Hoe algoritmes jouw wereld vormgeven

Algoritmes

Vanmorgen kwam op mijn Facebook-tijdlijn een video van de NOS voorbij die mijn aandacht trok. De video laat zien hoe de algoritmes achter Google en Facebook ons leven bepalen. Deze rekenmodellen zorgen ervoor dat we slechts dát te zien krijgen wat volgens het algoritme interessant voor ons zou kunnen zijn. Volgens de NOS zorgen deze filters ervoor dat we slechts een beperkt beeld van de ‘werkelijkheid’ zien en dat ons wereldje daardoor steeds kleiner wordt. Maar maakt het verschil of een nieuwsredactie voor mij filtert of een Facebook algoritme? Jazeker: Als ik naar het journaal kijk dan zie ik alleen maar ellende, als ik naar mijn Facebook-tijdlijn kijk dan zie ik alleen maar leuke dingen. Welk filter zou mijn voorkeur hebben denk je!? 

Als NLP coach zie ik hierin meteen een parallel met hoe ons brein werkt. Ons brein heeft namelijk ook algoritmen en nieuws-redacties die alles voor ons filteren en alleen dát doorgeven wat we waarschijnlijk interessant vinden. Het  verschil is dat we vaak vergeten dat we die algoritmen in ons brein zelf vormen en kunnen veranderen!

Het NLP Communicatiemodel verklaart alles

Iedereen die een NLP opleiding volgt leert het NLP communicatiemodel. Daarin zie je dat de omgeving via onze zintuigen binnenkomt. Daarna wordt het gefilterd en vervolgens wordt het pas aan je weergegeven als jouw interne voorstelling. Nou is elk model slechts een weergave van de werkelijkheid, maar dit model is eigenlijk te sterk vereenvoudigd. Het gaat namelijk twee kanten op.

Je filters kiezen de strategieën (jouw persoonlijke algoritmen en nieuws-redacties) die selecteren wat er doorgegeven wordt. Je filters zijn dus extreem belangrijk. Het vormen is een continu proces en het houdt nooit op! Elk moment van de dag ben je bezig om je filters te veranderen. Maar veranderen je strategieën eigenlijk wel mee?

Hier ligt een mooie parallel met de Facebook algoritmen en NOS redacties: Omdat je brein ‘nog andere dingen te doen heeft’ zal het een strategie snel accepteren en als standaard gebruiken. Daarom ‘vergeet’ je wel eens om anders te kijken dan je gewend bent. Daarom ‘vergeet’ je wel eens om te onderzoeken of het wel klopt wat jij als realiteit waarneemt. En of je daar wel gelukkig van wordt!

Wat betekent dat nou in je dagelijkse leven?

Het begint bij het besef dat alles en iedereen constant alles en iedereen filtert en dat dit continu verandert. In gewoon Nederlands: Wat jij ‘realiteit’ noemt heeft weinig te maken met wat er werkelijk is! Maar let op, want nu wordt het spannend: Dat betekent dus dat je jouw realiteit én je omgeving eenvoudig kunt veranderen door ergens anders naar te kijken en er ook nog eens anders naar te kijken.

Als personal coach help ik je om jouw brein te leren je aandacht van bijvoorbeeld ‘iets negatiefs’ naar ‘iets positiefs’ te verleggen. En dit vervolgens in je brein te verankeren, zodat je het daarna automatisch doet. Je past dus jouw strategieën (je persoonlijke algoritmen) aan die je leven, je realiteit en je omgeving creëren. Je verhoogt je persoonlijke effectiviteit: Je leert je aandacht te sturen zodat je het prettigste, beste, slimste en/of meest gewenste resultaat krijgt.


Zo krijg je direct energie

De Gouden Vraag E-book

Download gratis jouw E-book


Jos Verheijden

Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen en mensen inspireren om onafhankelijk en vrij te zijn. Ik leer je effectief om te gaan met onzekerheden en tegenslagen. Dat doe ik via mijn coaching, vloggen, bloggen en documentaires".

Lees meer over Jos