Overleven in een keiharde wereld | Verheijden Consult

Overleven in een keiharde wereld

Stel, je hebt het ‘probleem’ dat je als heel gevoelig mensje geboren wordt. Het kan zo maar gebeuren, toch!? Je warme badje loopt leeg, je wordt door een veel te smal openingetje uit je warme coconnetje geperst. Je kijkt in felle lampen en je denkt: “Ik houd mijn ogen maar dicht”. In eerste instantie klinkt het nog vriendelijk: “oooh het is een jongetje (of een meisje)”. Maar dan gaat het blijkbaar niet snel genoeg en krijg je een klap tegen je blote billen. Nou, dan maar huilen. Dan zullen ze wel stoppen. Hoop je! Oké, het werkt, nou zijn ze weer aardig tegen me. Mag ik nu eindelijk terug naar mama?

Volwassen worden

Later als je wat groter bent en buiten gaat spelen, kom je weer van die vervelende mensen tegen. Plaaggeesten, pestkoppen, grote broers of zussen, knuffelende tantes, bemoeizuchtige oma’s. Hoe moet je daar nou mee omgaan? Want als heel gevoelig mensje weet je niet wat je moet doen.

Om te overleven kun je meerdere strategieën volgen. Dat woord ken je nog niet, maar je weet wél hoe het moet. Je kunt aan het been van je moeder gaan hangen. Hopen dat ze je niet wegstuurt. Je kunt een grote mond opentrekken. Huilen. Weglopen. In een hoekje gaan zitten spelen. Soortgenootjes opzoeken.

Ga anderen pesten

Maar dan ontdek je dat als je anderen gaat pesten, dat je ze dan voorblijft. Je merkt dat als je cynisch gaat doen, dat je dan sterker overkomt. Je merkt dat als je boos kijkt, dat mensen dan op afstand blijven. Verhip; het werkt. Je hebt een manier gevonden om te overleven in de keiharde wereld.

Je hebt nu geleerd hoe het werkt. Als je slim bent (en dat ben je) dan ga je daar mee door. Je gaat veel oefenen. Je wordt er steeds beter in. Maar dan op een gegeven moment gaan ze je een pestkop noemen. Dat je cynisch, onverschillig of afstandelijk bent. Je snapt er niets van; je bent zo kwetsbaar; je wilt gewoon een veilig plekje. Maar ja; als iedereen het zegt, dan zal het wel zo zijn. Weet jij veel. Dus je gaat je steeds meer gedragen zoals van je verwacht wordt.

Dit is wie je bent

Nu als volwassene heb je je gevoelige mensje zover weggestopt en overschaduwd door je harde gedrag, dat je niet eens meer weet wie je bent. Maar ja, zolang het pesten en cynisme werkt, ga je er maar mee door. Wat moet je anders. Dit is toch wie je bent. Toch!? Je weet immers niet beter.

Maar dan op een dag kom je iemand tegen die dwars door je schild heen prikt. Die achter het masker wil kijken. Die wil weten wie je wérkelijk bent. Je schrikt je rot. Je probeert hem (haar) weg te duwen. Al je trucjes toe te passen. Maar hij blijft volharden. Hij heeft eerder al ervaren hoe het is als je je masker afzet. Je merkt dat het veilig voelt. Eindelijk kom je weer thuis. Eindelijk mag je weer voelen. Je kwetsbaarheid tonen. Jezelf zijn.

Doe je masker af

Hoe mooi kan het zijn als je iemand ontmoet die jou écht wil kennen?
Die wat meer naar jou als mens kijkt en wat minder naar je gedrag?
Iemand die wérkelijk het contact aangaat?


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos