Missie en Passie zijn essentieel in je business | Verheijden Consult

Missie en Passie zijn essentieel in je business

Laten we eens kijken naar het belang van je persoonlijke missie en passie in jouw business. Vraag je eens af hoe je een combinatie kunt maken van alle dingen die jou energie en scherpte geven en waar je het beste je aandacht over kunt verdelen. Wat is het nut ervan in jouw bedrijf of organisatie als je daar voldoende aandacht aan geeft. Hieronder leer ik je een mooie manier om dit voor mekaar te krijgen. Deze aanpak werkt altijd en overal: Ook in tijden dat het wat lastiger is of het wat moeilijker wordt. Vooral als de stress wat groter wordt, heb je deze aandachtsgebieden hard nodig om overeind te blijven.

Het leven van je missie en je passie. 

In mijn coaching en training gaat het vaak over persoonlijke missie en passie. Uiteraard omdat veel van mijn nieuwe cliënten een burnout hebben en ze hun passie volledig kwijt zijn. De oorzaak is vrijwel altijd dat ze hun persoonlijke missie niet helder hebben en zich laten leiden door de omstandigheden.

Missie

Je missie is wat je hier op aarde komt doen. Jouw reden van bestaan, jouw levenspad ofwel jouw ding. Als je ondernemer of directeur bent, dan is het kennen en leven van je persoonlijke missie essentieel. 

Als je persoonlijke missie overeenkomt met de missie van je bedrijf, dan zit je lekker op je plek. Dan hoef je eigenlijk nooit meer te werken. Je hoeft dan alleen maar je eigen ding te doen. Dan stroomt de energie en dan gaat alles een stuk makkelijker.

Passie

Je passie is waar je energie van krijgt, waar je je bed voor uitspringt en wat je het liefste doet. Veel ondernemers vinden hun passie in hun bedrijf of in de dienst of het product dat ze verkopen. Anderen vinden hun passie in privé activiteiten zoals sporten, hobby's en uitdagingen.

Veel ondernemers hebben een passie voor het ondernemen, het ontwikkelen van nieuwe producten en het vinden van nieuwe markten en klanten. De meeste ondernemers hebben echter niet zoveel zin in het managen van hun organisatie.

Flow

In het ondernemen wil je zoveel mogelijk in de Flow zijn. Dan gaat alles moeiteloos en als vanzelf. Als je heel dicht bij je persoonlijke missie en passie blijft, dan zul je al bijna automatisch in flow komen. Je hoeft namelijk alleen maar dingen te doen die echt bij jou passen. Dat is natuurlijk het ultieme wat je wilt bereiken in je leven en in je bedrijf.

Zakelijke vs persoonlijke missie

Veel van mijn cliënten komen in eerste instantie omdat ze een burnout hebben. Bijna allemaal weten ze niet wat hun persoonlijke missie is. Hun zakelijke missie hebben ze uiteraard wél helder. Die hoort nu eenmaal in het kwaliteitshandboek te staan. 

Door de vermoeidheid zijn ze ook hun passie verloren en zijn ze aan het overleven. Ze zijn de spirit en drive kwijt die ze zo hard nodig hebben om hun bedrijf tot een succes te maken. Het is dus hoogst actueel om terug in flow te komen.

 

 

Kies je voor leven of overleven?

Veel ondernemers willen weer leren hoe ze hun missie kunnen leven. Hoe het is om weer een passie en energie te hebben. Als ik kijk naar de essentie van passie en missie dan is een belangrijk aspect dat je gewoon klaar bent. Dat je alles op orde hebt en dat je voorbereid bent. Dan heb je de ruimte om te genieten van alles wat zich aandient.

Wat ik van veel mensen hoor is dat ze achter de feiten aanhollen. Dat ze proberen om alle ballen in de lucht te houden. Dat ze hun uiterste best doen om iedereen tevreden te houden. Dat kost je veel negatieve energie.

Organisatiestructuur

Veel MKB directeuren groeien met hun bedrijf, maar kunnen die groei zélf niet bijbenen. De organisatie groeit ze boven het hoofd en ze proberen om alles zelf te blijven doen. Alles zelf op te lossen en te regelen zoals ze dat vroeger ook deden. 

Dan krijg je de situatie dat je het niet meer trekt. Je weet wel dat je moet reorganiseren, dat je een organisatiestructuur moet hebben. Maar ja; daar heb je nu geen tijd voor. Je bent vooral bezig met brandjes blussen en overleven... 

Op het moment dat je alles op orde hebt en alles goed geregeld is dan gaat het allemaal wat makkelijker. Dan kun je wat relaxter in je energie en kracht blijven. Dat is wat je wilt en waar veel mensen naar streven. 

Aandachtsgebieden voor flow

Ik heb vier gebieden gedefinieerd maar ik elke dag aandacht aan geef. Waar ik mijn tijd over wil verdelen. Zowel dagelijks, wekelijks als maandelijks. In principe is het handig om de interval kort te houden. Die vier gebieden zijn mentale fitheid, fysieke fitheid, zakelijke fitheid en financiële fitheid. 

Mentale fitheid

Bij mentale fitheid hebben we het vooral over studeren, jezelf blijven ontwikkelen en nieuwe dingen leren. Dagelijks mediteren is heel belangrijk. Maar ook ontspannen en je tijd nemen om sociale contacten te onderhouden. Maar ook werken aan spiritualiteit en emotionele fitheid.

Fysieke fitheid

Bij fysieke fitheid denk ik aan sporten, wandelen en genoeg slapen. Maar ook ontspannen, afstand nemen en gezond eten en drinken. Zorgen voor een gezond gewicht en een lijf dat in staat is om alle uitdagingen aan te gaan en veerkracht heeft.

Zakelijke fitheid

Bij zakelijke fitheid hebben we het over alles op orde hebben, zorgen dat alles klopt, dat je op elk gebied bij bent. Dat je je cijfers kent, dat je marketing en sales ingericht zijn. Maar ook dat je alles op tijd afgewerkt en geordend hebt. Afhankelijk van je tijdsbesef zal jouw uitdaging meer in het begin of meer aan het einde van een periode liggen. 

Financiële fitheid

Bij financiële fitheid hebben we het over mindset en slim omgaan met resources en uitgaven. Dat je weet hoe je een balans en verlies-winst rekening leest. Maar vooral dat je snapt wat er staat en er bedoeld wordt. In Nederland zijn we allemaal in een schaarste mindset opgevoed. We worden gestimuleerd om zoveel mogelijk geld uit te geven. Maar is dat wel zo slim?!

Zet het eerste stapje

Als ik evalueer wat eigenlijk de boodschap van deze blog is, dan is het toch met name om jou te stimuleren om het eerste stapje te zetten. Een stapje in de richting van een toekomst waarin je nog meer gaat genieten van het moment. Waarin je leert om je aandacht te verdelen over alle gebieden die voor jou belangrijk zijn. En waarin je weer nieuwe stapjes zet om verder vooruit te komen.

Uiteraard is het mijn vak, mijn passie en mijn werk om mensen hierbij te ondersteunen. Daarom heb ik het Lead2Flow programma ontwikkeld. In dit programma volg je tweewekelijks een live sessie met andere ondernemers waarin je iedere keer weer een stapje zet. Je ontwikkelt je leiderschap met als doel om nog beter in een flow van moeiteloosheid te komen waarin alles eenvoudig lukt.

Lees meer over Lead2Flow en als je vragen hebt dan bel je me gewoon even. 

 


Gratis Workshop

Gratis Workshop

Gratis Workshop


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos