Ik denk in hokjes: Waar / Niet Waar*

In hokjes denken

Alle mensen denken in hokjes. Of je dit nu wel of niet leuk vindt. Dit is hoe ons brein werkt. We zien iets, vergelijken dit met onze 'database' en hebben er direct een betekenis bij. Dit is een geheel onbewust proces en we doen het de gehele dag. Mensen die niet in hokjes willen denken, hebben er vaak negatieve ervaringen mee opgedaan. Mensen die er blij van worden, hebben er vaak positieve ervaringen mee opgedaan.

Als je op school gepest werd vanwege je uiterlijk dan werd je niet gezien om wie je was, maar om hoe je er uitzag. Als je er heel goed uitziet en je hierdoor makkelijker carrière maakt, dan vind je dat wel prima. Sommigen ervaren meer de voordelen, anderen meer de nadelen van hokjesdenken.

Net als met alle kwaliteiten die we bezitten, kunnen we het hokjesdenken versterkend of verzwakkend inzetten. Zowel voor jezelf als voor anderen. Hoe kijk je naar anderen en hoe kijk je naar mensen die op een bepaalde manier naar jou kijken? Hoe kijk jij naar hokjesdenkers?

Wie geloof je meer: De verkoper die je een nieuwe wasmachine wil verkopen, of de monteur die hem komt repareren? Wie vertrouw je meer: De blanke man met grijze lokken in een mooi kostuum, of de Marokkaanse knul met een Amsterdams accentje?

Als je er nuchter over nadenkt, kom je tot de conclusie dat je deze vragen helemaal niet kunt beantwoorden. Dit is hoe het werkt: Het eerste wat je doet is de persoon in een hokje plaatsen (bijvoorbeeld: verkopers zijn niet te vertrouwen). De tweede stap is dat je naar de specifieke individu en situatie gaat kijken.

Juist die tweede stap onderscheidt ons van zoogdieren. Mensen kunnen nadenken over wat ze bedenken (denk hier eens over na!). Je kunt een impuls herkennen en je primaire reactie overzien en aanpassen aan wat er werkelijk speelt. Je kunt verantwoordelijkheid nemen voor hoe je alles in hokjes plaatst. En hiermee je gedrag aanpassen.

Dit is ook de manier hoe je met veranderingen kunt omgaan. We proberen vaak krampachtig vast te houden aan heel traditionele hokjes. Je houdt onbewust vast aan onbewuste patronen en overtuigingen. Je blijft vaak volharden terwijl je eigenlijk beter weet.

Als je beseft dat alles continu verandert, dan is het vreemd dat we ons denkvermogen niet vaker gebruiken om achterhaalde patronen te herkennen en ons gedrag bij te sturen. Als je met je aandacht in het moment blijft, dan kun je inspelen op wat er werkelijk plaatsvindt. Dan gebruik je al je menselijke kwaliteiten.

Ik vond op TED een geweldig mooie speech die heel helder en praktisch uitlegt hoe we overtuigingen van meer dan 100 jaar geleden nog steeds normaal vinden terwijl ze absoluut NIET normaal en volkomen achterhaald zijn. Onze huidige maatschappij stelt heel andere eisen dan toen. Toch blijven we tegen beter weten in volharden.
Kijk zelf maar (en geef je reactie op de stelling):

Jos Verheijden

Jos Verheijden:

"Het is mijn missie mensen te inspireren te werken en leven in vrijheid en overvloed. Effectief leren omgaan met onzekerheden en tegenslagen. Dat doe ik via training, coaching en mijn blog".

Lees meer over Jos

 

Zo krijg je
direct meer energie

De Gouden Vraag E-book

Download gratis jouw E-book