De ene coach is de andere niet | Verheijden Consult

De ene coach is de andere niet

de ene coach is de andere niet

Vind jij dat je alles zélf moet kunnen? Dat je het uiteindelijk toch zelf moet doen? Dat je anderen niet mag lastig vallen met jouw problemen? Dat hulp vragen een zwaktebod is? En dat een coach inschakelen zonde van je tijd en geld is? De coaches die willen bewijzen hoe goed ze zijn probeer ik overigens zelf ook te mijden. Die trekken je alleen maar uit je kracht. Dat kan ik zelf ook wel; daar heb ik geen coach voor nodig. Ik ben me gaan afvragen of ik hierin nou zo speciaal ben. Ik ben wel heel gevoelig en ik merk heel snel of het veilig is. Mogelijk maakt me dat wat selectiever en bewuster. Gelukkig heb ik voldoende mensen gevonden waar ik volledig mezelf kan zijn en mijn eigen ding kan doen. Vandaar dat de vraag in me opkwam waar iemand die mij mág coachen aan zal moeten voldoen:

Mijn coach moet zijn eigen proces op orde hebben.

Als iemand iets probeert te vertellen, dan maakt de ander daar zijn eigen beeld bij. Dat is normaal. Van een coach verwacht ik dat hij dat bij zichzelf herkent en dat hij niet vanuit zijn eigen belevingswereld reageert. Dan gaat het om hém en niet om mij. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Mijn coach moet begrijpen wat ik bedoel en waar ik naar toe wil.

Ik vind het belangrijk dat een coach begrijpt wat ik bedoel. Natuurlijk gaat hij dieptevragen stellen en zaken helder maken. Hij heeft zoveel specialistische kennis en ervaring dat hij de juiste vragen stelt. Hij kan me snel naar de kern van mijn coaching-doel leiden.

Mijn coach moet mijn problemen niet voor mij willen oplossen.

Van een coach verwacht ik dat hij míj aan het werk zet. Als de coach zelf aan het werk is, dan vergeet hij dat ik mijn oplossingen zelf wil vinden. Hij hoort me daar effectief naartoe te leiden. De oplossing van iemand anders zal nooit jóuw oplossing zijn.

Mijn coach moet mindfull en oplossingsgericht zijn.

Ik wil mijn gedachten helder kunnen krijgen. De reden om naar een coach te gaan is vaak omdat je er zélf niet meer uitkomt. Soms wil je de ruimte hebben, soms wil je heel gericht met oplossingsgerichte vragen begeleid worden. Dat impliceert dat mijn coach mindfull in het NU is.

Ik probeer zélf, met mildheid, de coach te zijn die ik graag zou willen ontmoeten. Bedenk voor jezelf wat JIJ van een coach verwacht en wie de beste coach voor jou is.


Gratis Live Webinar

Live Webinar

Gratis Live Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen en mensen inspireren om onafhankelijk en vrij te zijn. Ik leer je effectief om te gaan met onzekerheden en tegenslagen. Dat doe ik via mijn coaching, Live Inspiratie Sessies, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos