Welke hindernissen moet jij nog nemen? | Verheijden Consult

Welke hindernissen moet jij nog nemen?

Hele volksstammen vinden het moeilijk om over een drempel te stappen. Anderen proberen om het licht aan het eind van de tunnel te zien. Weer anderen proberen rust te brengen in de chaos in hun hoofd. Anderen proberen hun schaapjes op het droge te houden. Nou, dan ga je toch naar een therapeut. Die helpt je er wel overheen. Komt helemaal goed. Toch!?

Onze grootste uitdaging is om onze fantasie op een versterkende manier in te zetten. Op zich is fantasie een prachtig middel om je prettig te voelen. Helaas gebruiken we het ook andersom: om je ellendig te voelen. Het is net als met een hamer: ideaal om een spijker mee in een plank te meppen, maar ook geschikt om iemand de hersens mee in te slaan.

Gebruik je fantasie

Kinderen gebruiken hun fantasie heel effectief om leuke dingen te bedenken. Lucifersdoosjes veranderen in boerderijen, de lucifers zijn de dieren en tegelijk ook de omheining en de boer en de boerin en ook de hooiberg. Alles is mogelijk. Ze kunnen zich er prima mee vermaken. Totdat een ‘volwassene’ zegt dat je op moet houden met die onzin.

Volwassenen fantaseren er ook vrolijk op los. Bijvoorbeeld mensen die een beetje onzeker doen; “Ze moeten eerst over die hoge drempel heen”. Of mensen die even geen oplossing zien. “Ik zie het licht aan de eind van de tunnel niet meer”. Of mensen die teveel “op hun bordje nemen”, of die “rust in de chaos in hun hoofd zoeken”.

Omdat we allemaal goed geoefend hebben in fantaseren, kun je jezelf hier een prima beeld bij vormen. Je snapt precies wat die ander bedoeld. Nou, ik niet dus. Ik snap er helemaal niets van. Sterker nog: Ik wil het niet snappen. Daarom reageer ik heel anders op dit soort opmerkingen.

Stel je hebt “teveel op je bordje liggen” (je hebt het dus veel te druk).

Veel mensen zullen je adviseren om niet alles op je bordje te laten leggen. Jezelf te verdedigen. ‘Nee’ te leren zeggen. Maar ja; dan wordt je zo’n agressief asociaal varken. Dat wil je ook niet.
Anderen zijn wat slimmer en adviseren je om je bordje wat kleiner te maken. Dan kan er niet zo veel op. Maar ja, dan ben de hele dag bezig om je grenzen aan te geven. Krijg je weer de kritiek dat je niet wilt meewerken.

Stel dat je nou eens NIET meegaat in de beperkende fantasie van het bordje.

Stel dat je nou eens een nieuwe fantasie er over heen gooit. Alles is mogelijk. Toch!? Wat zou je dan doen?

De eerste vraag die ik altijd stel is:

‘Wat moet je met dat bordje? Gooi dat bordje weg, dan kunnen ze er ook niets opleggen. Dan hoef je het ook niet leeg te maken of je asociaal te gedragen’. Als mensen zien dat jij een bordje hebt, dan leggen ze er vanzelf iets op. Je nodigt ze zelf uit om dat te doen!!! Als jij geen bordje maakt, zoeken ze het vanzelf ergens anders. Klaar!!

Of bij die drempel: ‘Waarom zou je er een drempel neerleggen? Haal die drempel weg. Als je er geen drempel neerlegt, hoef je er ook niet overheen te stappen.’

Of bij het licht aan het eind van die tunnel zoeken: ‘Ga uit die tunnel. Zoek het daglicht op. Als je jezelf niet in een tunnel plaatst, hoef je ook niet naar het licht te zoeken.’

Bij fantaseren is alles mogelijkheden.

Als je een beperkende, verzwakkende of angstige fantasie maakt, heb je gelijk en voel je jezelf rot. Als je een verruimende, versterkende of blije fantasie maakt, heb je ook gelijk en voel je jezelf prettig.

Dan zou ik zeggen: ‘Als het toch niets uitmaakt, kies dan de prettigste.


Gratis Live Webinar

Live Webinar

Gratis Live Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos