Motorrijden als metafoor voor het leven

Motorrijden is natuurlijk erg leuk om te doen, maar je leert ook nog eens belangrijke levenslessen. Zo hadden we vorig jaar een driedaagse toertocht met de motorclub naar Duitsland. De eerste dag lekker scheuren en plat door de bocht via België naar de Eiffel gereden. In ons groepje met vier volwassen mannen ging het er heerlijk aan toe. Je voelt je weer zo vrij als een vogeltje en misschien komen de puberstreken wel weer naar boven! De lol zit hem toch in de bochten. En dan vooral de snelle, waar je goed zicht hebt.

Dan 's avonds overnachten met zo'n 60 andere motorrijders en gezellig aan de bar hangen. Lekker kletsen over hoe mooi motorrijden is en hoe prachtig de bochten in de Eiffel zijn. Maar dan de volgende ochtend....... regen!! Op zich kun je je daar wel voor kleden, maar ja….. regen!!! Daar kwamen nog wat oude trauma's naar boven.... regen!!! Vroeger toen ik nog jong was ... en als een echte puber op een veel te snelle motor 'reed' … en ik geen geld had om fatsoenlijke banden te kopen … toen was rijden in de regen net zo iets als rijden op glad ijs. Dat ging wel, maar je moest vooral geen bochten nemen en niet remmen.....

In de Duitse regen en met veel grind en gladde stukken in de Duitse bochten kwamen al die oude trauma's weer vrolijk naar boven. Dan zit je met schrik op de motor en dan begint het.... Ik ging precies doen wat je absoluut niet moet doen. Ik ging heel erg concentreren op de paar meter gladde grindbochten vlak voor mijn motor. Dan wordt de schrik alleen maar erger en bovendien kom je zo de bocht niet heelhuids door.

Het motorrijden wordt zo een hel op aarde. Je ziet alleen nog maar die ellendige spekgladde grindbochten voor je. Er komt geen einde aan. Bij de eerste koffiestop het probleem maar meteen in de groep gegooid. Toen kwamen gelukkig de wijze levenslessen van de andere zeer ervaren motorrijders:

 1. Je beslist vóór de bocht hoe hard je er in gaat.
 2. Als je er toch te hard in gaat, dan gewoon rustig door laten lopen!! Meer kun je namelijk niet doen. Als je remt, vlieg je er uit uit; als je onrustig wordt, vlieg je er uit; als je gas geeft, vlieg je er uit; als je naar de paar meter vóór je kijkt, vlieg je er uit. Het enige dat je kunt doen is gewoon rustig doorgaan en vertrouwen dat het goed gaat.
 3. Blijf gewoon naar het einde van de bocht kijken.
 4. De volgende keer iets rustiger de bocht in gaan.
 5. Genieten van het motorrijden.

Dit zijn nou precies de lessen die je in trainingen persoonlijke ontwikkeling leert:

 1. Kies je doel en ga er voor.
 2. Niet twijfelen en zolang het goed voelt; gewoon doorgaan met je plan.
 3. Houd het eindresultaat steeds voor ogen. Let niet teveel op de dagelijkse problemen.
 4. Corrigeer je aanpak indien bewezen is dat het anders beter zal gaan.
 5. Geniet van het moment en van het leven

In het leven, in management en bij het ondernemen geldt precies hetzelfde principe: Je stelt je doelen vast en je begint er gewoon aan. Ondanks alle kritiek en tegenslagen houd je steeds het eindresultaat voor ogen.

Als je namelijk alleen op de problemen focust, zul je al heel snel het doel uit het oog verliezen. Je blijft dan hangen in je problemen. Je zult je doel nooit halen. Meestal wordt je in je leven met de nodige tegenslagen geconfronteerd. Het verwerken doe je door de vervelende lading er van af te halen. Als je dat niet doet, zul je in toekomstige situaties steeds weer aan die oude situaties herinnerd worden. Je valt dan terug in oud gedrag.

Na de koffiestop heb ik de wijze lessen direct toegepast. Wat blijkt: het werkt! De lol in het motorrijden was meteen weer terug en ondanks de regen toch een fantastische dag gehad.

In je leven zul je hetzelfde effect meemaken. Blijf je richten op wat je werkelijk wilt. Volg je pad en maak zo veel mogelijk plezier. Geniet van alle mooie dingen die je tegenkomt en deel het met andere mensen. Gewoon omdat je het leuk vindt.

Reacties (3)

 • anon

  Motorrijden heeft idd te maken je eigen beslissingen durven nemen. Heel belangrijk in het dagelijks leven en in de file.

  nov 12, 2013
 • anon

  Dit artikel is heel herkenbaar voor mij, eerst was ik met mijn motor bij wat minder weer meteen bezorg en bang om te ridjen. Mijn vriend vertelde me dat ik gewoon moest genieten van mijn leven. Ook is het belangrijk dat je vertrouwd op je gevoel, wanneer je dit allemaal doet zal je merken dat het vanzelf allemaal beter gaat!

  apr 26, 2016
 • anon

  Motor rijden is durven, beslissingen nemen en vertrouwen hebben. rijd zelf al lang genoeg motor en ervaring is ook heel belangrijk.

  nov 24, 2016
Jos Verheijden

Jos Verheijden:

"Het is mijn missie mensen te inspireren te werken en leven in vrijheid en overvloed. Effectief leren omgaan met onzekerheden en tegenslagen. Dat doe ik via training, coaching en mijn blog".

Lees meer over Jos

 

Zo krijg je
direct meer energie

De Gouden Vraag E-book

Download gratis jouw E-book