Je licht alleen dat op wat je wilt zien

Wie kent een oplichter?

Je kunt bepaalde details juist oplichten of juist verdoezelen. Dat is wat een mentalist, een goochelaar en een fotograaf doen. Ze leiden je aandacht naar bepaalde details door ze op te lichten, terwijl ze ondertussen iets anders verdoezelen. Dat verdoezelen is wel te zien, maar je ziet het gewoon niet (totdat iemand je er op wijst). Dit is misschien wel de aller belangrijkste les die je kunt leren. Je doet het altijd. Je licht constant bepaalde details op, terwijl je andere aspecten niet ziet.

Is dat erg?

Nou; bij een mooie goochelshow is het heel vermakelijk. Maar als je een criminele oplichter gelooft, is het heel vervelend. Nog erger is het als je jezelf sociale angsten toedicht, als je bijvoorbeeld spreekangst hebt. Dan heb je er pas écht last van.

En jammer, want je hoeft alleen maar anders te kijken en het leven lacht je weer toe. Dus: Wat wil je zien? Hoe wil je jezelf voelen? Ik zal het zo meteen uitleggen, maar kijk eerst eens heel geconcentreerd naar dit filmpje (je moet tellen hoeveel keer de spelers met een wit shirt de bal overspelen):


In mijn trainingen begin ik altijd als eerste het Zelf-Leiderschap Model toe te lichten. Als je dit model een beetje snapt, dan weet je al dat alles mogelijk is op het moment dat jij het (weer) kunt zien. Alles wat jij kunt bedenken zal realiteit worden. Dus als jij bedenkt dat je spreekangst hebt, dan zal dat ook zo voelen. Als je denkt dat je een geweldig spreker bent, dan zal dat zo voelen. Dus wie kent een oplichter? Wie houdt nou wie voor de gek?

Iedereen liegt, maar dat geeft niets, want niemand luistert

Je hecht de meeste waarde aan de betekenis die jij ergens aan geeft. Je ziet in een situatie alleen wat je kunt (wilt) zien. Je luistert nooit écht naar wat iemand zegt. Je hoort immers alleen wat je wilt of kunt horen. Je vertelt alleen de details die jij wilt (kunt) vertellen. Met andere woorden: Je licht zelf de juiste betekenis op. Dus wie kent een oplichter?

Het punt is dat je je eigen beeld van je omgeving vormt.

Je kunt alleen maar zien wat jíj er van maakt. Als iemand anders je op een ander aspect wijst (en je bent bereid om te kijken) dan zullen je problemen (zoals sociale angsten) als sneeuw voor de zon verdwijnen. 

Heel vaak komt dan de vraag: "Maar dan houd ik me toch voor de gek?" Ja dat klopt. Maar het punt is dat je dat áltijd doet. Je kunt slechts een beperkt aantal details oplichten, zien, horen, voelen (denk aan het filmpje). Maar als je jezelf dan toch altijd voor de gek houdt, dan maakt het dus niet uit of je jezelf slecht of goed voelt in een situatie. Dan zou ikzelf kiezen voor het fijnste gevoel!!!

Werkt dat altijd? Ja en nee. 

Als je in staat bent om per direct de grote slag te maken, dan werkt het meteen. Helaas zitten we nogal vast in oude patronen en overtuigingen, waardoor het ietsje langer duurt. Maar uiteindelijk ga je het zien en zijn je sociale angsten weg. Kijk maar eens naar het plaatje hiernaast. Zie je een oude vrouw of een jonge vrouw? Of kun je ze afwisselend zien? Hetzelfde plaatje; een andere betekenis!

Binnen het Oplossingsgericht Werken maak ik veelvuldig gebruik van het zogenaamde herkaderen. Je gaat heel anders tegen een probleem aankijken. Liefst op een manier dat het geen probleem meer is. Je gaat je onderbewuste leren om vanaf nu anders naar een situatie te kijken. Je gaat er energie uit halen. Je wordt krachtiger en vrijer. Want dit kun je óók. Dit ben je óók. En dan ben je nu klaar!!


Anderen vinden deze artikelen ook interessant

Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos