Ouder van gescheiden kind | Verheijden Consult

Ouder van gescheiden kind

Scheiden is over het algemeen niet echt heel prettig. Niet voor de kinderen. Niet voor de ouders. Vorige week schreef ik over de problemen van kinderen van gescheiden ouders. Maar wat heb je als ouder nou te doen en te laten als je gaat scheiden? Je kinderen zijn immers een belangrijke speler in het scheidingsproces. Zij worden ook gescheiden. Kinderen worden uit liefde geboren. Ouders hebben de biologische behoefte om optimaal voor hun kinderen te zorgen. Hoe kan het dan, dat ze hun kinderen bij een echtscheiding met zoveel trauma’s opzadelen?

Wat heb je als scheidende ouder te doen en te laten?

Ik schrijf dit artikel weer vanuit de theorie van het Systemisch Werken. Dat geeft perfecte handvatten hoe je binnen een gezin op een diepere laag met elkaar omgaat.

Binnen een gezin gelden een drietal basiswetten. Dat zijn de wetten van binding, volgorde en geven/nemen. Als die wetten worden nageleefd, dan zal de energie optimaal stromen en kan iedereen ontspannen en veilig zijn eigen ding doen. Als die wetten niet worden nageleefd, zal er door iemand in het gezin een nieuwe balans gezocht worden.

Het vinden van een gezonde balans is de taak van de ouders. Dit klinkt heel simpel en dat is het ook. Ouders hebben de oertaak om er voor zorgen dat iedereen in het gezin zijn eigen plek heeft, dat iedereen mee mag doen, zijn zegje mag doen, dat helder is wie de ouder is en wie het kind, dat helder is wie het oudste kind is en wie de jongste. Daarnaast is het heel belangrijk dat ouders geven en kinderen aannemen. De ouders zijn de grote; de kinderen zijn de kleine. Die verhouding is van het grootste belang.

Maar ja; dan zijn er echtelijke conflicten, is één van de partners plotseling verliefd op een ander, heb je geen zin of tijd om energie in je relatie te stoppen, vind je dat je ook nog recht op een eigen leven hebt, dat je kinderen je leven domineren. Uiteindelijk komt er een echtscheiding. Dan stort je wereld plotseling volledig in. Dan heb je alle energie voor jezelf nodig. Toch!?

Maar dan beginnen je kinderen ook nog eens in opstand te komen. Gaan ze slechte cijfers halen op school. Gaan ze drugs gebruiken. Foute vrienden opzoeken. Gaan ze je tegenwerken. Prachtig!! Ja inderdaad: prachtig.

Als ze op deze manier reageren, dan komt het helemaal goed met je kinderen.

Je kinderen geven je dan het hele duidelijke signaal dat JIJ degene bent die de balans moet herstellen. Dat JIJ de ouder bent. Dat ze je nodig hebben als ouder. Kinderen willen gewoon een lekker relaxed leven met twee liefhebbende ouders in een veilige omgeving. Voor jou is dit het signaal om je weer bij elkaar te rapen en weer terug te gaan in je ouderrol. Neem je tijd, maar zorg dat je het binnen enkele maanden weer op de rit hebt.

Maar dan zijn er ook kinderen die plotseling heel zorgzaam worden, die je gaan knuffelen, gaan troosten. Uit zichzelf gaan afwassen, het gras maaien, hun kamer opruimen. Gedrag waar je als ouder helemaal gelukkig van wordt. Dat je dochter je vriendin wordt waar je lekker bij kunt uithuilen. Of je zoon die zo sterk is en je ondersteunt in je ellende.

Als ze op deze manier reageren (en jij het toelaat) dan is het FOUTE BOEL. Dan moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. Dan gaan je kinderen namelijk volledig van hun plek af. Dan nemen ze jouw ouderrol over. Als je dat niet snel doorbreekt , zullen ze daar de rest van hun leven last van hebben. Je kind probeert dan op een onnatuurlijke manier de balans te herstellen. Dat lukt niet, hoort niet en werkt niet. Dat is niet erg voor een paar weken, maar dan moet het stoppen.

Het grote dilemma is dat het wel heel goed uitkomt, zo’n lieve kinderen.

Dan kun jij lekker in je ellende blijven hangen, hoef je je eigen problemen niet aan te pakken. Jezelf niet bij elkaar te schrapen en weer door te gaan. Sorry voor mijn duidelijke taal, maar als ouder heb je nou eenmaal de taak om voor je kinderen te zorgen. Neem die taak weer zo snel mogelijk terug.

Als je dit zelf niet voor elkaar krijgt, dan zijn er ontelbaar vele hulpverleners die je kunnen ondersteunen. Denk aan professionals als huisartsen, psychologen, systeem therapeuten, maatschappelijk werk, mediators, coaches, trainers. Maar ook familie, vrienden, buren, praatgroepen. Maak gebruik van deze mensen. Ze zijn er voor jou.

Gun je kinderen hun plek als kind en laat ze binnen de ontstane situatie zo veilig en vertrouwd mogelijk in hun eigen rol opgroeien. Zo zijn ze later in staat om in hun eigen gezin hun taak als ouder goed in te vullen. Jij bent het voorbeeld voor je kinderen.


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos