Ontmanagen of onmanagen? | Verheijden Consult

Ontmanagen of onmanagen?

Ontmanagen of onmanagen?

In alarmerende berichtgevingen lezen we dat de wereld drastisch gaat veranderen: Er zullen veel banen overbodig worden. Veel routinematige of reproduceerbare werkzaamheden zullen door robots en computers overgenomen worden. Spannend hoor! Wat mij vooral interesseert is de ophef hierover: Alsof dit iets nieuws is. Deze boodschap is immers van alle tijden. Denk bijvoorbeeld aan de industriële revolutie en de invoering van kantoorautomatisering. Het is slechts het bewijs dat de wereld en de maatschappij constant veranderen en dat mensen veranderen nog steeds spannend vinden. Best interessant dat als altijd alles verandert, dat we veranderen dan toch spannend kunnen vinden!

Wat de laatste jaren steeds duidelijker wordt is dat een bepaalde beroepsgroep de dans probeert te ontspringen: De managers! Dat is natuurlijk logisch want managers zijn net mensen: Die vinden (net als alle andere mensen) dat er iets moet veranderen, vooral als het niet over hen zelf gaat. De meeste managers willen graag de verandering van anderen managen. Ze kunnen ook nog prima aantonen dat dit hard nodig is.

Het is tijd om organisaties te ontmanagen; of is het eigenlijk onmanagen?

De term ontmanagen is tricky! Want ‘ont-‘ kan zowel betekenen dat je iets verwijdert, maar ook dat je iets begint. Ontvetten betekent dat je vet verwijdert. Maar ontdooien betekent dat je begint met dooien. Ontdooien zou in de eerste betekenis dus eigenlijk ontvriezen moeten heten. En ontvetten zou in de tweede betekenis eigenlijk ontschoonmaken moeten heten.

En zo ont(!)springt de manager de dans: Die zal deze discussie wel even opstarten, en tegelijk zelf buiten schot blijven! Daarom vind ik onmanagen een betere term. ‘On-‘ heeft een vrij eenduidige betekenis: Het betekent ‘zonder’ of ‘niet’. Dus een onmanager zal niet managen en geen manager zijn. Dat is iemand die medewerkers in hun kracht zet en zichzelf als manager overbodig maakt. Nou is er volgens mij niets mis met een manager; zolang hij maar niet in de weg loopt en uitsluitend anderen faciliteert.

Persoonlijk vind ik dat managen en coachen veel op elkaar lijken.

Vroeger als manager was ik al bezig om mezelf overbodig te maken. Ik was er van overtuigd dat mensen zélf wisten wat het beste was. Mijn collega MT-leden begrepen dit toen al niet. Nu als personal coach is het zelfs mijn vak mezelf overbodig te maken. Ik ben er namelijk nog steeds van overtuigd dat mensen zelf weten wat het beste voor hen is.

Wat ik als coach doe, is je kort ondersteunen bij de problemen waar je zelf niet uitkomt. Vervolgens leer ik je hoe je jouw leiderschap ontwikkelt. Dan kun je zelfstandig verder op de manier die het best bij jou past. Hoe zou het voor jou (als manager of ondernemer) zijn, als je dit in jouw leven ook zo zou doen? Wat zou dit jóu, je medewerkers en je bedrijf opleveren?


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos