LOA en flow: Wat je wilt is er al

loa en flow

Je hebt vast wel gehoord van de Law of Attraction. Dan weet je ook wel dat verlangen je uit de flow trekt, waardoor je nooit bereikt wat je wilt. Dus laat je verlangen maar los. Dan heb je ook nog weerstand. Dat blokkeert al helemaal dat je niet zult ontvangen wat je wilt. Lastig hoor: Want verlangen en weerstand zitten diep in je verankerd.

Het irritante is dat je wéét dat alles wat je wilt al aanwezig is. Je hoeft het alleen maar te ontvangen. Waar blijft het nou? Dus hoe zit het nou ook al weer? Eerlijk gezegd beheers ik de theorie al jaren, maar begin nu pas écht te begrijpen hoe het werkt. Het zijn de subtiele verschillen die het verschil maken. Ik wil het graag met je delen.

Allereerst is het essentieel om verlangen en weerstand te her-definiëren en helder te maken. Historisch hebben we enorm veel betekenissen en ladingen aan deze woorden gegeven, waardoor het nu zo complex is. De nieuwe definities zijn:

 • Verlangen is het weten dat iets klaar staat om te ontvangen.
 • Weerstand is elke vorm van iets specifiek maken of willen bevatten.
 • Momentum is een stijgende energie. Een soort sneeuwbal effect.

Als je deze definities vergelijkt met hoe we ze normaal gebruiken, zul je mogelijk een fors verschil ontdekken. Met de nieuwe versies komen we tot de volgende stellingen:

 1. Verlangen met veel momentum en belast met weerstand is de basis voor teleurstelling.
 2. Verlangen met weinig momentum en vrij van weerstand is de bron van ongekende mogelijkheden.
 3. Verlangen met veel momentum en vrij van weerstand is een heerlijke flow.

Als ik zeg “laat het verlangen maar los” dan verwijs ik naar de eerste stelling. De grote fout die we maken is dat we het verlangen op onze manier ingevuld willen krijgen. Door het specifiek te maken voeg je weerstand toe aan het verlangen. Als je er dan ook nog eens veel waarde aan hecht, creëer je momentum en kan het alleen maar op een teleurstelling uitlopen.

De juiste aanpak is belachelijk simpel: Je kunt het verlangen benoemen, maar dat hoeft niet eens: Je weet al lang wat het is en dat het voor je klaar staat om te ontvangen. Neem  gewoon iets kleins in gedachten waarvan je makkelijk een goed gevoel krijgt (stelling twee). Je hoeft nu alleen maar dit gevoel zo vaak en intens mogelijk te voelen.

Belangrijk is om geen specifieke eisen te stellen (=weerstand) maar dat je het gewoon laat gebeuren. Zorg dat je alles wat je uit je positieve energie trekt vermijdt. Trek er gewoon eens een paar weken voor uit en kijk wat het met je doet. Leuk is het in ieder geval!

Door aandacht te geven aan het goede gevoel creëer je momentum (stelling drie). Het gevoel wordt vanzelf krachtiger en makkelijker op te roepen. Hierdoor komen er vanzelf nieuwe leuke gevoelens in beeld. Die pak je er gewoon bij. Op een gegeven moment ben je zo gelukkig dat je constant in flow bent en alles vanzelf gaat. Probeer het eens!

In mijn training Zelf-Leiderschap leer je alle finesses om in flow te komen en te blijven. Ik ben nu al blij je dan te ontmoeten. Voel je vrij je plaatsje alvast te reserveren. Of doe eerst eens mijn gratis persoonlijkheidstest; dan weet je hoe jij in flow komt.

Doe de gratis persoonlijkheidstest

 

Reacties (2)

 • anon

  klopt helemaal! zo werkt het inderdaad! :-) de uitdaging is om niet uit de juiste 'concentratie' geslingerd te worden. ik merk vaak bij mezelf: zit ik in een heerlijke flow, loopt alles helemaal naar wens, gebeurt er nog net iets helemaal extra dat me een mega wauw gevoel geeft en dàn... wil ik net dàt zo graag vasthouden, want ZO is het perfect! ... en hoppa, kan ik weer van voor af aan beginnen... :-) maar hoe meer je 'oefent', hoe sneller je de juiste 'concentratie' vindt...

  sep 01, 2014
 • anon

  Dag Jos,

  Ik dans al jaren argentijnse tango en ervaar in die zin vaak flow. Lees nu voor het eerst over LOA, en ik moet zeggen: als dat geen argentijnse tango is, dan weet ik het niet meer!

  Groet, Desiree

  sep 01, 2014
Jos Verheijden

Jos Verheijden:

"Het is mijn missie mensen te inspireren te werken en leven in vrijheid en overvloed. Effectief leren omgaan met onzekerheden en tegenslagen. Dat doe ik via training, coaching en mijn blog".

Lees meer over Jos

 

Zo krijg je
direct meer energie

De Gouden Vraag E-book

Download gratis jouw E-book