Leidinggeven; lust of last? | Verheijden Consult

Leidinggeven; lust of last?

Hoor jij bij die 95% van managers die vooral managen en nauwelijks leidinggeven? Die meer bezig zijn met overleven dan met leven? Die hun energie gebruiken om alles draaiende te houden? Die nog nooit van 'persoonlijk leiderschap' of 'leiderschapsstijlen' gehoord hebben? Misschien heb je jarenlang gestreefd om leidinggevende, manager of directeur te worden. Misschien is dit wel de functie waar je al die jaren naar gestreefd hebt. Maar misschien ben je er ook wel gewoon ingerold. Omdat je de beste in je vak was. Of omdat jij degene was die de handschoen moest oppakken.

Het leidinggeven ben je er gewoon 'bij gaan doen'. Er wordt vaak van uit gegaan dat je dat wel 'in je' hebt. Je zult ook wel de opmerking gekregen hebben: "Een opleiding in leiderschapsstijlen is voor jou toch niet nodig! Ga eerst maar eens beginnen." De meeste leidinggevenden vervallen daardoor in de fout dat ze zich op de dagelijkse uitvoering storten. Gaan managen dus.

Het kernprobleem van managers

Inmiddels merk je wel dat leidinggeven heel iets anders is dan managen. Je merkt dat het tijd en inspanning kost om mensen mee te krijgen. Voor je te winnen. Maar je hebt niet altijd zin om iedereen op sleeptouw te nemen. Iedereen te moeten enthousiasmeren. Je hebt al genoeg aan je eigen problemen. Toch?!

"Volgens onderzoek van Stephen Covey heeft 95% van de ondernemers geen persoonlijke missie."

De kern van leidinggeven is dat je mensen van binnen uit in beweging brengt. Dat ze je volgen. Veranderen. Creatief meedenken. Maar als je niet weet hoe jij jezelf motiveert. Hoe wil je dan anderen motiveren? Als je niet weet wat je écht belangrijk vindt. Hoe kun je anderen dan op hun gedrag aanspreken? Als je niet weet wat je waarden en je missie zijn. Hoe wil je dan überhaubt mensen leiden?

De stappen naar persoonlijk leiderschap

Stap 1 is je persoonlijke missie definiëren. 

Wat is jouw ding? Wat is jouw 'reden van bestaan'? Waarom ben je hier op aarde? Wat is jouw toegevoegde waarde? Je missie geeft je de richting aan. Met een heldere missie weet je zowel bewust als onbewust wat je moet doen. Om wérkelijk prettig te werken en succes te behalen in je bedrijf en je functie is het van wezenlijk belang dat jouw persoonlijke missie aansluit bij de bedrijfsmissie (zorg dus dat die duidelijk is). Dat geldt uiteraard ook voor je medewerkers. Alleen dan kan de positieve energie stromen en zullen de resultaten komen.

Stap 2 is energiegevende waarden te koesteren.

Managers sturen vaak op 'wat ze niet willen' in plaats van 'wat ze wél willen'. Zonder dat je het weet, kost dit veel negatieve energie. Je raakt er zelf uitgeput van, maar je medewerkers ook. Je gaat namelijk teveel aandacht geven aan het voorkomen van problemen. Je medewerkers snappen niet waar je je druk om maakt: “Hou nou toch eens op met dat gezeur!!”

Om aandacht te geven aan de juiste prioriteiten is het van wezenlijk belang om je waarden positief, benaderend én helder te hebben. Persoonlijke waarden zijn waar we voor stáán. Bedrijfswaarden zijn waar je mensen voor gáán. Ga eens met je mensen om tafel en bespreek wat je belangrijk vindt: Wat zijn jullie waarden?

 


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos