Burnout? Neem het heft in eigen hand | Verheijden Consult

Burnout? Neem het heft in eigen hand

Neem het heft in eigen hand

Met cliënten die met een burnout bij mij komen maak ik altijd de afspraak dat ze géén grote beslissingen nemen voordat ze helemaal fit zijn. Ik bedoel hiermee: Je baan opzeggen, je bedrijf failliet laten gaan, van je partner scheiden of grote confrontaties opzoeken. De reden dat mensen dit soort stappen willen zetten is om zo snel mogelijk los te komen van de problemen die de burnout veroorzaakt hebben. Dat is zelden de juiste oplossing omdat je jouw problemen gewoon meeneemt naar de volgende situatie. Zinloos dus. Wat wél zin heeft is uit je slachtofferrol komen en het heft in eigen hand nemen.

Als je nog niet in de gaten hebt dat je altijd elke situatie naar je hand kunt zetten, dan heb je nog wat te leren. Als je alleen al naar je werkomgeving kijkt, dan kun je al heel veel doen om de oorzaken van je burnout weg te nemen. Hierbij vier stappen die je zelf kunt zetten:

1: Besef dat jouw ideale baan al klaar ligt

Of je nu directeur, medewerker of ambtenaar bent; je zult een idee gevormd hebben over wat er van je verwacht wordt. Misschien heb je een functieomschrijving waarin vastgelegd is wat je baan inhoudt.

Laat het idee los dat een functieomschrijving de werkelijkheid is. Je doet waarschijnlijk heel iets anders dan wat er exact op papier staat. Je baan is een mix van wat je zelf, je leidinggevenden, collega’s, klanten en P&O ervan verwachten. Dat betekent dat je alle ruimte hebt om jouw baan op jouw favoriete manier in te vullen.

2: Maak heel helder wat je (de-)motiveert

Schrijf eens op wat je leuk vindt in je werk en waar je een hekel aan hebt. De meeste mensen hebben wel helder waar de energie weg loopt, maar snappen nog niet dat ze daar iets aan kunnen doen. Ze blijven zich verzetten en strijd voeren (en raken uiteindelijk burnout).

Veel minder mensen hebben een besef waar ze wél energie van krijgen. De zaken waar je energie van krijgt zijn juist essentieel om in je kracht te komen. Als je alleen nog deze dingen doet, zul je snel fit zijn en uitblinken in je vak. Iedereen zal je waarderen.

3: Kijk naar de positieve kant van je taken

Veel activiteiten zijn saai omdat je niet weet wat het nut ervan is. Als je er anders naar kijkt, kun je bijvoorbeeld ontdekken dat het wegwerken van een stapel aanvragen andere mensen heel gelukkig kan maken. Als je bijvoorbeeld een presentatie moet voorbereiden en daarbij alleen maar aan je spreekangst denkt, zal je het keer op keer uitstellen.

Als je echter kijkt naar het eindresultaat en de complimenten die je krijgt, zal je veel meer gemotiveerd zijn en energie krijgen.

4: Ga doen wat jij en anderen leuk vinden

Vertel aan iedereen die wil luisteren (je baas, collega’s, P&O) wat je leuk vindt aan je werk en dat je daar vanaf nu al je aandacht aan wilt geven. Vertel ook welke onderdelen je wilt delegeren en overdragen. Het interessante is dat taken die jij niet leuk vindt, voor een ander juist bijzonder interessant zijn.

Het is dus belangrijk om te gaan onderhandelen. Zodoende wordt het voor iedereen beter en prettiger. Probeer deze stappen zelf eens toe te passen.

Hulp nodig?

Zit je al zover in een burnout dat je wel wat meer nodig hebt, dan is een professioneel burnout traject de beste aanpak. Neem het heft in eigen hand en zorg dat je de beste burnout coach krijgt die jou weer in je kracht kan helpen. Neem gewoon even contact op.


Gratis Live Webinar

Live Webinar

Gratis Live Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos