Hartcoherentie en alignment | Verheijden Consult

Hartcoherentie en alignment

Hartcoherentie

Behalve je brein in je hoofd heb je ook nog een ander brein: Je hartbrein. Er is een directe verbinding via zenuwbanen tussen je hersenen en je hart. Het is interessant dat er méér signalen van je hart naar je hersenen gaan dan andersom. Het hart en de hersenen communiceren intensief met elkaar, en samen weer met het lichaam. De vorm van de signalen bepalen voor een belangrijk deel hoe we ons voelen. Zijn de signalen harmonieus dan voelen we ons goed, zijn ze chaotisch, dan voelen we ons slecht. De zenuwimpulsen gaan van het hart rechtstreeks naar een onderdeel van het reptiele brein:

De Medulla.

De medulla regelt onder andere je bloeddruk en het autonome zenuwstelsel. De signalen worden verder geleid naar je emotionele brein. Met name de amygdala reageert op deze hartsignalen en scant het lichaam op wat er allemaal gebeurt. Daarna zal je cortex bedenken wat er speelt en dit gevoel een naam geven.

Een verstoorde hartritme-variatie met onregelmatige pieken en dalen stuurt feitelijk de boodschap naar de hersenen dat we van slag zijn. Dit leidt er zelfs toe dat we niet eens meer helder kunnen denken. Je reageert met een vervelende emotie en blokkeert de hersenen om optimaal te functioneren.

Een mooie regelmatig golvende hartritme-variatie stuurt de boodschap naar de hersenen dat we in balans en veilig zijn. Je hersenen ‘ontspannen’ en kunnen hun volle potentie benutten en optimaal samenwerken. Je bent helder en zult snel reageren. Je voelt je goed. Je bent in flow en aligned. 

Zowel je hartritme als je hartritme-variatie veranderen constant.

Elke slag is anders. Elke tijdsinterval tussen hartslagen is anders. Dit noemen we hartritme variatie. Hartcoherentie laat zien hoe de samenhang van die variatie is. Als de intervallen mooi geleidelijk langer en korter worden dan noemen we dit een hoge hartcoherentie.

Alignment heeft alles te maken met hartcoherentie. Als je aligned bent zul je een optimale hartcoherentie hebben. Andersom werkt het ook: Als je je hartcoherentie verhoogt, zal je snel aligned zijn. En het mooiste is, dat je heel makkelijk hartcoherentie kunt bereiken. Je kunt je mate van hartcoherentie meten en zichtbaar maken met de Emwave2 (even googelen).

Hartcoherentie bereik je in enkele minuten en in slechts drie stappen. 

  1. Focus: Concentreer je op je hartgebied (midden in je borst).
  2. Ademen: Doe net alsof je door je hart in- en uitademt. Adem heel ritmisch en iets langzamer dan normaal.
  3. Voelen: Roep een positief gevoel op (waardering, genegenheid, dankbaarheid). Zorg ervoor dat je dit gevoel ook echt ervaart (dus niet alleen bedenken, maar écht voelen).

In mijn training en coaching leer je deze en andere technieken toepassen. Je zult jezelf snel beter voelen en meer in je kracht komen. Hierdoor groei je in persoonlijke effectiviteit.


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos