Hard werken of slim werken? | Verheijden Consult

Hard werken of slim werken?

Hard werken of slim werken

In onze opvoeding wordt de basis gelegd voor hoe we als volwassene met dingen omgaan. Zo heb je als kind al geleerd hoe je nu met problemen, uitdagingen, stress en werkdruk om zult gaan. In Nederland leren we vooral dat je hard moet werken om iets te bereiken. Dus wat doe je.... Hard werken! De oplossing voor problemen lijkt vaak, om nog meer te doen van wat we al deden. Als het dan nog niet lukt gaan we nog harder werken. Soms tot je er letterlijk bij neervalt. Waanzinnig toch?! Einstein had overigens een mooie definitie voor waanzin: 'Hetzelfde doen en iets anders verwachten'.

Wat we op school en in de opvoeding hebben moeten afleren is om op een speelse wijze om te gaan met doelen, problemen en uitdagingen. Kijk maar eens hoe jonge kinderen heel spontaan met situaties omgaan. Als iets niet werkt, proberen ze het gewoon op een andere manier. Of ze gaan iets anders doen. Wel zo slim toch?!

Het doel van werken is vaak dat je er iets mee bereikt.

Je doelen en zo. Maar hoe ga jij eigenlijk om met doelen? Hoe definieer jij 'doelgericht'. Kijk eens naar dit filmpje en projecteer dat eens op je eigen manier van doelen bereiken. Hoe kun jij van hard werken omschakelen naar slim werken:

 

Creëer een fijne werkomgeving

Je weet inmiddels wel dat je je eigen omgeving creëert. Als je met hard werken een bepaalde omgeving hebt gecreëerd, zal die omgeving je herinneren aan die werkwijze. Het houdt zichzelf in stand. Kijk bijvoorbeeld eens naar je werkplek: Hoe stimuleert die jou om eenvoudig en moeiteloos je doelen te bereiken?

Ik geef je graag enkele tips om het wat slimmer aan te pakken:

Tip 1: Verander je werkplek

Zoek eens een andere omgeving op en ga daar eens werken. Ik schrijf dit artikel nu bijvoorbeeld onderuitgezakt op de bank in Spanje op mijn laptop (met een lekker glaasje wijn erbij). Het valt mij zelfs op dat dit eigenlijk heel snel, makkelijk en plezierig gaat. Het schrijven van deze blog gaat bijna als vanzelf. Ik denk dat ik dit maar eens vaker ga doen....

Tip 2: Ruim eens op

Ruim je omgeving eens op. Veel spullen, papieren, rapporten en notities herinneren je aan stress en hard werken. Deze dingen houden je onbewust in de hard-werken-stemming. Je gaat de cyclus dus versterken in plaats van veraangenamen. In dit vakantiehuisje herinnert me bijvoorbeeld alleen mijn laptop aan werken. Maar omdat ik die vooral gebruik om ontspannen te werken en leuke blogs te schrijven, krijgt 'werken' een heel andere betekenis.

Tip 3: Doe het licht aan

Een frisse, ruime, open en lichte omgeving is gewoon prettiger dan een donker hok zonder ramen. Vraag maar eens aan mensen in een gevangenis: Die willen er allemaal uit. Zij mogen dat niet, maar jij wél. Dus doe het licht aan, ga naar buiten, kies een leuke werkplek, koop een bos bloemen. Doe iets. Ikzelf heb de afgelopen dagen hier op de boulevard aan het strand zitten werken. Heerlijk....

Verruim je keuzes en leer oplossingsgericht te denken

Veel mensen (vooral die met een burnout of angststoornis) hebben vaak maar één manier geleerd om problemen op te lossen. Bij burnout is dat vaak: heel hard werken of 'doorgaan tot het gaatje'. Bij angststoornissen is dat vaak de angststoornis zélf (een angststoornis is vaak een heel onhandige manier om je gevoel te communiceren).

Het is voor iedereen belangrijk om zo veel mogelijk manieren te beheersen om doelen, problemen en uitdagingen aan te pakken. Hoe meer keuzes je hebt, hoe meer vrijheid je zult ervaren. De ultieme vrijheid is als je helemaal geen keuzes meer hoeft te maken. Enerzijds omdat het goed is zoals het is. Anderzijds omdat je elke uitdaging op tientallen manieren kunt bekijken en aanpakken. Hoe mooi kan werken zijn....


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos