Het verschil tussen overvloed en overdaad | Verheijden Consult

Het verschil tussen overvloed en overdaad

Mijn persoonlijke missie is bijdragen. Mijn bedrijfsmissie is om mensen te inspireren om te werken en leven in vrijheid en overvloed. Bij een personal coach liggen die missies uiteraard heel dicht bij elkaar. “Walk your talk” zeggen ze in Amerika. Maar wat bedoel ik nou eigenlijk met overvloed? Is dat nou slecht, of tegendraads of hoogmoed? Ga je dan alles verbrassen? Het milieu vervuilen? Wat is dat nou? De reden van dit soort vragen is dat we het verschil tussen overvloed en overdaad kwijt zijn. We hebben geleerd dat overdaad (en dus overvloed) slecht is. Dit zijn echter twee totaal verschillende begrippen. Ze zijn volledig tegenstrijdig aan elkaar. Als je weer leert om alle overvloed te zien, heb je geen overdaad meer nodig.

In de huiskamer en keuken hadden we altijd wat lekkers op tafel staan. Onze zoon was daar aan gewend en nam er eigenlijk zelden iets van. Snoep en eten was in overvloed aanwezig. Hij mocht pakken wat hij wilde en wanneer hij wilde. Echter als er vriendjes kwamen spelen, waren de schaaltjes is een mum van tijd leeg. Ze vlogen rechtstreeks op het snoep af en propten zich helemaal vol. Dat noemen we overdaad. De reden was dat ze thuis opgevoed werden in de overtuiging dat je niet mag snoepen. Dat snoepen slecht is. Dat je eerst je bord moet leegeten. Soms zelfs als pressiemiddel: als je niet luistert, krijg je geen snoepje….

In onze gehele maatschappij en opvoeding wordt schaarste gecreëerd. Meestal om macht af te dwingen, om mensen dom te houden, onderdanig, volgzaam. Maar ook om de prijs op te drijven, om mensen iets te laten kopen. Hebberig te maken. Er zijn hele oorlogen gevoerd vanwege gesimuleerde schaarste. Mensen maken elkaar af vanwege vermeende schaarste. In de kerk, op school, in de media, in de marketing, in je opvoeding….. overal wordt je geleerd dat er schaarste is.

Schaarste leidt tot overdaad. Overvloed leidt tot keuzevrijheid.

Bij schaarste worden mensen hebberig, agressief, egoïstisch, asociaal. Ze gaan zich als zombies gedragen en achter de meute aanhollen. Ze staan elkaar naar het leven. Dit is ideaal als je macht wilt uitoefen. Verdeel en heers heet dat.

Bij een superstunt in de uitverkoop wil iedere klant hetzelfde ding en vliegen mensen elkaar in de haren. Trekken kledingstukken uit elkaars handen, rennen, schreeuwen, duwen. Alles om het ‘unieke’ koopje te pakken te krijgen.

Bij overvloed kun je delen, vermenigvuldigen, eerlijk zijn. Mensen uitnodigen, vrij zijn, je eigen weg gaan. Je kunt in het hier en nu leven. Je hebt alle tijd van de wereld. Iedereen word er beter van. Behalve de machtswellustelingen dan. Die zullen weer schaarste proberen te creëren…

Iedereen wil op een willekeurig moment iets anders dan al die anderen. Bij overvloed maakt het niet uit: Als de boontjes vandaag op zijn, dan pak je nu de worteltjes en morgen de boontjes. Of anders overmorgen…

Dat er schaarste zou zijn, is de grootste leugen van onze maatschappij.

Dus mijn vraag is: Hoe lang wil je nog in de grootste leugen van onze maatschappij blijven geloven? Hoe lang wil je nog dom blijven, afhankelijk, hebberig? Hoe lang wil je jezelf nog laten onderdrukken door machthebbers?

Als je bij deze vragen weerstand voelt opkomen, dan is dat nog logisch ook. De schaarste-leugen zit namelijk heel erg diep in ons systeem verankerd. Als je momenteel in de shit zit, dan zul je de overvloed niet kunnen zien. Ook dat is logisch. Maar omdat je het nu nog niet kunt zien, wil nog niet zeggen dat het er niet is.

Een paar honderd jaar geleden dacht men dat de aarde plat was. Je kunt je nu niet voorstellen dat men toen niet zag dat hij toch echt rond is.

Er zijn legio boeken, workshops, trainingen waarmee je leert om de overvloed weer te gaan zien (ik geef ze zelf ook). Neem nu de stap en wordt weer vrij. Laat de machts-afdwingers hun eigen spelletje spelen en in hun sop gaarkoken. Ga je richten op alle overvloed. Durf weer te dromen. Ga weer leven. Genieten. Neem het heft in eigen hand. Bepaal je eigen levenspad. DOEN! NU!


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos