Ondernemerschap in het MKB familiebedrijf

Ondernemerschap in het MKB familiebedrijf

ondernemerschap

Als ondernemer in het MKB heb je het best lastig in de huidige economische situatie. Waarschijnlijk ben je goed opgeleid in je vak en had je een helder doel voor ogen toen je begon. En vooral economische voorspoed... Maar ja; dan komt er zomaar een crisis tussendoor. In economische voorspoed kan iedereen wel een bedrijf leiden. In een crisis is dat wel even anders. Dan komt het aan op puur ondernemerschap. Dan moet je over perfecte communicatieve vaardigheden beschikken. Je medewerkers optimaal kunnen motiveren. Creatief blijven. Je persoonlijke en zakelijke missie kraakhelder hebben. Evenals je persoonlijke SWOT-analyse.

Bedrijfsopvolgers hebben het moeilijker dan de rest

Een speciale groep MKB ondernemers heeft het vaak nog moeilijker: de bedrijfsopvolger in een familiebedrijf! De reden is dat ze vaak niet tegen de ervaring van hun ouders opgewassen zijn. Die weten meestal heel precies wat ze wel en niet willen. Die hebben alle fases van het bedrijf al doorlopen. Hebben alle pieken en dalen al meegemaakt. Het bedrijf vanuit niets opgebouwd en daar hun leven aan gewijd. Hierdoor is hun band met het bedrijf, de klanten en leveranciers zo sterk dat ze het niet los kunnen laten.

Veel bedrijfsopvolgers in een familiebedrijf hebben al een zware jeugd gehad. Ouders waren zo druk met het bedrijf, klanten en leveranciers dat er weinig tijd en aandacht voor de kinderen was. Veel kinderen in een familiebedrijf hebben de warmte en gezelligheid van een ‘normaal’ gezin gemist. Vaak worstelen ze al op vroege leeftijd met burnout symptomen en hebben moeite om bij hun eigen gevoel te komen. Het is dan ook niet vreemd dat veel van mijn cliënten uit een familiebedrijf komen.

Je zult je eigen pad moeten vinden

Als bedrijfsopvolger moet je onder complexe omstandigheden je eigen plek zien te vinden. Je moet loskomen van de dominantie van je ouders die tegelijk ook je baas zijn/waren. Je moet je eigen ondernemerschap ontwikkelen en je eigen pad ontdekken.

Ze zeggen wel dat het eenzaam is aan de top. Voor directeuren van een familiebedrijf geldt dat vaak extra. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor het bedrijf, maar ook voor het familiekapitaal dat in het bedrijf zit. Het pensioen van je ouders, maar ook de erfenis van je broers, zussen en kinderen.

Eigenlijk best wel knap dat je dit allemaal trekt en jezelf staande houdt in deze complexe situatie. Maar ja; vaak heb je geen keuze. En dat is nou net de meest voorkomende oorzaak van stress. Dus tijd om weer eens in jezelf te investeren. Maar ja; daar heb je nu geen tijd voor. Het is crisis en het werk moet af…. (zucht).

Ik liep laatst door het bos en zag een houthakker bezig een boom om te zagen. Hij werkte zich volledig in het zweet, de blaren stonden op zijn handen en hij zag er uitgeput uit. Ik zag van een afstand dat hij niets opschoot. Nou ben ik geen houthakker, maar ik zag wel dat zijn zaag hartstikke bot was. Dus ik loop naar de man toe en zeg hem dat hij beter zijn zaag kan slijpen. “Ja dat weet ik zegt de houthakker, maar daar heb ik nu geen tijd voor… laat me maar mijn gang gaan”.

Je hoeft het niet alleen te doen!

Als je als directeur denkt dat je alles alleen moet doen, dan ben je al te ver gegaan. Dan wordt het tijd om eens rustig te gaan zitten en te beslissen wat je nu het beste kunt doen om weer in je kracht te komen. Ondernemers die dit al eerder gedaan hebben zullen je bevestigen dat je daar in je eentje niet uit komt: Dat doe je samen met anderen.

Om die reden volgen veel directeuren en bedrijfsopvolgers een combinatie van coaching en training waarin we het beste van het beste combineren om volledig in je kracht en leiderschap te komen. Om te groeien in je communicatie, overtuigingskracht en ondernemerschap. Om weer volledig in lijn te komen met wie je bent en wat jouw persoonlijke en zakelijke pad is. Samen met anderen.


Gratis Live Webinar

Live Webinar

Gratis Live Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos