Hoe lang duurt een burn-out? | Verheijden Consult

Hoe lang duurt een burn-out?

Hoe lang duurt een burnout?

Om een burnout te krijgen moet je heel goed je best doen. Je moet alle capaciteiten die je hebt inzetten om steeds over je grenzen heen te gaan en jezelf eindeloos uit te putten. Je moet in staat zijn om alle signalen te negeren en over de vermoeidheid heen te stappen. Je bent een enorme doorzetter en perfectionist. In ieder geval weet je de controle te houden. Dat is een hele klus. Het lijkt wel topsport.

Maar als je dan zo’n doorzetter bent en al die geweldige capaciteiten hebt; Dan moet je toch ook heel snel van je burnout kunnen afkomen. Dan duurt een burnout toch maar heel kort. Enkelen weken of zo? Ja dat klopt. Met de juiste aanpak ben je heel snel weer fit. Je hoeft zelfs niets nieuws te leren. Je hoeft niet eens iets anders te doen, dan waar je al erg goed in was.

Als je voor jezelf kiest ben je zo weer fit

Het enige wat je hoeft te doen is de beslissing te nemen dat je NU voor jezelf kiest. Je hoeft slechts enkele patronen te doorbreken die je van een gezond en prettig leven afhouden. Je hoeft slechts enkele gerichte stappen te zetten. Maar dan wél de juiste stappen. Dan duurt een burnout echt niet zo lang. Dan ben je weer snel fit.

Is dat alles? Nee: Je hoeft vervolgens alleen nog te zorgen dat je in je kracht blijft. Dat je al jouw capaciteiten op een gezonde en versterkende manier blijft inzetten. Dat je jouw persoonlijk kracht ontwikkelt. Dat je weer helemaal in lijn met jezelf komt. Dicht bij jezelf blijft. En dat je jouw veerkracht en leiderschap ontwikkelt. Dan heb je alle tools om de rest van je leven flow te ervaren.

Is het echt zo simpel? JA

Misschien denk je nu: Als het zo simpel is, waarom zitten sommige mensen dan één tot twee jaar in een burnout? Waarom kom ik er zelf niet uit? Waarom werkt dat bij mij dan niet? Waarom word ik niet geholpen? Waarom lukt het die anderen dan wel? Waarom voel ik me altijd zo beroerd? Waarom? Waarom? Waarom?

Het antwoord op al die ‘waarom-vragen’ is heel eenvoudig: Dat komt omdat je die destructieve ‘waarom-vraag’ stelt. Stop nou eens met die nutteloze vraag en ga iets doen waardoor je binnen enkele weken weer fit bent. Bedenk welke beslissing je nu moet nemen, die je lang geleden al had moeten nemen. En neem die beslissing NU.

Stel de juiste vragen

Stel vervolgens alleen nog versterkende vragen, zoals: Hoe kan ik nu het beste voor mezelf zorgen? Wie kan me daarbij het beste helpen? Wat kan ik nu het beste doen?


Gratis Live Webinar

Live Webinar

Gratis Live Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen en mensen inspireren om onafhankelijk en vrij te zijn. Ik leer je effectief om te gaan met onzekerheden en tegenslagen. Dat doe ik via mijn coaching, Live Inspiratie Sessies, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos