Psychologiseren versus NLP-coaching | Verheijden Consult

Psychologiseren versus NLP-coaching

Regelmatig krijg ik de vraag wat het verschil is in aanpak van psychologen en die van mij. Waarom mensen die al jarenlang in therapie zijn, bij mij in enkele sessies definitief van hun problemen verlost zijn. Ben ik dan zo speciaal, of heb ik gewoon een andere aanpak? Ikzelf denk dat het komt door een combinatie van ervaringsdeskundigheid, specialisatie, NLP-coaching en het Oplossingsgericht Werken. Mijn specialisatie in sociale angsten en burnout komt voort uit eigen ervaring. NLP-coaching gaat veel meer uit van mogelijkheden, dan van problemen. Het Oplossingsgericht Werken gaat er van uit dat iedereen alles in zich heeft om succesvol te zijn.

Vorige week had ik een telefoongesprek hierover met iemand die met coaching en training wilde starten. Ik had verteld dat we niet in het verleden gaan wroeten. Maar hij reageerde geheel terecht dat zijn problemen juist in het verleden ontstaan zijn. En dat we daar dus wél aandacht aan moeten geven.

Het punt is, dat je uiteraard de beladen ervaringen uit het verleden moet loslaten. De vraag is HOE je dat doet. Ga je alles weer oprakelen, of laat je het gewoon los? Ben je nieuwsgierig naar de oorzaak of naar de oplossing? Maak je het zwaar, of maak je het luchtig?

Het leven is al complex genoeg

Ik ben er dus een groot voorstander van om het luchtig te houden. Juist door mild te zijn en het eenvoudig te houden, zul je de grootste stappen maken. Het ‘Oplossingsgericht Werken’ is hierop gebaseerd. De resultaten zijn verbluffend. Het is overigens ontwikkeld door twee psychologen die grote twijfels hadden over de effectiviteit van de standaard therapie.

Een dag later kreeg ik een mail van iemand die net begonnen was met coaching. Met haar goedkeuring heb ik hieronder een stukje gekopieerd uit een mail na haar tweede sessie bij mij. Het geeft perfect aan wat ik met bovenstaande bedoel:

“Ik ben verdacht vrolijk deze dagen en (geweldig!…) ik heb al een week geen nachtmerries meer gehad!!! Ik denk veel aan mijn 6-jarige ik en koester dat deel van mij in gedachten als een kostbaar, maar vooral ook nog steeds aanwezig, onderdeel van mij. Stom is dat, maar in het terugkijken denk ik eerlijk gezegd dat de jaren van psychologische “hulp” mij vooral gebracht hebben dat ik aangeleerd heb mijzelf te zien als iemand die beschadigd is (van lichte gebruiksschade tot total loss afhankelijk van bij welke psych je zit), en niet als iemand die “heel” is maar tijdelijk even de boel wat somber in ziet.“

Bij het lezen van dit soort mails (ik krijg er vele met deze strekking) raak ik steeds weer opnieuw geëmotioneerd. Dan voel ik weer de enorme dankbaarheid dat ik dit werk mag doen en zoveel mooie mensen mag ontmoeten. Juist in het contact met andere mensen weet ik weer waarom ik het allemaal doe. Waar ik de energie vandaan haal om me steeds weer op te laden en te groeien in mijn eigen proces.

Houd het dus eenvoudig

Wat ik zelf heel belangrijk vind, is om niets of niemand te geloven. Ook mezelf niet!! Ik neem de persoon heel serieus, maar niet het probleem waar hij nu nog mee zit. Dat laat hij zometeen toch los!! Iedereen vormt namelijk zijn eigen overtuiging van de werkelijkheid. Door dit te accepteren, zul je veel milder met jezelf en anderen omgaan. Dan weet je dat als iemand iets over jou zegt, het slechts zíjn mening is. Dan weet je dat als je beladen ervaringen uit het verleden hebt, dit slechts jouw waarnemingen zijn.

Dan is het voor iedereen veel makkelijker om los te laten. Om onbevangen in het leven te staan. Om te genieten van wat het leven te bieden heeft. Dan maak je pas écht contact. Dan kom je écht bij de kern. Dan presenteert zich automatisch de oplossing. Dat is waar het om gaat!


Gratis Live Webinar

Live Webinar

Gratis Live Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos