Ontmanagen of onmanagen?

Ontmanagen of onmanagen?

In alarmerende berichtgevingen lezen we dat de wereld drastisch gaat veranderen: Er zullen veel banen overbodig worden. Veel routinematige of reproduceerbare werkzaamheden zullen door robots en computers overgenomen worden. Spannend hoor! Wat mij vooral interesseert is de ophef hierover: Alsof dit iets nieuws is. Deze boodschap is immers van alle tijden. Denk bijvoorbeeld aan de industriële revolutie en de invoering van kantoorautomatisering. Het is slechts het bewijs dat de wereld en de maatschappij constant veranderen en dat mensen veranderen nog steeds spannend vinden. Best interessant dat als altijd alles verandert, dat we veranderen dan toch spannend kunnen vinden!

Wat de laatste jaren steeds duidelijker wordt is dat een bepaalde beroepsgroep de dans probeert te ontspringen: De managers! Dat is natuurlijk logisch want managers zijn net mensen: Die vinden (net als alle andere mensen) dat er iets moet veranderen, vooral als het niet over hen zelf gaat. De meeste managers willen graag de verandering van anderen managen. Ze kunnen ook nog prima aantonen dat dit hard nodig is.

Het is tijd om organisaties te ontmanagen.
Of is het eigenlijk onmanagen?

De term ontmanagen is tricky! Want ‘ont-‘ kan zowel betekenen dat je iets verwijdert, maar ook dat je iets begint. Ontvetten betekent dat je vet verwijdert. Maar ontdooien betekent dat je begint met dooien. Ontdooien zou in de eerste betekenis dus eigenlijk ontvriezen moeten heten. En ontvetten zou in de tweede betekenis eigenlijk ontschoonmaken moeten heten.

En zo ont(!)springt de manager de dans: Die zal deze discussie wel even opstarten, en tegelijk zelf buiten schot blijven! Daarom vind ik onmanagen een betere term. ‘On-‘ heeft een vrij eenduidige betekenis: Het betekent ‘zonder’ of ‘niet’. Dus een onmanager zal niet managen en geen manager zijn. Dat is iemand die medewerkers in hun kracht zet en zichzelf als manager overbodig maakt. Nou is er volgens mij niets mis met een manager; zolang hij maar niet in de weg loopt en uitsluitend anderen faciliteert.

Persoonlijk vind ik dat managen en coachen veel op elkaar lijken. Vroeger als manager was ik al bezig om mezelf overbodig te maken. Ik was er van overtuigd dat mensen zélf wisten wat het beste was. Mijn collega MT-leden begrepen dit toen al niet. Nu als personal coach is het zelfs mijn vak mezelf overbodig te maken. Ik ben er namelijk nog steeds van overtuigd dat mensen zelf weten wat het beste voor hen is.

Wat ik als coach doe, is je kort ondersteunen bij de problemen waar je zelf niet uitkomt. Vervolgens leer ik je hoe je jouw zelf-leiderschap ontwikkelt. Dan kun je zelfstandig verder op de manier die het best bij jou past. Hoe zou het voor jou (als manager of ondernemer) zijn, als je dit in jouw leven ook zo zou doen? Wat zou dit jóu, je medewerkers en je bedrijf opleveren?

Bekijk de training Zelf-Leiderschap

 

Reacties (5)

 • anon

  Beste Jos

  Wat een prachtig artikel.

  Ik voel me af en toe ook een D on Quichot, als Cervant(es) leader.

  Ik vraag vaak "mag het een on sje meer zijn" als krui(deni(er).

  Have nice day!

  Hartelijke groet,
  Lex

  mei 18, 2015
 • anon

  Zoals in de "onderwerp titel" dacht ik meteen aan het verhaaltje in onderstaande link. Misschien zelfs ooit door jou onder mijn aandacht gebracht. Het is in ieder een verhaal waar ik - tijdens werkzaamheden bij veel verschillende werkgevers - nog vaak (heel vaak :P) aan heb moeten denken.

  mei 18, 2015
 • anon

  Hierbij het verhaal:

  plaatje

  mei 18, 2015
 • anon

  Zie ook de VPRO Tegenlicht aflevering "Het einde van de manager"!

  mei 18, 2015
 • anon

  Zoek eens op het internet op Decentralized/Digital Autonomous Corporations (DACs). Er zijn mensen bezig na te denken over het automatiseren van complete bedrijfs-processen. De technieken die daarvoor nodig zijn bevinden zich nog maar in een vroeg stadium, maar het is wel iets wat de komende 10 a 20 jaar werkelijkheid zou kunnen worden.

  Je kunt dan de situatie krijgen dat, als jij iets kunt dat een computer (nog) niet goed kan, jij gaat werken in dienst van een computersysteem, dat jou betaalt voor je werk. Ik weet niet of ik blij word van zo'n ontwikkeling, maar het hoort wel tot de mogelijkheden, en het bewijst dat de managers-functie niet onkwetsbaar is voor automatisering.

  Misschien wordt in zo'n toekomst de manager als "coach" juist wel belangrijker.

  mei 31, 2015
Jos Verheijden

Jos Verheijden:

"Het is mijn missie mensen te inspireren te werken en leven in vrijheid en overvloed. Effectief leren omgaan met onzekerheden en tegenslagen. Dat doe ik via training, coaching en mijn blog".

Lees meer over Jos

 

Zo krijg je
direct meer energie

De Gouden Vraag E-book

Download gratis jouw E-book