De kracht van kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid

Veel mensen durven de controle niet los te laten. Ze zijn bang dat je zonder controle erg kwetsbaar bent. Als je ooit gekwetst bent, dan is zo'n reactie wel logisch. De oplossing is dan om die vervelende lading los te laten en je weer kwetsbaar op te stellen. Dat zou ik zeker aanraden, want controlefreaks zijn vaak niet zo prettig in de omgang. Het is zeer de vraag of kwetsbaarheid en gekwetst worden wel hetzelfde is. Ik denk het niet: Kwetsbaarheid is je openstellen en accepteren wat er is en wat er niet is. Jezelf accepteren zoals je bent. Als je jezelf kwetsbaar opstelt, zul je dus nauwelijks gekwetst worden.

Hoe stevig sta je eigenlijk?

Het is als die oude starre boom en dat jong flexibel boompje: In een storm zal de oude starre boom afbreken, terwijl het jonge flexibele boompje met de wind meewaait en weer terug veert.

Toevallig kreeg ik een tip van een collega om onderstaande TED-talk eens te bekijken. Die gaat hier over en ik wil hem graag met je delen. Het is een TED-talk van Brené Brown. Zij is wetenschapper, onderzoeker en verhalenverteller.

Het mooie is dat ze als absolute contolefreak van haar eigen onderzoeken geleerd heeft om de controle los te laten en haar kwetsbaarheid te tonen. Dit leek een onmogelijkheid en het ging uiteraard niet zonder slag of stoot. Heel mooi dat ze er nu op dit podium voor uit durft te komen.

Laat je controle maar los!

Hiermee levert ze het zoveelste bewijs dat je door je controle los te laten, je kwetsbaarheid te tonen en mild te zijn voor jezelf, steeds meer liefde, warmte en dankbaarheid zult ervaren. Dat je steeds meer in het hier en nu gaat leven en een completer mens wordt.

 

Om je weer kwetsbaar te kunnen opstellen hebben sommige mensen het nodig om oude trauma's los te laten. Dat doe je in een mix van mijn Personal Coaching en Persoonlijke Kracht.

Reacties (8)

 • Bedankt voor het plaatsen van de TED-talk van Brene Brown. Veel mensen zullen dit herkennen. En ik hoop dat degene die hier hulp bij nodig hebben, deze bij jou kunnen vinden. De wereld zou er baat bij hebben als we ons allemaal kwetsbaar durven op te stellen. Verander de wereld begin bij jezelf....

  jun 03, 2013
 • Wauw, dit verhaal heeft me diep geraakt. Het is erg direct en herkenbaar. Ze is inderdaad een geweldige "storyteller".

  jun 03, 2013
 • Wat een geweldig verhaal, herkenbaar. En met veel geloofwaardigheid en humor gebracht. Dankjewel hiervoor.

  jun 03, 2013
 • Dank voor de video. Na deze te hebben gezien lijkt het mij te zijn de conclusie die in 2009 werd getrokken door Karla McLaren in haar zeer verhelderd boek "The language of emotions" ISBN 978-1-59179-769-2. Het is een Amerikaans boek en het veel uitgebreider en vanaf de basis alles over emoties en hoe deze je sterker maken daar waar velen menen dat we deze zo veel mogelijk moeten negeren, wegstoppen, etc. De gevolgen ervan kennen de meeste van ons wel. Psychische en fysieke problemen, verslavingen, ...

  jun 04, 2013
 • prachtige weergave van de grootste kracht die ieder in zich heeft :kwetsbaarheid
  Kwetsbaarheid is de sleutel tot het volledig zijn . Vol en ledig is alles en niets is de weg naar liefde voor wat is .

  jun 04, 2013
 • Hartelijk dank om dit te delen. Net op het moment dat ik precies op de wipplank zat van angst en vertrouwen, lees ik dit artikel en het is zo verhelderend, want de theorie zegt wel voortdurend dat het beter is om (controle) los te laten maar in de praktijk blijkt dit toch een pak moeilijker hé. Nu besef ik weer dat ik mijn zekerheid weer te hoog in het vaandel wou dragen en mijn kwetsbaarheid vergeten was.

  jun 06, 2013
 • Is het een soort "wie niet waagt, wie niet wint"? Als je je kwetsbaar opstelt, zal je ook "kwetsbaar" worden voor positieve ervaringen?

  jun 06, 2013
 • Ja mooi hè. Jezelf kwetsbaar en open stellen voor alle mooie ervaringen is toch wel het hoogste doel. Dat je jezelf laat raken door alle moois wat er is. Heel goed.

  jun 08, 2013

Zo krijg je direct energie

De Gouden Vraag E-book

Download gratis jouw E-book


Jos Verheijden

Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen en mensen inspireren om onafhankelijk en vrij te zijn. Ik leer je effectief om te gaan met onzekerheden en tegenslagen. Dat doe ik via mijn coaching, vloggen, bloggen en documentaires, ".

Lees meer over Jos