Onzinnige campagne tegen pesten | Verheijden Consult

Onzinnige campagne tegen pesten

Onzinnige campagne tegen pesten

Sommige mensen leren het nooit: Vandaag is er wederom een onzinnige campagne tegen pesten gestart. Door een minister nog wel! Die een half miljoen euro ruggensteun geeft om pestgedrag aan te wakkeren. Hoe vaak moeten we nog herhalen dat elke strijd tegen ‘iets’ ervoor zorgt dat je het tegenovergestelde bereikt van wat je wilt bereiken. De enige oplossing is om te werken aan wat je wél wilt. Zal ik het nog eens herhalen:

De enige oplossing is om te werken aan wat je wél wilt.

Pesten is van alle tijden en van alle leeftijden. Het zal van nature wel een soort primitief groepsgedrag zijn. Een soort overlevingsgedrag, natuurlijke selectie of het aanbrengen van een soort ordening in een groep. Sociologen en biologen zullen hier best wel een antwoord op hebben.

Het is opmerkelijk dat er altijd iemand begint met pesten en dat de rest van de groep dan aansluit. Is het ‘Follow the leader’ of is de rest bang om zelf gepest te worden? Of is het leedvermaak? Tegelijk is het opmerkelijk dat er altijd iemand is die gepest wordt en de pineut is: 

Het slachtoffer.

En dat is nou precies waar de schoen knelt: Alle campagnes tegen pesten stigmatiseren de slachtoffers. We moeten de ‘kneusjes’ beschermen tegen die vervelende pesters: De ‘kneusjes’ kunnen niet voor zichzelf opkomen, dus zullen wij die pesters wel eens vertellen dat ze dat niet meer mogen doen. Dat ze rekening moeten houden met de gevoelens van die arme mensen. Wat een gelul.

In mijn coachingpraktijk zie ik regelmatig mensen (ondernemers, directeuren, artsen, managers, professionals, enz, enz) die vroeger gepest werden of die nog steeds gepest worden. Ik zie de dramatische gevolgen van pesten. Ik zie dat levens compleet in puin liggen door pesten. Maar wat ik níet zie zijn kneusjes!! Ik zie gewoon heel normale mensen.

Er is NIETS mis met mensen die gepest werden/worden.
Het enige is dat ze iets gemist hebben in hun opvoeding.

Ze missen een stukje weerbaarheid, geloof in eigen kunnen, speelsheid, reactiesnelheid, overtuigingskracht, ondersteuning, geborgenheid, veiligheid of persoonlijke kracht en leiderschap.

En zal ik eens een geheimpje vertellen:

Dat zijn precies de zaken die pesters ook missen!!! Er is  nauwelijks verschil tussen pesters en gepesten. Misschien is dat wel de reden waarom ze elkaar opzoeken! Het zijn een soort zielsverwanten die van elkaar willen leren. Het enige verschil dat ik zie, is dat pesters sneller loslaten en gepesten langer met problemen blijven rondlopen.

Laten we dus beginnen om zowel de pesters als de gepesten als normale mensen te zien die nog iets te leren hebben. Laten we beginnen te leren om lekkerder in ons vel te komen. Laten we leren trauma's los te laten. Laten we leren om meer persoonlijke kracht te ontwikkelen. Te groeien in zelf-leiderschap. Of weet je wat: Zet nu de eerste stap en ga eerst aan jezélf werken.


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos