Psychologiseren versus NLP-coaching

Regelmatig krijg ik de vraag wat het verschil is in aanpak van psychologen en die van mij. Waarom mensen die al jarenlang in therapie zijn, bij mij in enkele sessies definitief van hun problemen verlost zijn. Ben ik dan zo speciaal, of heb ik gewoon een andere aanpak? Ikzelf denk dat het komt door een combinatie van ervaringsdeskundigheid, specialisatie, NLP-coaching en het Oplossingsgericht Werken. Mijn specialisatie in sociale angsten en burnout komt voort uit eigen ervaring. NLP-coaching gaat veel meer uit van mogelijkheden, dan van problemen. Het Oplossingsgericht Werken gaat er van uit dat iedereen alles in zich heeft om succesvol te zijn.

Vorige week had ik een telefoongesprek hierover met iemand die met coaching en training wilde starten. Ik had verteld dat we niet in het verleden gaan wroeten. Maar hij reageerde geheel terecht dat zijn problemen juist in het verleden ontstaan zijn. En dat we daar dus wél aandacht aan moeten geven.

Het punt is, dat je uiteraard de beladen ervaringen uit het verleden moet loslaten. De vraag is HOE je dat doet. Ga je alles weer oprakelen, of laat je het gewoon los? Ben je nieuwsgierig naar de oorzaak of naar de oplossing? Maak je het zwaar, of maak je het luchtig?

Het leven is al complex genoeg

Ik ben er dus een groot voorstander van om het luchtig te houden. Juist door mild te zijn en het eenvoudig te houden, zul je de grootste stappen maken. Het ‘Oplossingsgericht Werken’ is hierop gebaseerd. De resultaten zijn verbluffend. Het is overigens ontwikkeld door twee psychologen die grote twijfels hadden over de effectiviteit van de standaard therapie.

Een dag later kreeg ik een mail van iemand die net begonnen was met coaching. Met haar goedkeuring heb ik hieronder een stukje gekopieerd uit een mail na haar tweede sessie bij mij. Het geeft perfect aan wat ik met bovenstaande bedoel:

“Ik ben verdacht vrolijk deze dagen en (geweldig!…) ik heb al een week geen nachtmerries meer gehad!!! Ik denk veel aan mijn 6-jarige ik en koester dat deel van mij in gedachten als een kostbaar, maar vooral ook nog steeds aanwezig, onderdeel van mij. Stom is dat, maar in het terugkijken denk ik eerlijk gezegd dat de jaren van psychologische “hulp” mij vooral gebracht hebben dat ik aangeleerd heb mijzelf te zien als iemand die beschadigd is (van lichte gebruiksschade tot total loss afhankelijk van bij welke psych je zit), en niet als iemand die “heel” is maar tijdelijk even de boel wat somber in ziet.“

Bij het lezen van dit soort mails (ik krijg er vele met deze strekking) raak ik steeds weer opnieuw geëmotioneerd. Dan voel ik weer de enorme dankbaarheid dat ik dit werk mag doen en zoveel mooie mensen mag ontmoeten. Juist in het contact met andere mensen weet ik weer waarom ik het allemaal doe. Waar ik de energie vandaan haal om me steeds weer op te laden en te groeien in mijn eigen proces.

Houd het dus eenvoudig

Wat ik zelf heel belangrijk vind, is om niets of niemand te geloven. Ook mezelf niet!! Ik neem de persoon heel serieus, maar niet het probleem waar hij nu nog mee zit. Dat laat hij zometeen toch los!! Iedereen vormt namelijk zijn eigen overtuiging van de werkelijkheid. Door dit te accepteren, zul je veel milder met jezelf en anderen omgaan. Dan weet je dat als iemand iets over jou zegt, het slechts zíjn mening is. Dan weet je dat als je beladen ervaringen uit het verleden hebt, dit slechts jouw waarnemingen zijn.

Dan is het voor iedereen veel makkelijker om los te laten. Om onbevangen in het leven te staan. Om te genieten van wat het leven te bieden heeft. Dan maak je pas écht contact. Dan kom je écht bij de kern. Dan presenteert zich automatisch de oplossing. Dat is waar het om gaat!

Reacties (3)

 • anon

  Beste Jos,
  Ik wil je even bedanken voor de prettige mailing die ik telkens mag ontvangen van jou. Ik ben zelf net gestart met een coaching praktijk voor jonge moeders. Na de kraamtijd vallen veel vrouwen van hun roze wolk en ervaren gevoelens van eenzaamheid en onzekerheid. Door hier op in te springen in de vorm van begeleiding hoop ik een depressie voor te blijven. ( tenzij er medicijnen nodig zijn) dan verwijs ik uiteraard door. Misschien wil je eens een keer op mijn website kijken, ben benieuwd naar je feedback.
  Hartelijke groeten,
  Djoke ten Kate

  feb 28, 2012
 • anon

  Beste Jos,
  Al een tijdje lees ik erg aandachtig je blogs. Ik vind ze erg fijn om te lezen. Heel toegankelijk, heel dagelijks (in heel positieve zin!).
  In dit stuk heb je mijn nieuwsgierigheid toch wel erg gewekt met de laatste twee alinea’s. Als je nog een onderwerp zoekt voor een volgend blog, is dit een uitnodiging!
  Dank voor de mooie woorden,
  Anke

  feb 28, 2012
 • anon

  Beste Jos,
  Fijn om dit stuk te lezen, en mij uit het hart gegrepen. Laatst bedacht ik mij, in dit verband, het volgende naar aanleiding van de diagnose (Borderline) die ooit bij mij is gesteld: “Je bent geen borderliner. Borderline is de beschrijving van een bepaald gedrag wat je vertoont”. Dat gedrag kan ook zijn oorzaak vinden in heel andere dingen, zoals stress, gebrek aan controle of juist teveel controle, het proberen een veiligheid te vinden etc.

  Jouw aanpak, waarmee ik al heb mogen kennismaken, laat mij zien dat ik zoveel meer ben dan al die ettiketjes die iedereen maar op je wil plakken. Meer dan ‘iemand met een burnout’. Het benoemen van het probleem (psychologiseren) is vooral nuttig voor anderen. Zelf heb je er niet zo veel aan. Immers, met het benoemen van het probleem los je het probleem niet op! Het probleem oplossen begint in feite het idee loslaten dat je een probleem hebt. Je bent gewoon wie je bent, op dit moment. Morgen is het weer anders.

  Ik heb zelf nog een ontdekkingsreis voor de boeg in jouw groepstraining persoonlijk leiderschap, en kijk daar erg naar uit.
  Heel veel dank weer voor deze blog. Meira

  feb 28, 2012
Jos Verheijden

Jos Verheijden:

"Het is mijn missie mensen te inspireren te werken en leven in vrijheid en overvloed. Effectief leren omgaan met onzekerheden en tegenslagen. Dat doe ik via training, coaching en mijn blog".

Lees meer over Jos

 

Zo krijg je
direct meer energie

De Gouden Vraag E-book

Download gratis jouw E-book