Overspannen of burnout | zo ben je snel weer fit | Verheijden Consult

Ben je overspannen of burnout?

Overspannen of burnout

Om overspannen of burnout te worden, moet je langdurig over je grenzen heen gaan. Je krijgt last van vermoeidheid, concentratieproblemen en lichamelijke klachten. Maar hoe weet je nou of je overspannen bent of een burnout hebt? Hoe weet je nou of je rust moet nemen en je serieus zorgen maken, of dat je gewoon door kunt gaan op de oude voet? Sommige specialisten zeggen dat burnout en overspannen hetzelfde zijn. In beide gevallen ben je namelijk erg moe en uitgeput. De aanpak om weer fit te worden is echter heel anders. Daarom kijk ik zelf vooral naar de achterliggende oorzaken van overspannenheid en burnout. Daarin is een wezenlijk verschil te zien.

Wat is overspannen?

Je wordt pas overspannen als de spanning een tijdlang te hoog is.
Dat kan zijn door specifieke problemen in het werk, je relatie of je gezondheid. Mogelijk voel je een vorm van reddeloosheid. Je verliest het overzicht en de grip op de situatie. Vervolgens raak je in de stress. Als je te lang doorgaat, raak je overspannen.

Oorzaken van overspannenheid

Het typische van overspannenheid is, dat je vaak een combinatie van oorzaken nodig hebt om overspannen te worden. Problemen waar je overspannen van kunt worden zijn:

  • overspannen verwachtingen op het werk
  • onzekerheid en stress bij reorganisaties op het werk
  • overlijden of ziekte van dierbaren en de daaraan gekoppelde zorg
  • een combinatie van een drukke baan en bijvoorbeeld een verbouwing thuis

Als je overspannen bent, zijn de gevolgen vaak wel te overzien. Na een paar weken rust en afstand nemen, zul je wel weer fit zijn. Echter; als de problemen maar blijven stapelen, zul je wat bewuster afstand moeten leren nemen. Anders ga je er aan onderdoor.

Lees meer over de aanpak van overspannenheid...

Wat is burnout?

Een burnout krijg je alleen als je langdurig en ver over je grenzen heen gaat.
Je moet jarenlang structureel alle symptomen negeren. Als je eenmaal in een burnout zit, dan herken je dit aan meerdere burnout symptomen. Het kan zijn dat een incident of situatie de druppel is die de emmer doet overlopen. Maar de basis was al gelegd. De oorzaken van een burnout zitten in je persoonlijkheid:

  • te perfectionistisch; streven om alles perfect uit te voeren
  • alles en iedereen onder controle willen houden
  • te loyaal zijn aan mensen of situaties die het niet verdienen
  • jezelf overal verantwoordelijk voor voelen en alles op je nek nemen

De oorzaken van burn-out

Het typische van een burn-out is, dat het vaak aan het werk wordt toegeschreven. Dat is, anders dan bij overspannenheid, niet zo. Het werk (of de omgeving) zorgen er slechts voor dat jouw persoonlijkheidskenmerken ‘getriggerd’ worden. Ze raken jouw gevoelige snaar.

De gevolgen van een burnout zijn veel heftiger. Je kunt maanden uit de running zijn. Als je een bedrijf hebt, kun je zomaar failliet gaan. Je partner klaagt over je onzekerheid en cynische gedrag en heeft er zo geen zin meer in. Je klanten lopen weg. Collega’s pikken jouw baan in… Alle reden dus om het niet zover te laten komen. Neem tijdig actie!!

Een burn-out sluipt er langzaam in

Omdat een burnout er langzaam insluipt, lijkt het een onderdeel van jezelf te zijn. Je bent er aan gewend om zo te reageren. Dat klopt ook: het zijn jouw typische persoonlijkheids-kenmerken die dit doen. Daarom is het bijna altijd nodig om externe hulp in te schakelen. Iemand die heel anders kijkt en je de spiegel voorhoudt. 

Lees meer over de aanpak van burnout...

Hoe je direct meer energie krijgt

Om direct meer energie te krijgen hoef je jezelf stechts één vraag te stellen. Met deze vraag verleg je jouw focus naar zaken die je energie geven. Ik noem hem 'De Gouden Vraag' en heb er een E-book over geschreven. Dat kun je hieronder gratis downloaden.


Gratis Live Webinar

Live Webinar

Gratis Live Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen en mensen inspireren om onafhankelijk en vrij te zijn. Ik leer je effectief om te gaan met onzekerheden en tegenslagen. Dat doe ik via mijn coaching, Live Inspiratie Sessies, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos