Graaien of delen: Wat maakt het uit? | Verheijden Consult

Graaien of delen: Wat maakt het uit?

Graaien of delen?

Maakt het wat uit dat er graaiende mensen zijn die de wereld in een financiële crisis storten? Gisteren zag ik een film over het ontstaan van de huidige financiële crisis. Hoewel het maar een film is, ben ik best wel aan het denken gezet.  Ik heb namelijk geleerd dat graaiende mensen slecht zijn, maar ik heb ook geleerd dat geld moet rollen. Graaien zorgt er voor dat geld gaat rollen. Toch?! Dan is het toch goed?

In de film werden zeer steekhoudende argumenten gebruikt om hun gedrag goed te praten. Bijvoorbeeld dat mensen heel goed weten dat de gehele financiële wereld een grote zeepbel is, maar dat ze toch allemaal meedoen en hun eigen gewin willen halen. Dat mensen bewust een veel te hoge en risicovolle hypotheek nemen die gebaseerd is op fictieve uitgangspunten en verwachtingen.

In die film ging het bijvoorbeeld over inkomen. Een van die bankmanagers had dat jaar 1,5 miljoen dollar verdiend (bij elkaar gegraaid). Maar hij had ook alles uitgegeven. Dus hij heeft geld aangenomen van mensen met veel geld en het weer uitgegeven aan spullen die gemaakt worden door mensen met weinig geld.

Robin Hood

Hé, dat is toch het verhaal van de volksheld Robin Hood. Geld stelen van de rijken en het verdelen onder de armen. Typisch dat we dat allemaal zo’n mooi verhaal vinden!! Dus eigenlijk zijn de graaiers de goeierikken?! Of is het zo dat de graaiers gewoon plezier maken en het geld laten rollen? Dus feitelijk de economie stimuleren!?

Vroeger leerden we precies het tegenovergestelde: Vroeger leerden we dat er schaarste was. Dat je zuinig moest zijn. Dat je moest sparen voor later. Een goed pensioen opbouwen. Een appeltje voor de dorst. Iedereen die dit te serieus neemt, zal afgunstig toekijken hoe anderen wél in het NU leven. Die zullen Robin Hood goedkeuren en graaiers afkeuren.

Als je gelooft dat goed voor jezelf zorgen asociaal is, dan ga je uit van schaarste. Als je daar tegenover gelooft in overvloed dan kun je makkelijk nemen, geven en delen tegelijk. Dan ben je gewoon gelukkig met wat er is. Dan weet je dat het altijd goed komt. Dan kun je heerlijk in het moment blijven. In het NU leven. Gewoon dóen!

Het gaat er dus blijkbaar niet om of er graaiers, rijke mensen of arme mensen zijn. Mensen en systemen zorgen alleen voor het verplaatsen van middelen. De een wordt wat rijker, de ander wat armer. De een verliest zijn baan, de ander maakt juist promotie. Als je naar het grote geheel kijkt, maakt het allemaal niets uit.

Hoe is het voor jou

Als je naar individuele mensen kijkt, dan ziet het er heel anders uit. Dan maakt het wél uit of je je baan verliest of promotie krijgt. Als je alleen naar jezelf kijkt, dan maak jij het verschil. Dan komt het aan op het nemen van je eigen verantwoordelijkheid. Niet klagen of met het vingertje naar anderen wijzen, maar je eigen leven op je eigen unieke wijze vormgeven.

Het gaat er om dat je er het beste van maakt. Dat kun je alleen zélf doen. Als je accepteert dat de situatie is zoals hij is, dan kun je nu starten met genieten van wat er is. Dan kun je nu je partner de liefde verklaren. Dan kun je nu delen met anderen. Mensen opzoeken. De verbinding aangaan. Genieten.

Als je hierbij wat hulp kunt gebruiken, praat dan eens met mensen die dit al doen. Leer van hen hoe zij het hebben geleerd. Luister naar hun verhaal. Wat zijn hun waarden en overtuigingen. Vraag eens wat hun persoonlijke missie is. Wie ze zijn. In NLP-taal noemen we dit modelleren.


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos