Voor-, nu en nadelen van leven in het moment

Voor-, nu en nadelen van leven in het moment

Gisteren tegen het einde van een training stelde een deelnemer me een heel interessante vraag: “Vind je het fijn om later nog te horen hoe met ons gaat?” Direct kwam de wedervraag: “Wil je het écht weten?” (met zo’n uitdagend ondertoontje). Helaas wilde ze het graag weten. Omdat ik zo veel mogelijk in het NU probeer te leven kwam er een niet bepaald sociaal wenselijk antwoord. Het antwoord was “NEE”. Nou zijn deelnemers wel gewend aan verrassingen, maar dit was toch echt niet het verwachte antwoord. Iedereen weet namelijk dat ik zeer geïnteresseerd ben ik het wel en wee van deelnemers en cliënten.

Er reed zo’n bus met Japanners door de stad. Het was zo’n reisgezelschap dat in 5 dagen heel Europa wilde zien. Alle passagiers waren gefocussed om foto’s te maken van alles wat voorbij kwam. Behalve één. Na enkele dagen was het een andere passagier opgevallen dat hij geen foto’s maakte. Nieuwsgierig geworden vroeg hij hem: “Vind je het niet mooi? Ben je niet geïnteresseerd? Waarom maak je geen foto’s?” Hij antwoorde: “Nu ik hier ben, vind ik het fijn om NU van deze stad te genieten. Als ik straks in een andere stad ben, dan geniet ik dáár weer van. En als ik straks weer thuis ben, dan geniet ik weer van mijn huis. Als ik me volledig stort op het fotograferen, dan mis ik de essentie van deze stad. Als ik mooie foto’s wil zien, dan kijk ik wel op internet.”

In mijn jonge jaren maakte ik veel bruidsreportages. Fotograferen was mijn hobby, en reportages maken was een heel plezierige bijverdienste. De essentie van dit vak is, dat je steeds het cruciale moment weet vast te leggen. Voor de bruid en bruidegom is dat heel plezierig. Ze kunnen zich volledig aan het moment overgeven en elkaar liefdevol en diep in de ogen kijken. Later kunnen ze dit moment weer terughalen als ze de foto’s bekijken. Als fotograaf ben je op dit moment alleen met (het maken van) de foto bezig. Het interessante is dat je overal voorop staat en er tegelijkertijd níet bij bent.

Bij het geven van sociaal wenselijke antwoorden ga je uit het hier en nu.

Je probeert rekening te houden met de emoties van anderen, je probeert in te vullen wat die ander waarschijnlijk zal bedoelen of je reageert op basis van oude ervaringen. Je bent dus niet in dit moment met die ander bezig, maar met de illusies in je hoofd. Je houdt hiermee oude patronen in stand. Je gaat steeds verder weg van wie je werkelijk bent en wat je werkelijk wilt.

Het doel van de training was om juist díchter bij jezelf te komen. Juist méér in het NU te komen. Dus komen er wel eens verrassende antwoorden…. In een training is dat prima. In het dagelijks leven kan dat wel eens een nadeel zijn. Sommigen vinden het storend als je oprecht in het nu bent en oude patronen doorbreekt.

Ps. Het mag overigens nooit de bedoeling zijn dat je anderen probeert te kwetsen of ‘op te voeden’. Als je die neiging nog hebt, dan ben je UIT het NU: In het NU laat je iedereen in zijn waarde.

Hoe gaat het met je?

De kern van mijn “NEE” was, dat ik op dit specifieke moment geen interesse heb in wat je me later gaat mailen. Hoe het later met je gaat. Of je me überhaupt gaat mailen. Of je me zult missen of nodig zult hebben…. Op dit moment ben ik vooral geïnteresseerd in hoe het NU met je gaat. Dit is namelijk het unieke moment dat we NU samen delen, dat ik een bijdrage kan leveren en dat ik je nóg meer in het hier en nu kan brengen.

En ja hoor: Op het moment dat je me wilt mailen (of hieronder een reply schrijft), dan ben ik op dat moment heel blij met je bericht. Ik kijk er nu al naar uit :)


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos