Inspiratie ontstaat in het contact met anderen | Verheijden Consult

Inspiratie ontstaat in het contact met anderen

inspiratie sessies

Inspiratie is de basis en het vertrekpunt om uit een vervelende situatie te komen en je omstandigheden te verbeteren. Soms zie je geen heldere uitweg om verder te komen en blijf je hangen in een situatie die je eigenlijk niet bevalt. Jammer, want er zijn oneindig veel manieren om je situatie te veranderen en het leven te leven dat je voor ogen hebt. Als je de kracht hebt om oude beklemmende situaties en denkbeelden los te laten dan krijg je snel hoop en vertrouwen. Dit geeft je de energie om je eigen verantwoordelijkheid te nemen en stappen te zetten in de richting die écht bij jou past. Je komt heel dicht bij jezelf en voor je het weet ga je anderen inspireren.

Dat is meteen ook de clou: De bron van inspiratie ligt in het contact met anderen. Om inspiratie op te doen is het slim om inpirerende mensen op te zoeken. Ik ga je uitleggen wat inspiratie is en hoe jij jezelf kunt laten inspireren in mijn Inspiratie Sessies. Hoe mooi wil je het hebben!

"Inspiratie is een wisselwerking waarin je creatieve ingevingen krijgt om vanuit jezelf in beweging te komen"

In dit artikel wil ik je inspireren om in beweging te komen en je eigen leven te leven. Eerst leg ik uit wat inspiratie is en waarom het zo belangrijk is om continu nieuwe inspiratie op te doen (zeker als je situatie niet is zoals je het zou willen). Vervolgens geef ik je ideëen hoe je inspiratie kunt vinden. En uiteraard ga ik je persoonlijk en live inspireren in mijn Interactieve Live Inspiratie Sessies. Maar dat komt op het einde van dit artikel.

Inspiratie geeft kracht om los te laten

Je gedrag op een bepaald gebied wordt gevormd door de vijf mensen die het dichtst bij je staan. Zorg dus dat je op elk gebied de juiste inspirerende mensen om je heen verzamelt! Maar helaas blijven we vaak in patronen en rollen hangen die ons verzwakken en uitputten. Sociale, emotionele, financiële en zakelijke verplichtingen houden ons vast en verstarren ons. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Je omgeving zou je moeten inspireren en versterken. Je resultaat hangt er namelijk van af. Resultaat is het gevolg van je gedrag in een bepaalde omgeving. Als je jouw wilde ondernemersplannen deelt met doemdenkers, dan blijf je gefrustreerd, eenzaam en alleen achter. Als ondernemer ken je dit gevoel, maar met de juiste inspiratie durf je uit zo’n omgeving te stappen en je te omringen met inspirerende ondernemers.

Inspiratie lost alle problemen op

Een probleem is een situatie waarvoor je nog geen happy end hebt gevonden. Bij een probleem heb je nog geen uitweg gevonden uit een onbevredigende situatie. Je blijft er in hangen. Als je kijkt naar burnout (of welke crisis ook), dan is het probleem dat je jezelf vastzet in beklemmende patronen. Je weet dat je een stap moet zetten, maar je durft het nog niet. Je probeert zo goed mogelijk je best te doen om in de situatie te overleven.

Je hebt in je leven natuurlijk al enorm veel problemen overwonnen. Als je daar op terugkijkt dan waren het gewoon situaties waar je goed doorheen bent gekomen. Maar kijk ook eens hoe je de de uitweg hebt gevonden. Waarschijnlijk kom je er achter dat het nuttig is om samen te werken met creatieve en betrokken mensen die eerder al een uitweg hebben gevonden om uit hun problemen te komen. Ervaringsdeskundigen die je op een positieve manier inspireren om ook een stap te zetten.

Inspiratie geeft hoop en vertrouwen

Alles beweegt en verandert altijd. Hoewel we altijd in het NU zijn, kijken we vaak naar het verleden en de toekomst. Het maakt een enorm verschil of je vervelende of juist prettige ervaringen uit je verleden in je toekomst plaatst. Het beeld dat je jezelf laat zien kan je beangstigen of juist hoop en vertrouwen geven. Zorg dus dat je de juiste beelden en stemmingen oproept!

Inspiratie zorgt ervoor dat je creatief omgaat met jouw toekomstbeeld. Als je een positief beeld van de toekomst maakt dan geeft dat hoop en vertrouwen. Hoop is essentieel om de energie te vinden om überhaupt iets te willen ondernemen. Inspiratie zorgt er voor dat je in beweging wilt komen en stappen wilt zetten om vooruit te gaan. Je wilt (jezelf) immers continu verbeteren.

Inspiratie geeft nieuwe frisse energie

Energie is de belangrijkste voorwaarde om op een gezonde manier langdurig succes en resultaat te behalen. Nou houd ik niet van voorwaarden stellen want dat frustreert elke vorm van inspiratie, maar met een prettige frisse energie gaat alles echt veel makkelijker. Daarom stel ik mijn energie op de allereerste plaats. Eerst energie, dan pas de rest!

Als je in een goede energie bent en alles bij elkaar past en samenwerkt, kom je in een stemming waarin je vanzelf geïnspireerde actie gaat nemen. Geïnspireerde actie leidt altijd tot flow, moeiteloosheid, langdurig succes en resultaat. En dit is de gezonde basis om nieuwe frisse energie te krijgen en om steeds terug te gaan naar jezelf, je missie, bijdrage en kracht. Energie is de basis!

Inspiratie brengt je naar de essentie

Je gedrag wordt ofwel geïnitieerd door je omgeving, ofwel door je missie en bijdrage te volgen en dicht bij jezelf te blijven. Als je vooral reageert op je omgeving dan zul je snel uit je kracht gaan (ps. al mijn cliënten met burnout reageerden voornamelijk op hun omgeving en wat die van hen verwachte). Dat is vergelijkbaar met een slachtoffer- of afhankelijkheidsrol.

Authentieke en pure inspiratie kan alleen vanuit jezelf komen. Het is dus belangrijk om te weten wie je bent en wat je missie en bijdrage zijn. Het is niet voor niets dat zoveel mensen naar zichzelf op zoek gaan omdat ze ‘de weg kwijt zijn’. Ze beseffen dat als ze echt in hun kracht willen komen dat ze dan eerst hun essentie helder moeten hebben. Er zijn veel manieren om je essentie terug te vinden, maar in alle gevallen geldt dat je dat het beste samen met anderen kunt doen.

Inspiratie is verantwoordelijkheid nemen

Mensen in een slachtofferrol hebben nauwelijks tot geen inspiratie. Ze nemen geen initiatief en zien overal problemen en belemmeringen. Ze wachten af tot iets of iemand hen uit hun misère zal helpen. Mensen die 100% verantwoordelijkheid nemen zullen ook wel eens in een slachtofferrol komen, maar nemen dan wel direct hun verantwoordelijkheid om er uit te komen.

Verantwoordelijkheid nemen is beseffen dat niets je zomaar overkomt. Alles komt vanuit jezelf. Je bent zelf de schepper van je eigen realiteit. Als iets je niet bevalt, realiseer je dan dat je dit zelf gecreëerd hebt. Je hoeft dus uitsluitend zélf te veranderen. Hierbij is je stemming sturend. In een positieve stemming zie je mogelijkheden, in een negatieve stemming zie je problemen.

Inspiratie komt van binnenuit

Natuurlijk kun je op allerlei manieren inspiratie opdoen. Bijvoorbeeld op internet en social media. Maar als je jezelf zonder enig plan laat verleiden door het facebook algoritme dan blijf je uren per dag kijken naar wat anderen leuk vinden om met jou te delen. Dan kom je nog niet in actie. Dus ga alleen op social media met het plan om gericht naar inspiratie te zoeken voor een probleem of project dat je aan wilt pakken.

Als je iets vindt wat je leuk lijkt, zet je apparaat dan uit en ga er actief mee aan de slag. Het is belangrijk om zélf in beweging te komen op basis van wat jij leuk vindt en wat bij jou past. Als je eenmaal je interne hulpbronnen wakker hebt geschud, dan ga je heel snel vanuit jezelf (en als vanzelf) anderen inspireren om ook vanuit zichzelf in beweging te komen (dat is wat ik zelf met mijn Inspiratie Sessies doe). Je gaat elkaar inspireren. Hoe leuk wil je de wereld hebben!  

Hoe vind je inspiratie?

Wat je uiteindelijk wilt bereiken is om hoofdzakelijk geïnspireerde actie te nemen. Dit kan alleen vanuit een gezonde, open, prettige energie en helderheid over je missie, bijdrage en identiteit. Er zijn vele manieren om jezelf in de juiste stemming te brengen. Ik zal er een paar noemen:

  • Ga de natuur is. Met name (oer-)bossen brengen je snel in de juiste trilling (energie). Maar tuinieren, wandelen, vertragen en eens rustig om je heen kijken werken ook prima.
  • Zoek positieve en inspirerende mensen op. Soms wil je diepgaande gesprekken aangaan en een andere keer wil je gewoon wat socializen of spelletjes doen.
  • Zoek de stilte op. Dit is het tegenovergestelde van anderen opzoeken en zal voor veel mensen prima werken. Zorg wel dat je de stilte alleen opzoekt als je lekker in je vel zit (het is niet de bedoeling dat je jezelf afsluit, maar dat je de tijd voor jezelf neemt).
  • Bezoek creatieve plekken. Kunstenaars en creatievelingen denken vaak anders en ruimer dan anderen. Ga eens met ze praten of ga naar musea, voorstellingen en theaters.
  • Ga iets fysieks doen. Door iets fysieks te doen ga je vanzelf vanuit je hoofd naar je lijf. Je lijf is altijd in het nu en dichter bij jezelf dan in het nu kun je niet bij jezelf komen.
  • Vergaar kennis. Er is oneindig meer mogelijk dan wat we zelf weten. Dankzij Internet, Google, YouTube, podcasts en webinars is alle kennis nu gratis toegankelijk. Gewoon even zoeken.
  • Zoek een goede coach op. Een coach is getraind om anders te luisteren en feedback te geven dan anderen. Vanuit een duidelijke structuur weet je wat je nodig hebt en wat jou versterkt.
  • Volg mijn Inspiratie Sessies. Ik kies er voor om jou te inspireren via mijn blogs, vlogs, interviews, documentaires, trainingen en individuele coaching. Vanaf medio 2019 nu dus ook met interactieve live Inspiratie Sessies waarin ik je aan de hand van theorie, inzichten en oefeningen inspireer om oplossingen te vinden en stappen te zetten. 

Inspirerende Webinars

In mijn dagelijks leven train en coach ik ondernemende mensen die het initiatief en de verantwoordelijkheid nemen om hun issues aan te pakken. Het kan zijn dat je burnout symptomen ervaart, overspannen bent, gestresses bent, sociale angsten hebt, onzekerheid ervaart, van alles uitstelt of in een rol zit waar je niet happy mee bent. Mogelijk ben je al zo ver dat je geen uitweg meer ziet.

In alle gevallen is inspiratie opdoen en de verantwoordelijkheid en controle over je eigen leven terugnemen de eerste stap. Er is veel meer mogelijk dan je in je eentje kunt bedenken of overzien. Daarom is mijn motto “Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen”.

In mijn tweewekelijkse Gratis Live Webinars behandel ik verschillende actuele onderwerpen en laat ik je zien wat de oorzaak van je issues is en wat je kunt doen om verbetering aan te brengen in je huidige situatie. Lekker luisteren, ontdekken, inzichten krijgen en eventueel via chat vragen stellen.

Als je al mails van mij krijgt dan krijg je automatisch iedere twee weken de aankondiging van een nieuw Live Webinar met onderwerp, data en tijden.

Als je nog geen mails van mij krijgt dan kun je jezelf hier eenvoudig voor aanmelden.


Gratis Workshop

Gratis Workshop

Gratis Workshop


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos