wordt ook geproduceerd bij het stressgevoel in uitdagende situaties.
Moed vertelt je systeem dat je jezelf moet openstellen. Het zorgt ervoor dat je klaar bent voor actie. Je keert jezelf naar buiten en je zoekt hulp en bevestiging. Je hart gaat open.

NLP en LOA

In gewoon Nederlands komt het er op neer dat je beter een uitdagend leven kunt leiden, dan proberen om ellende te voorkomen. Dat je beter het sociale contact kunt opzoeken, dan alles alleen willen doen. Dat je jezelf beter op positieve zaken kunt richten, dan op negatieve.

Ja inderdaad; we zijn weer terug bij NLP en de Law of Attraction (LOA). Nu met nog meer wetenschappelijk bewijs (voor degene die dat belangrijk vindt).

Ik vond een hele mooie TED-talk over dit onderwerp. Het geeft een mooie wetenschappelijk onderbouwde uitleg over hoe stress je kan verzwakken, maar óók kan versterken en gezond maken.

 

Wil je leren hoe stress jóu gezond kan maken?

Overwin je angst, schraap je moed bij elkaar en leer in mijn training 'Zelf-Leiderschap' hoe je met NLP, mindfulness, hartcoherentie en helderheid heel eenvoudig oxitocine aanmaakt en volledig van het leven geniet.

Lees meer over Zelf-Leiderschap

 

Plaats je reactie

Jos Verheijden

Jos Verheijden:

"Het is mijn missie mensen te inspireren te werken en leven in vrijheid en overvloed. Effectief leren omgaan met onzekerheden en tegenslagen. Dat doe ik via training, coaching en mijn blog".

Lees meer over Jos

 

Wil je direct meer energie?

De Gouden Vraag E-book

Download gratis jouw E-book