Hoe zeker ben jij van jezelf? | Verheijden Consult

Hoe zeker ben jij van jezelf?

Hoe zeker ben jij van jezelf?

Soms lijkt het wel dat degene die het minste van iets afweet, het beste weet hoe iets is. Je krijgt er heerlijke discussies mee op gang. Met name als je met wat vrienden onder elkaar bent. Reuze gezellig! Maar wat gebeurt er als er een echte expert bijkomt? Meestal verstomt de discussie dan vrij snel. Wat wij eerst nog als waarheid zagen (en waarvan we zeker wisten dat het zo was) blijkt vaak heel anders te zijn. Hoe komt het toch dat we onszelf constant voor de gek houden?

Iedere keer opnieuw blijkt weer dat we maar heel erg weinig zien. Dat je maar een fractie waarneemt van wat er allemaal (mogelijk) is. Het interessante is dat je dénkt dat je alles ziet en weet. Je weet zeker dat je gelijk hebt! Het is je brein dat hier verantwoordelijk voor is.

Je brein vult constant alle ontbrekende informatie aan en laat je denken dat je alle details ziet. Je brein presenteert een mooi geloofwaardig plaatje aan je bewustzijn. Voor jouw bewustzijn is dit plaatje de waarheid. Het stomme is dat je dit ook nog gelooft!

Mijn vraag is: “Wat geloof je nu eigenlijk: Dat alles wat je ziet de gehele waarheid en niets dan de waarheid is, of dat de stelling klopt dat je maar een fractie ziet en je brein de rest invult?”

Als je nog twijfelt, denk dan eens aan een goochelaar, een illusionist of een film. Denk je nu werkelijk dat het allemaal echt is wat je ziet? Denk je dat de goochelaar die vrouw in de kist écht in drie stukken zaagt (en daarna weer aan elkaar plakt)? Denk je dat ze in een politieserie échte kogels gebruiken en dat alle boeven écht doodgeschoten worden?

Misschien vind je dit soort vragen helemaal niet leuk. En de antwoorden al helemaal niet. Waarschijnlijk blijf je liever in de illusie geloven. Als je precies weet hoe een goocheltruc werkt, is de lol er vaak al vanaf. Maar die kaarttruc waar je bovenop zat en je níets vreemds kon zien: die is wél echt. Toch?

Sommige illusionisten zijn zo goed, dat je er met je neus bovenop zit en je niet kunt ontdekken wat hij gedaan heeft. Dan moet het wel echt zijn. Nee dus. De truc is dat de illusionist precies weet hoe jouw brein je constant voor de gek houdt. Daar maakt hij dankbaar gebruik van.

De vraag is hoe jij je er in je dagelijks leven van bewust bent dat je brein je constant voor de gek houdt. Bijvoorbeeld als je ergens naar kijkt, deze blog leest, een beslissing neemt, voor grote veranderingen staat, iets moeilijk vindt, faalangst hebt of als je jezelf helemaal geweldig vindt.

Mijn stelling is dat als je jezelf toch constant voor de gek houdt, dat je dan maar beter voor de prettigste en meest versterkende variant kunt kiezen. Kijk ook zeker even naar onderstaande TED-talk van filosoof Dan Dennett. Hij kan het nog veel beter onderbouwen dan ik:


Anderen vinden deze artikelen ook interessant

Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos